Het is toch zeker jouw schuld niet dat je geen job vindt?!

Ben je al even op zoek naar een job? In economisch slechte tijden is het natuurlijk niet makkelijk om de geschikte job te vinden. Te veel sollicitanten? Te weinig interessante vacatures? Of ligt het misschien ook een beetje aan jezelf dat je die perfecte job niet vindt?

Het is toch zeker jouw schuld niet dat je geen job vindt? - Annick Hus

In crisistijden krijgen bedrijven veel meer sollicitaties binnen voor één vacature. Een reden te meer om sterk uit de hoek te komen. Communicatievaardigheden, taalbeheersing, voorkomen, persoonlijkheid, houding … Niet alleen je cv en motivatiebrief moeten indruk maken.

Focus niet op jezelf

Wanneer je solliciteert voor een job, gaat het niet over wat je zelf wilt. Inderdaad, het gaat niet om jou… Het gaat over wat bedrijven nodig hebben om hun problemen op te lossen. Wat heb jij te bieden dat hen verder helpt? Hou deze vraag in je achterhoofd bij het schrijven van je cv en motivatiebrief. Denk er ook aan als je op gesprek mag.

Kom vanachter je computer

Kijk verder dan je neus lang is. Het bedrijf waar je zo graag wilt werken heeft geen vacatures? Weet je dat zeker? Misschien moet je ze toch nog even contacteren. Wie weet waartoe een eenvoudig telefoontje of mailtje kan leiden. Ook netwerken is belangrijk, zeker in economisch minder gunstige tijden. Praat met mensen, verkoop jezelf.

Volg alles op

Solliciteer je voor meerdere functies? Probeer dan je kandidaturen goed op te volgen. Val niet uit de lucht als ze je bellen.

Zelf kan je ook assertiever te werk gaan. Bel het bedrijf waar je solliciteert voor bijkomende informatie. Een vlot telefoongesprek zegt meer dan een goed geschreven motivatiebrief. Stuur ook een bedankingsmail na een sollicitatiegesprek.

Ongepast gedrag

Geen enkel bedrijf neemt een zeurende, futloze betweter aan. Het is jouw gedrag dat veel bepaalt. Je houding is vaak de belangrijkste reden waarom je al dan niet naar de volgende sollicitatieronde gaat. Klaag niet over je huidige of vorige werkgever. Kijk vooruit!

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie