Het meest belangrijke onderdeel bij het managen van je online reputatie is het beheersen van je zoekresultaten. Dit is namelijk een van de eerste plekken waar er naar je wordt gezocht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 86% van de personen met toegang tot het internet wel eens de naam van een ander Googelt. Het is van belang dat als iemand je naam Googelt, de informatie die wordt weergegeven relevant is en niet negatief. Tevens is het van belang dat de juiste informatie wordt getoond en niet de informatie van iemand anders met eenzelfde naam. Aangezien er een ingewikkeld zoekalgoritme schuil gaat achter de manier waarop Google haar resultaten laat zien, beschrijf ik hieronder 7 stappen om je online reputatie in de Google resultaatpagina’s te maximaliseren.
De eerste stap die genomen dient te worden is jezelf Googlen. Zo zie je direct of de informatie die er staat relevant is en niet negatief. Vervolgens kun je daar actie op ondernemen door bijvoorbeeld je echte naam bij verschillende accounts/profielen af te schermen.
Om er voor te zorgen dat niemand anders met je naam aan de haal gaat kun je je eigen naam als domeinnaam claimen (.nl/.be/.com). Het kost slechts een aantal euro per jaar en je bent er in ieder geval van verzekerd dat niemand er met je naam vandoor gaat.
Maak persoonlijke pagina’s op het internet met alle relevante en up to date informatie over jezelf. Zoekmachines indexeren deze pagina’s eenvoudig en plaatsen deze informatie hoog in de zoekresultaten. Voorbeelden van websites waar je een profiel kan claimen zijn:
Op deze pagina’s kun je vervolgens je bio, persoonlijke interesses, opleiding en eigenlijk alles waarmee je geassocieerd en gevonden wil worden plaatsen. Tevens kun je op deze pagina links plaatsen naar alle andere profielen van jou die te vinden zijn op het internet. Zo is duidelijk wie je bent.
Google is vaak de eerste plek waar gezocht wordt op je naam en vaak worden er ook foto’s getoond. Om er voor te zorgen dat de juiste foto’s bij jouw naam verschijnen is het raadzaam om een fotostream aan te maken met professionele foto’s. Websites waar foto’s goed geïndexeerd worden:
Je kunt je online reputatie nog verder verbeteren door jezelf te positioneren als thoughtleader, expert of als persoon met interesse in een bepaald vakgebied. Platformen om je als thoughtleader in de kijker te schrijven:
Om jezelf te profileren is het van belang om je kennis te delen. Naast de platformen zoals beschreven in punt 5, kun je kennis ook delen door te reageren op vragen die voorbij komen op online platformen. Activiteit op onderstaande platformen zijn van positieve invloed op je online reputatie.
Daarnaast is het hebben en gebruiken van een DisQus account aan te raden. DisQus wordt veel bij blogs gebruikt als tool om te reageren. Doordat dit vanuit je centrale DisQus profiel gebeurt, is je geschiedenis te zien en is het eenvoudig terug te vinden waar je hebt gereageerd. Je waardevolle reacties versterken zo je online reputatie.
Last but not least; maak gebruik van een online media monitoring tool. Stel hiermee zoekopdrachten in voor bijvoorbeeld je eigen naam of vakgebied. Je kunt zo proactief reageren indien je naam of onderwerpen waar je kennis van hebt verschijnen in een artikel, een tweet of op Facebook. Dit kan via gratis tools als Google Alerts, Mention.com of nog beter via een professionele service als Clipit.
Kortom je online reputatie begint bij het maken en neerzetten van een kloppende online identiteit via de verschillende sociale platformen. Om je online identiteit en reputatie vervolgens naar een hoger niveau te tillen, is laten zien wat je daadwerkelijk kan een goede vervolgstap. Kennis delen door actief te reageren en te publiceren zijn hierbij de kernwoorden. Als laatste is het uiteraard van belang om je eigen naam goed te monitoren en hierbij proactief te reageren. Succes!
Gebruik jij nog andere tools en technieken voor je personal reputation management? Ik hoor het graag!
Reacties (0)
Plaats een reactie