Hoe onderscheidend durf jij te zijn in het sollicitatiegesprek?

Een echte professional ben je, een creatieve kanjer die helemaal opgaat in het oplossen van marketing vraagstukken en precies weet hoe de boodschap vertaald moet worden. Maar hoe komt het dan toch dat jij als marcommer tijdens een sollicitatiegesprek jouw vaardigheden en persoonlijke eigenschappen niet over het voetlicht kan brengen? Je onzeker voelt en aarzelend jouw verhaal doet?

Hoe onderscheidend durf jij te zijn in het sollicitatiegesprek?

Er schieten dan allerlei gedachten door mijn hoofd..

Vorige week gaf ik een training en in de introductie stelde ik de vraag aan de deelnemers welke momenten in het sollicitatiegesprek nu als lastig ervaren worden.  Meteen kwam er een reactie: “Er schieten allerlei gedachten door mijn hoofd tijdens zo’n gesprek, kan ik dit wel, ben ik wel goed genoeg voor deze functie?”

Wat gebeurt er dan met je vroeg ik. “Nou, als ik zoveel kritische gedachten in mijn hoofd heb, ben ik meer bezig met mijzelf en al mijn twijfels en veel minder met mijn presentatie en wat de recruiter mij vraagt.”

Je begrijpt dat wanneer je met zoveel kritische gedachten over jezelf het sollicitatiegesprek in gaat, jij niet het allerbeste van jezelf laat zien. Laat staan dat jij kunt overtuigen hoe waardevol jij in feite bent als professional.

Hoe kun je deze kritische houding over jezelf keren?    

Wanneer jij in gedachten twijfelt of je de klus wel aan kan, ga je jezelf ook echt onzeker voelen. En mensen die zich onzeker voelen hebben een meer negatieve uitstraling, praten aarzelend en komen minder overtuigend en daadkrachtig over. De recruiter voelt dat en vraagt zich af: “Is dit wel de topper die wij zoeken?”

Als het nu zo is dat we dat negatieve zelfbeeld “verzinnen”, het zelfs een gedachtekronkel is, dan is het dus ook mogelijk om de omkering te maken naar een positief en krachtig zelfbeeld. Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn kwaliteiten? Waarin kan ik mij ontwikkelen? Welke persoonskenmerken typeren mij?

Ken jezelf, wees jezelf, profileer jezelf 

Een positieve kijk op jezelf geeft namelijk een positieve dynamiek, een rustige houding, een ontspannen glimlach, een samenhangend verhaal en zelfvertrouwen om te vertellen wat jou zo’n goede werknemer maakt.

Het begint bij bewustwording, wat denk ik over mijzelf, wat zeg ik over mijn kwaliteiten en wat voor gedrag laat ik zien tijdens het sollicitatiegesprek.

Hoe verhoog jij jouw gunfactor?

Deze blog verscheen eerder op Bon Sens effectief communiceren.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (2)

  1. VoltaConsultants:
    25 nov 2016 om 14:03

    Ik heb altijd meegekregen dat je gewoon zo rustig mogelijk moet blijven en dat je nooit voor stiltes moet zorgen, desnoods even zeggen of laten weten dat je aan het nadenken bent, zolang het maar niet stil word.

  2. Yvonne Smitz:
    25 nov 2016 om 16:56

    Dat is een goede aanvulling VoltaConsultants. Gewoon vertellen wat je aan het doen bent. Niks mis mee. Het volgende blog gaat daar over. De een heeft meer tijd nodig om een mening te formuleren dan de ander.


Plaats een reactie