Vanuit je werk ben je gewend om een marketing- of communicatieplan te schrijven. En sta je pas aan het begin van je loopbaan, dan heb je ongetwijfeld diverse plannen moeten schrijven als opdracht voor je studie. Maak daar gebruik van. Zie jezelf als marketingcampagne. Ja, dat lees je goed. Hoe ga jij jezelf in de arbeidsmarkt zetten? Als ‘product’ klinkt natuurlijk raar, dus ik houd het op ‘aanwinst’. Hoe ga jij jouw volgende baan krijgen? Kortom, het Marketingplan 'IK'.
Om je plan verder uit te werken, moet je jezelf een aantal vragen stellen.
Wat wil ik?
Het is een open deur maar ook je vertrekpunt. Kijk eens naar je werkervaring. Zit je nog op de goede weg? Of ben je op een punt beland dat je niet meer weet wat je wilt?
Om uit eigen ervaring te spreken: een aantal jaar geleden wilde ik de switch maken van officemanagement naar marketingcommunicatie. Ik had al een opleiding in die richting gedaan. Toch twijfelde ik of dit de juiste weg was. Ik ben immers iemand met een brede interesse en de interessegebieden veranderden ook nog weleens. Om iets meer duidelijkheid te krijgen heb ik een aantal keren een loopbaancoach bezocht. Annemarie Kok heet ze. Vakkundig en geestig maar ook kritisch. Precies wat ik nodig had. Zij liet me een oefening doen die ik altijd heb onthouden en anderen ook aanraad, als ze het even niet meer weten.
De oefening is wel even een klus maar gaat je ook veel inzicht geven. Het gaat als volgt/ Pak je CV erbij. Schrijf van elke werkervaring de volgende zaken op:
Ook als je al wel weet wat je wilt, is dit een hele goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek.
Bij welke organisatie wil ik dat?
Hierbij kun je denken aan de branche: welk product of dienst levert ze? Bij de overheid of juist bij een commerciële organisatie? Kom jij het meest tot je recht in een grote of juist kleine organisatie?
Welke eigenschappen en ervaring heb ik daarvoor nodig?
Kijk eens naar een aantal vacatures van de soort baan die je voor jezelf wenst. Wat valt je op aan de teksten? Wat wordt veel gevraagd?
Heb ik deze eigenschappen en ervaring?
Ja? Mooi, dan kun je gaan netwerken en solliciteren. Nee? Dat is niet erg. Bedenk hoe je deze ervaring kunt opdoen. Misschien kun je door vrijwilligersprojecten op marketingcommunicatie gebied deze ervaring opdoen. Of door veel te schrijven. Of door een eigen socialmediakanaal te beginnen.
Bij het samenstellen of updaten van je CV komen veel eigenschappen van een MarCom professional samen. Met je analytische oog en inlevingsvermogen kijk je naar je CV om vast te stellen of je het juiste uitstraalt. Met je creativiteit weet je door vormgeving op te vallen en je persoonlijkheid uit te stralen. Met je taalvaardigheid kun je een boodschap overbrengen in de vorm van een goede motivatiebrief.
Wanneer je in marketing en/of communicatie werkt, ben je zeer waarschijnlijk communicatief sterk en ben je goed in de omgang met mensen. Je hebt een goed contact met mediapartners, drukwerkleveranciers, klanten en niet te vergeten je collega’s. Onbewust of bewust ben je bezig met netwerken. De meeste banen worden via het netwerk ingevuld. Daarom is zowel online als offline netwerken belangrijk.
Initiatief staat voor mij ook voor durf. Gooi die schaamte van werkloosheid overboord. Je wilt een baan, dus ga je ervoor. We leven in het tijdperk van tijdelijke contracten dus anno 2016 is het heel normaal om tijdelijk geen werk te hebben. Dus ga je er letterlijk op uit. Sluit je aan bij netwerkgroepen. Zelf heb ik goede ervaringen met DeBroekriem, een landelijke organisatie die workshops en netwerkevents voor werkzoekenden organiseert. Ik heb daar veel mensen leren kennen, werkervaring in marketingcommunicatie opgedaan en veel geleerd over solliciteren en netwerken.
Afwijzing? Zeker niet leuk! Het doet toch een beetje pijn. Soms kun je het snel naast je neerleggen (‘Ik had ook niet zo’n klik met de gesprekspartner die mijn directe collega zou gaan worden’) en soms wat moeilijker als dit echt de baan is waarvoor jij geknipt bent maar ze toch voor een andere kandidaat hebben gekozen die net iets meer ervaring heeft.
Maar jij bent niet voor een gat te vangen. Je neemt je verlies en leert ervan. Jij bent vindingrijk. Oplossingen heb je altijd kunnen vinden tijdens je vorige baan. Dus nu in je zoektocht naar je nieuwe baan lukt dat je ook. Geloof daarin!
Reacties (0)
Plaats een reactie