Generalist of specialist? Zeg het maar!

‘Homo universalis of teamcoach?’ Dat was één van de onderwerpen tijdens een architectencongres in Gent waar ik onlangs was. Rode draad van die middag was de spagaat waar steeds meer Belgische – maar ongetwijfeld ook Nederlandse – architecten in terecht komen. Moet ik een alleskunner zijn die van alle relevante kennisgebieden (en dat zijn er nogal wat!) voldoende weet? En daarbij allerlei vaardigheden beheersen die niet primair met mijn vak te maken hebben, zoals financiële administratie, HR-beleid en ondernemerschap. Of moet ik een team om me heen verzamelen met mensen die samen al die kennis en skills hebben?

Generalist of specialist? Zeg het maar! - Karine Hermans

Groeiende vraag naar marketing-specialisten

Het deed me denken aan de discussie die onlangs onder marketeers oplaaide. Aanleiding was de constatering dat er steeds meer vacatures zijn voor Marketing-specialisten en minder voor Marketing-generalisten. Natuurlijk valt mij dat ook op. Veel meer dan zeg vijf jaar geleden zie je vacatures met exotische functienamen als ‘Creative Content specialist’, ‘Digital Marketing Strategist’ en ‘SEA & Affiliate Marketeer’. Hoewel later de ‘tegenaanval’ kwam in de vorm van een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat juist de traditionele marketeer bezig is met een revival. Leuke opmerking in dat artikel vind ik: “Als je talent hebt: leer schrijven!” Maar dat terzijde.

Slimme bedrijven zoeken naar de juiste balans

Hoe dan ook, veel bedrijven en organisaties worstelen met de vraag of ze beter af zijn met Marketing-specialisten of -allrounders. Mijn antwoord is een vreselijke Poldermodel-oplossing: een mix van de twee. Ik denk namelijk dat je ze beide nodig hebt. Digital is zo’n snelle wereld waar je al met 1-0 achterstaat als je een keer te veel knippert met je ogen. Om écht bij te blijven, moet je je daar 24/7 op kunnen focussen. Daarvan moet je er één of meerdere in je team hebben. In dienst, ingehuurd of via een bureau, dat maakt niet uit.

Maar vlak de generalisten niet uit. Ze hebben de juiste kennis en vaardigheden om het gros van de werkzaamheden te doen. Wat overigens niet betekent dat ze geen specialismen of voorkeuren hebben. Voor blogs schrijven bijvoorbeeld… Daarnaast zijn ze sterk in het bepalen en bewaken van de overkoepelende strategie, het overzicht bewaren en het verbinden van verschillende specialismen waardoor er synergiën ontstaan. En vergeet niet de rol van vertaler: zorgen dat de soms onbegrijpelijke taal van de ene specialist begrepen wordt door de andere specialist, een collega of het management.

De huisarts en de specialist

Een pleidooi voor mijn soort, de homo universalis? Misschien. Maar vooral wil ik benadrukken dat dit dilemma van alle tijden en sectoren is. In het onderwijs zie je ook van die golfbewegingen. Eerst moeten leerlingen zich al zo vroeg mogelijk specialiseren. En daarna komen ze ervan terug omdat ze algemene kennis missen. Een Marketing-collega, mede-homo-universalis overigens, verwoordde het heel mooi. “Zie ons als huisartsen, met specialisten om ons heen. We filteren, houden het overzicht, en verwijzen door wanneer we het zelf niet kunnen oplossen.” Volgende patiënt!

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie