Zelf heb ik voor het zoeken naar een baan een eigen cv-site opgezet: Eline zoekt een baan. Hieronder beschrijf ik in 5 stappen wat hier bij komt kijken.
Begin bij het begin: waarom maak je de site? Alleen gekopieerde tekst uit je normale CV heeft weinig meerwaarde. Denk na over het verhaal wat je wilt vertellen en het medium wat daarvoor het meest geschikt is. Een website is een middel, geen doel. Als je enkel creatief doet om het creatief doen, wordt daar snel doorheen geprikt.
Als je een beetje uit de voeten kunt met computers, gevoel hebt voor beeld en slim kan Googlen, kun je zelf een website maken, ook zonder kennis van HTML en programmeren. Kritisch kijken naar je eigen kunnen is wel aan te raden. Als je iemand bent die chronisch ruzie heeft met z’n laptop, Facebook-instellingen ingewikkeld vindt, nog nooit van FTP gehoord hebt of gewoon niets met internet hebt, dan kun je het misschien beter uitbesteden. Er zijn diverse kleine bedrijfjes, freelancers of handige vrienden die voor weinig geld een site voor je op kunnen zetten.
Er zijn diverse platforms waarmee je een site kunt maken. Mashable zet hier een aantal van de meest gebruikte op een rij. Ik ben zelf een groot fan van Wordpress. Je kunt kiezen uit duizenden theme’s (stijlen) en plug-ins (kleine programma’s die functies toevoegen).
Als je nooit eerder met Wordpress gewerkt hebt, zul je er wel even in moeten duiken voor het beste resultaat. Je hebt geen HTML/CSS-kennis nodig, maar de juiste instellingen vinden is soms even puzzelen. Er is ontzettend veel hulp beschikbaar online, waardoor je er meestal met één zoekvraag in Google uitkomt.
Een website maken kan helemaal gratis. Via Wordpress.com kun je direct een site opzetten. In ruil voor gratis hosting, worden er advertenties bijgeplaatst. Ik raad je aan om dat te voorkomen en te kiezen voor betaalde hosting en een eigen domeinnaam. Kies voor het gemak van een provider waarbij software als Wordpress automatisch geïnstalleerd is, Antagonist bijvoorbeeld. Dit kost je zo’n 60 euro per jaar.
Ook kun je eventueel kiezen voor een betaalde theme voor je Wordpress-site. Die kosten gemiddeld zo’n 40 dollar en bieden je vaak wat meer aanpassingsmogelijkheden.
Eén van de grootste voordelen van het maken van een site is dat je makkelijk met je netwerk kunt delen dat je op zoek bent naar een baan. Plaats de site op je Facebook, Twitter en deel deze in een update op LinkedIn. Plaats op je site ook ‘deel’-knoppen, zodat iemand die de site bezoekt je kan helpen om de site bij de juiste persoon onder de aandacht te brengen. Ikzelf had daarmee op de dag dat de site live ging al meer dan 2.000 bezoekers op mijn site.
Heb je hier nog vragen over of heb je zelf een mooi voorbeeld van een persoonlijke site? Deel ze in de comments.
Reacties (1)
Petra Feddema:
15 okt 2015 om 10:50
Naast de voordelen die een eigen website biedt voor het promoten van je eigen kennis en kunde onder je vrienden, kennissen, recruiters en toekomstige werkgevers is het maken ervan ook nog eens een hele goeie oefening om echt scherp te krijgen waarom een werkgever jou zou moeten aannemen. Waar ben je goed in en wat zijn jouw specifieke USP's. Ik heb een groot aantal mensen geholpen met het bouwen van hun eigen website en om echt scherp te krijgen van jouw verhaal is, blijft elke keer weer een mooie uitdaging!
Plaats een reactie