Marketeers zijn hot op de arbeidsmarkt - Infographic

In het derde kwartaal van 2015 zijn er online ruim 260.000 vacatures geplaatst door werkgevers (exclusief arbeidsbemiddelaars), aldus Jobdigger, een Nederlandse vacaturezoekmachine. En wat blijkt? Blijkbaar waren de directe werkgevers het meest op zoek naar marketeers. Heb jij er iets van gemerkt?

Marketeers zijn hot op de arbeidsmarkt

Marketeers het meest gezocht door directe werkgevers

Uit het onderzoek van Jobdigger blijkt er in het derde kwartaal van dit jaar 630.000 vacatures online zijn geplaatst, waarvan 260.000 door "directe werkgevers" (de rest door arbeidsbemiddelaars zoals W&S-bureaus, recruitmentbureaus en uitzendorganisaties). Bij deze directe werkgevers waren marketeers het meest in trek, gevolgd door softwareontwikkelaars en winkelpersoneel. De softwareontwikkelaars zitten overigens goed, bij de bemiddelaars waren zij het meest in trek in deze periode.

Meer dan driekwart van de vacatures betroffen een functie in een van deze vijf provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. 

Marketeers zijn hot op de arbeidsmarkt - Infographic

En? Is dit herkenbaar voor de marketeers onder jullie? Hebben je gemerkt hoe hot je bent op dit moment?

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (3)

 1. Albert Bos:
  26 okt 2015 om 23:35

  Remco, jullie stellen 630.000 vacactures in Q3, dus in 1 kwartaal.
  Waarom hebben wij in Nederland dan nog 600.000 mensen, die heel hard naar een baan zoeken? Dan laat ik ca. 450.000 mensen in de Bijstand, maar even buiten beschouwing. Ik ben benieuwd naar jouw uitleg. Met vriendelijke groet, Albert.

 2. Remco van Buren:
  27 okt 2015 om 23:15

  Beste Albert,

  Ik heb daar zelf niet direct een uitleg voor, de cijfers zijn niet van een onderzoek dat Marketing & Communicatie Vacatures gedaan heeft, maar is uitgevoerd door Jobdigger. Maar het is natuurlijk niet zo dat je het aantal vacatures en het aantal werkzoekenden eenvoudig tegen elkaar weg kunt strepen. Vacatures kunnen voor een deel opgevuld worden voor mensen die niet als werkloos geregistreerd staan (dus van baan overstappen naar nieuwe baan), een deel van de werkzoekenden zal wel een baan gevonden hebben onder die 630.000 vacatures, maar er zullen ook weer nieuwe werklozen bijgekomen zijn, vacatures kunnen wel gepost zijn maar niet ingevuld worden, er zijn veel vacatures in in verhouding maar een beperkte deel van Nederland, terwijl de werkzoekenden juist vooral in andere provincies wonen etc etc.

  Cijfers van het CBS laten zien dat er een (lichte) toename is van het aantal vacatures, maar dat de werkloosheid voor de derde opeenvolgende maand gelijk is gebleven (waar het in de eerste maanden in 2015 juist telkens een beetje afnam). Tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt is helaas nooit een 100% fit. Een toename van het aantal vacatures hoeft daarom ook helemaal niet een afname van de werkloosheid te betekenen.

  Hartelijke groet,

  Remco

 3. Albert Bos:
  06 nov 2015 om 19:52

  Beste Remco, het is duidelijk dat er nooit een 100% fit is tussen de vacatures en werkzoekenden. Ook stappen mensen van werk naar werk, natuurlijk. CBS stelde de beroepsbevolking op 7,2MM per eind 2014. Bij het aantal vacatures, dat jullie noemen in de infographic zou je uit kunnen komen op 2MM - 2,5MM vacatures per jaar, terwijl we 625M werkzoekenden hebben. Zelfs als 1 op de 3 mensen dus van baan wisselen, zou er een grotere daling in het aantal werkzoekenden te zien moeten zijn, denk ik. In hoeverre kun je dat verklaren? Siginificant detail: Het CBS meldt 14-8-2015, dat er 131.000 openstaande vacatures waren per eind juni 2015 en dat er 218.000 nieuwe vacatures ontstaan waren tussen januari en juni 2015. (33.000 meer dan in hetzelfde tijdvak in 2014). Dan is de stijging voor Q3 wel zeer extreem, denk ik. Met vriendelijke groet, Albert


Plaats een reactie