Kantoortaal, ergernissen en gezwets

Als je op een kantoor werkt, heb je hoogstwaarschijnlijk de mooiste uitdrukkingen en clichés al voorbij horen komen. Of managers die interessant willen doen door te pas en te onpas met ‘moeilijke’ termen gaan strooien. Omdat de directeur dat woord een keer per ongeluk heeft laten vallen, dus dan doet de manager dat natuurlijk ook. Alleen dan wel bewust om een reactie uit te lokken bij zijn of haar collega’s.

Kantoortaal, ergernissen en gezwets - Corina Kuijlen

Waarom die vage uitdrukkingen?

Toch vind ik het als tekstschrijver wel interessant om te weten waarom bepaalde uitdrukkingen gebruikt worden. Waarom gebruiken voornamelijk managers en politici van die vage uitdrukkingen? Conclusie: om de waarheid te verzachten en om indruk te maken. En helpt het? Nee. Over het algemeen wekt het alleen maar irritaties op, mensen denken zelfs dat je liegt. Gebruik liever duidelijke taal en concrete uitspraken, deze worden beter verwerkt door je hersenen.

Weet je wat nog het ergste is? We doen er allemaal aan mee. Het is net een sneeuwbaleffect. De manager roept iets, collega nummer 1 neemt het over, vervolgens collega nummer 2 en voor je het weet gebruikt de hele afdeling kantoortaal.

Old time favourites

Er zijn misschien wel 50 verschillende uitdrukkingen te bedenken en te vinden op het internet. Voor mij zijn deze 10 toch wel mijn favorieten. En met stip op nummer 1:

 1. Daar moet hij nog zijn plasje over doen (serieus, bij mijn vorige baan werd deze uitdrukking regelmatig uit de kast getrokken).
 2. Dat project is over de schutting gegooid.
 3. Ik ga er in duiken.
 4. Zullen we dat voor later parkeren?
 5. Laten we dat even aftikken.
 6. Hoe gaan we dit project aanvliegen?
 7. Er moet nog een ei over gelegd worden.
 8. Mag ik dit even tegen je aanhouden?
 9. Zullen we er nog een klap opgeven?
 10. Schiet je even een meeting in?

Op de Facebook pagina van Kantoortaal worden deze en nog vele andere uitdrukkingen voorzien van een grappige stockfoto.

Stop de ergernissen!

Naast kantoortaal zijn er altijd nog van die andere taaltrends die voorbij komen. De één nog fouter dan de ander. Wat je op social media nu veel ziet, is ‘me auto’ of ‘me schatje’. Hoe kom je erbij! Het is ‘MIJN auto’. Of gebruik minimaal ‘m’n auto’, mag zelfs zonder apostrof. Alles beter dan ‘me’.

We kunnen nu ter plekke met z’n allen afspreken dat we kantoortaal en andere taalergernissen niet meer gaan gebruiken. Maar zoals altijd, is het waarschijnlijk wachten tot de volgende hype. En tot die tijd? Maak er een spel van op het werk. Je zou niet de eerste zijn die een bingokaart maakt met de meest gebruikte uitdrukkingen. Of tijdens die saaie vergadering gaat turven wie zich de kantoortaal koning of koningin mag noemen.

Net als een beter milieu, begint dit ook bij jezelf. Vanaf nu begin ik dan ook een revolutie tegen kantoortaal en zinloos gezwets in de ruimte. Hup, die barricade op! Wel eerst even kijken hoe ik dat het beste kan aanvliegen…. 

 

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie