Zie je hem ook weleens voorbij komen op LinkedIn? De "op zoek naar een nieuwe uitdaging"-titel in een profiel? Hartstikke goed natuurlijk dat je je profiel op LinkedIn gebruikt om je netwerk te laten weten dat je in de markt bent voor iets nieuws. En er zitten natuurlijk ook ontzettend veel recruiters op het platform, die misschien wel op zoek zijn naar iemand als jij. Dan lijkt het wel zo handig als zij zien dat jij op zoek bent en dus graag een berichtje krijgt. Maar nu komt het: een recruiter gebruikt in zijn zoektocht naar nieuwe kandidaten niet op termen als ‘uitdaging’ of ‘baan in mijn vakgebied’. Zij zoeken op keywords die te maken hebben met ervaring, kennis en functies. Een recruiter zal sneller zoeken op termen als ‘communicatie’, ‘marketing’ of ‘redacteur’. Zet daarom in die kopregel bijvoorbeeld ook neer wat je zoekt en in welk vakgebied. Bijvoorbeeld "Ervaren online communicatie specialist op zoek naar nieuwe uitdaging in retailbranche". Daar komt nog bij dat hoe specifieker je omschrijft waarnaar je op zoek bent, hoe groter de kans op een match als iemand je benadert.
Als je een vacature voor je droombaan bent tegengekomen, dan ga je natuurlijk gelijk aan de slag. Je verdiept je grondig in de organisatie, past je cv aan en typt je motivatie waarbij je zo goed mogelijk ingaat in op alle functie-eisen. Een functie-eis kan bijvoorbeeld zijn dat je flexibel bent. Ik had vaak de neiging origineel uit de hoek te willen komen. Wat ik dan deed? Proberen niet constant hun, maar mijn eigen woorden te gebruiken. Zochten ze dan een flexibele persoonlijkheid, dan vermeldde ik bijvoorbeeld dat ik geen 9-tot-5 mentaliteit heb. Toch, doe maar niet. Veel organisaties maken gebruik van ATS, Applicant Tracking System. Dit is een software-pakket dat eigenlijk een selectie maakt van de kandidaten. Tijd- en kostbesparend. Zowel organisaties als uitzendbureaus maken hier gebruik van. Je voelt ‘m al aankomen: zo’n systeem zoekt onder andere op termen die gebruikt zijn in de vacature. Gebruik jij die termen ook, dan is de kans dus groter dan zo’n systeem jou niet over het hoofd ziet. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en blijft dicht bij de keywords uit de vacaturetekst.
Je hoort en ziet het steeds vaker, opvallen met een creatief cv. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Maar in het verlengde van de vorige alinea: het gebruik van afbeeldingen en foto’s kan zo'n ATS-systeem in de war gooien. Wil je toch graag je creativiteit laten zien? Stuur dan zowel je creatieve cv als je basic cv. Zo heb je kans dat je wel door het systeem komt, maar de recruiter ook nog kennis kan maken met jouw creatieve kant. Ben je iets minder creatief? Dan is ’t goed nieuws dat je je dus niet uit hoeft te sloven ;-).
Ja, ik snapt het lijkt alsof ik zeg dat je je creativiteit moet onderdrukken. Maar, wees gerust: je creativiteit kan je nog steeds laten zien, graag zelfs. Er zijn genoeg mogelijkheden. Verwijs naar creatieve projecten, presenteer bijvoorbeeld je cv via een website of Pinterest, presenteer jezelf in een video of vat je cv samen in een infographic en stuur de link mee met je traditionele cv. Of, als je uitgenodigd wordt voor een gesprek: laat je dan van je creatieve kant zien.
De ruimte is er zeker, maar vergeet vooral niet dat je ook praktisch moet zijn. Succes!
Reacties (0)
Plaats een reactie