Hoe word jij die Superstar waar bedrijven naar op zoek zijn

Superstar, ben jij er eentje? Ruim een jaar geleden had ik nog nooit van het woord A Player gehoord in de context met solliciteren. Zou je aan mij vragen of ik een Superstar ben, dan zou ik je raar aankijken. Maar even zonder gekheid, heb jij wel eens gehoord van termen als superstar en A-player? En ken jij de eigenschappen van deze personen? Voor werkgevers gaat het bij deze termen vaak om één ding en dat is dat ze de beste willen hebben. Maar wat zijn de eigenschappen van ‘de beste zijn’ en wie beoordeelt dit?

Hoe word jij die Superstar - Cindy Stechweij

Waar herken je deze superstar aan?

Dit is niet zo heel moeilijk. Alle Superstars beschikken over een aantal eigenschappen die eigenlijk altijd overeenkomen:

Ze zijn super gemotiveerd
Een overload aan werk, uitdagingen, vervelende klusjes, het maakt allemaal niet uit. Werk is werk, en met werk kunnen ze laten zien wat ze waard zijn. Dus wat het ook is, ze zullen overal uitdaging in zien en er energie van krijgen. Ze zijn hoe dan ook altijd trots op het resultaat en dit willen ze ook graag laten zien.

Het bedrijf is van hen. Tenminste, zo gedragen ze zich
Ze lopen rond met een air en trots waar menig ondernemer jaloers op kan zijn. Deze personen ownen het bedrijf. Hun motivatie komt niet uit alleen voort uit de beste willen zijn, maar geloof in wat ze doen en voortbrengen. En hebben ze dit geloof in het bedrijf waar ze werken, dan voelen ze zich hier onderdeel van.

Ze willen graag dat iedereen om hen heen beter wordt, maar verliezen daarbij nooit zichzelf uit het oog
Een Superstar kan twee kanten op gaan: of hij wordt echt arrogant en denkt alleen aan the one and only one: himself. Of hij is betrokken bij zijn collega's en wil dat iedereen beter wordt, net dat stapje meer zet, de lat weer een cm of wat hoger legt en er alles aan doet om beter te worden om meer uit jezelf en het bedrijf te kunnen halen. Maar wat als jij, collega van deze Superstar nou niet zo bent? Dan bots je waarschijnlijk tegen een enorme muur motivatie op en dat ze je niet in de koude kleren gaan zitten.

Een tikkeltje arrogant
Ben jij de 'net niet' (‘if you're not first, you're last’ Grant Cardone) dan zul je deze Superstars haten. Houd jij van hard werken en wil je laten zien dat jij nog beter kunt worden dan zij? Dan zul je van ze houden. En zij zullen van jou houden. Ze willen graag dat iedereen om hen heen beter wordt, dus ga je hierin mee, dan zit je goed.

Shine like a diamond, waar ze ook binnenkomen
De hoofden draaien zich naar hen toe en ze ownen de plek binnen een minuut. Hoe dit kan? Omdat ze weten wat ze waard zijn, omdat ze dit uitstralen en omdat ze niet bang zijn voor de mening van anderen. Een zelfverzekerde houding in combinatie met een houding die laat zien dat je er altijd voor wilt gaan, wat je ook doet, is de gouden combinatie voor deze diamond.

De kunst van ontwikkeling
Je bent een Superstar of je bent het niet. Nee, zo simpel is het niet. Uiteraard moet je talent hebben voor wat je doet, maar van alleen talent is nog nooit iemand de beste geworden. Keihard werken, positief denken, mogelijkheden zien en ontdekken, fouten durven maken en hiervan willen leren, feedback aan kunnen horen, niet bang zijn voor discussies en jezelf laten zien. Al deze punten zullen bijdragen aan jouw Superstar status. Iedereen heeft het in zich om de beste te zijn en te blijven, maar dit gaat niet lukken door achterover te hangen in je stoel en jaloers te zijn op je collega's die net wat beter zijn. Nee, maak gebruik van je eigen krachten en die van je collega's!

Maar vergis je niet en pas op! Een kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Het kan je ook nekken, deze Superstar status. Jaloezie van je collega's, je baas die geen idee heeft hoe hij jou moet 'handelen' en je eigen arrogantie. Ik ben voor Superstars en het liefste omring ik me alleen maar met dit soort mensen, maar het leven is niet altijd 1 groot feest, dus kijk, doe, analyseer, bekritiseer, leer, luister en ontwikkel jezelf. Alleen dan kun jij die Superstar zijn en blijven waar zoveel bedrijven naar op zoek zijn!

Cindy | Cin in Carrière

Deel dit artikel via:
  • 0
  • Share on Google+
  • 0

Reacties (0)


Plaats een reactie