Voor de werknemer die bij een nieuwe functie begint, kan het geen kwaad om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf en de geschiedenis ervan. Plan een dag in met meetingen, waarbij je met alle collega’s één op één gesprekken voert. Dit is gelijk een goed moment om jezelf te introduceren, je verwachtingen uit te spreken en uit te leggen wat jouw manier van leidinggeven is.
Ook voor de manager die het bedrijf al wel kent, is het uitspreken van verwachtingen een goede start in je manager carrière. Voorkom valse verwachtingen en creëer duidelijkheid.
Wat heeft een voetbalcoach te maken met managen? Een coach draagt zorg voor zijn team. Hij helpt ieder teamlid om tot de beste prestaties te komen. Daarnaast is het zijn taak om ieder teamlid te motiveren, te steunen op zowel ontwikkelingsgebied als op het algemene welzijn. Een voetballer die niet lekker in zijn vel zit, gaat immers nooit topscorer worden.
Als manager heb jij de leiding over je eigen ‘voetbalteam’. Aan jou de taak om iedere speler te helpen in het ontwikkelingsproces en om het gehele team zo goed mogelijk op elkaar te laten inspelen. Daarnaast is een gezellige derde helft voor iedereen positief. Ik zeg: ‘’kom maar op met die finale!’’
Als manager ligt je focus nu niet meer op je eigen taken, maar op het controleren van de kwaliteit van de uitgevoerde taken van je collega’s. Een van de grootste ergernissen van werknemers op de werkvloer is een manager die zich bezighoudt met micromanagement. Als het goed is, heb je een team dat bestaat uit experts. Vertrouw op hun expertise en laat ieder zijn eigen taken uitvoeren. Jouw taak is het in de gaten houden van de kwaliteit hiervan. Daarnaast is het aan jou om alle expertises inclusief taken samen te gieten in een volgbare planning, zodat je als afdeling zijnde organisatiedoelen kan behalen. Ga je dus niet bemoeien met de uitvoering van de taken, maar focus je op het eindresultaat.
Ook is het jouw taak om de baas te zijn. Je werkt samen met je team, maar uiteindelijk ben jij degene die de knopen doorhakt. Het is aan jou om mensen aan te spreken op hun functioneren en op hun gedrag. Neem je verantwoordelijkheid als leider: dit betekent dat je niet de allemansvriend hoeft te zijn. Wanneer het te gezellig wordt met je collega’s, kan de productiviteit in gevaar komen. Het is aan jou de taak om een goede balans te creëren tussen gezelligheid en werken.
Positiviteit op de werkvloer is enorm belangrijk. Welke werknemer gaat een stap harder zetten voor een negatieve chagrijnige manager? Niemand natuurlijk! Een goede manager zorgt voor een positieve werkomgeving. Hierdoor verhoog je de productiviteit en goodwill van je collega’s.
Vier overwinningen, groot en klein, samen met je team op en buiten de werkvloer. Je team wordt hierdoor hechter en je zult zien dat je collega’s een stapje harder voor je willen zetten wanneer dit nodig is. Een hecht team gaat elkaar onderling ook meer helpen, waardoor jij als manager tijd over hebt om de volgende stappen in het ontwikkelingsproces te zetten. Allemaal voordelen die ontstaan vanuit een simpele handeling: positief zijn!
Let op dat je je niet schuldig gaat maken aan ‘neppe positiviteit’. Wanneer het keihard regent, snapt iedereen dat het geen geweldig strandweer is. Wees positief, maar wel reëel. Een goed praktijkvoorbeeld hiervan is het geven van feedback. Als manager zijnde ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelingsproces van je collega’s. Fouten maken en jezelf ontwikkelen, gaan hand in hand. Dit is natuurlijk niet erg, maar die fouten moeten wel benoemd worden. Alleen op die manier kan een werknemer zichzelf ontwikkelen. Geef met een positieve toon feedback, maar schroom niet om ook de dingen te noemen die beter moeten. Over feedback geven kan ik nog uren praten, daarom zal mijn volgende blog hierover gaan.
Reacties (0)
Plaats een reactie