Maken recruiters zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie? - Infographic

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in oktober haar Sociaaleconomische trends van 2014 gepubliceerd. Dit jaar is het onderwerp: Oordelen over jongere en oudere werknemers. En hoe deze twee groepen over elkaar oordelen in het bijzonder.

Maken recruiters zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie? - Infographic

CBS Sociaaleconomische trends 2014: oordelen over jongere (<35) en oudere (>55) werknemers

Zijn de resultaten spectaculair? Bekeken vanuit ouderen. Nee. Zij weten al lang dat leeftijdsdiscriminatie bestaat. Bekeken vanuit jongeren. Wellicht zijn zij zich er niet van bewust dat er vaak sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Eigenbelang kan hier een belangrijke rol in spelen. Vanuit de sollicitant bekeken is er wél een bijzondere conclusie te trekken. De kans dat recruiters aan leeftijdsdiscriminatie doen, lijkt namelijk groot!

Zo vinden jongeren zichzelf flexibeler dan ouderen en denken zij dat ouderen duurder zijn. Dat ouderen dit anders zien, lijkt vanzelfsprekend. Als je vervolgens kijkt naar de verwachting betreffende ziekte, valt het op dat lager opgeleiden inschatten dat jongeren iets vaker ziek zijn dan ouderen. Middelbaar opgeleiden zien dat bijna hetzelfde maar dan andersom. Hoger opgeleiden schatten echter in dat ouderen veel vaker ziek zijn.

Hoe ziet de recruiter oudere werknemers dan?

Als je dit reflecteert naar de gemiddelde leeftijd (<35) en opleidingsniveau (HBO/WO) van de recruiter, ontstaat er een vervelende situatie voor ouderen. Zij worden door de gemiddelde recruiters dus gezien als niet flexibel, duur en vaak ziek!  

Infographic: Oordelen over jongere en oudere werknemers

Maken recruiters zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie?

Er zijn weinig mensen die zonder vooroordelen door het leven gaan. Die zonder vooringenomen beeld een cv openen. Heel weinig mensen. En recruiters? Dat zijn net mensen. 

Dit artikel verscheen eerder op Recruiting Roundtable.

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (3)

 1. Alfred Verhoeven:
  17 dec 2014 om 20:53

  Ik heb sterk de indruk dat recruiters discrimineren op leeftijd. Ik ben recentelijk door 1 vooraanstaand bureau 3x gepasseerd, omdat ik "overgekwalificeerd" was, en mij voorstellen "niet geloofwaardig" was. M.a.w. -- je bent te oud. Ik zou zeggen: je kunt een senior krijgen voor een medior tarief (want dat stond vast). Maar nee. Bij een andere procedure werd ik verteld dat ik wel een "opvallende" kandidaat was. Niet gezien de ervaring of kennis, maar vanwege de leeftijd. Tja....

 2. Ray:
  11 jun 2015 om 11:00

  Slachtoffers van leeftijds discriminatie, Verenigd U
  Samen kunnen we onze belangen beter beschermen
  En waarom zouden wij de activiteiten van bepaalde bedrijven niet zelf kunnen gaan doen ipv bij leeftijdsdiscriminerende bedrijven klant te zijn

 3. Hans van Oosterhoud:
  20 mrt 2017 om 16:54

  Het moet niet gekker worden.....Na een sollicitatie kreeg ik te horen dat ik geen ,,Millennialminded,, persoon was en niet in aanmerking kom voor de functie waarop ik had gesolliciteerd.
  Vakkennis en ervaring deed niet ter zake....zei de recruiter.
  Geboren tussen 1980/2004 maken die kans wel....dus weer die leeftijdsdiscriminatie.


Plaats een reactie