Freelancen? Zou je dat nou wel doen?

Vandaag een wat persoonlijker blog. Misschien niet direct het blog waar je je tips vandaan haalt. Maar een blog met wellicht een stuk herkenning. Want wie die ooit het idee heeft gehad om te gaan freelancen heeft deze vraag nou niet moeten horen? Wie heeft toen niet even geaarzeld om vervolgens een zo overtuigend mogelijk 'Ja!' te kunnen laten horen? De vraag: "Zou je dat nou wel doen?" op het moment dat jij net het dappere besluit hebt genomen om als freelancer aan het werk te gaan.

"Freelancen? Zou je dat nou wel doen?" - Johanne Bree

De keus om als freelancer aan de slag te gaan.

Je hebt er al een flinke tijd over nagedacht. Je wilt dit, je weet wat het betekent, je hebt gewikt en gewogen. Gedroomd van hoe het kan zijn, wakker gelegen van wat er ( niet ) kan komen. Misschien heb je je baan opgezegd. Misschien zat je zonder werk en is dit de manier om weer lekker aan de slag te kunnen, of laat je het freelancen een aanvulling zijn. Alles kan, iedereen heeft zijn eigen reden, iedereen maakt zijn eigen keuze. Je voelt je dapper en sterk. Je hebt gekozen. Je hebt iets te bieden en dat ga je de wereld nu laten zien. Enthousiast begin je met het inlichten van je naaste omgeving, je vrienden, je kennissen. En ja hoor, daar komt hij dan:

Zou je dat nou wel doen?

Er bestaan talloze redenen van mensen om jou deze vraag te stellen. Talloze gedachten over het werk als freelancer, sommige onzin en andere zeker de moeite van het overdenken waard. Ik neem de meest voorkomende redenen met je door.

Jaloezie

Een van de redenen om een ander te ontmoedigen om als freelancer te gaan werken is, helaas, jaloezie. Jaloezie dat jij je hart hebt durven volgen, dat je deze dappere stap hebt durven nemen. Een stap die de vraagsteller misschien zelf ook had willen doen, maar om welke reden dan ook niet gedaan heeft. Irritatie dat jij misschien straks wel dat doet wat je vreselijk leuk vindt, dat het nog goed gaat ook. Frustratie omdat de vraagsteller zelf dan wellicht nog steeds op dat muffe kantoor zit. Als je deze achterliggende emotie vermoedt: reageer positief en vriendelijk en maak je uit de voeten.

Onzeker van werk en inkomen

Als freelancer moet je altijd je best doen om aan opdrachten te komen. Je moet constant laten zien wat je waard bent, interessant zijn en blijven voor eventuele klanten. En dus heb je geen vast inkomen, maar moet je wel altijd keihard werken. Geen maand is hetzelfde, geen salaris identiek. Enige zekerheid kun je inbouwen met klussen die vastliggen, die wekelijks of maandelijks vastliggen, bijvoorbeeld voor grote bedrijven die iets willen uitbesteden.

Zelf je boekhouding doen

Je moet al je uitgaven en inkomsten bijhouden en opgeven. Dat is, voor de meeste freelancers, een vervelend klusje. Je moet echt even zelf uitzoeken hoe het allemaal werkt, en de een is daar handiger in dan de ander. Kom je er echt niet uit? Vraag hulp, en huur af en toe eens iemand in om even alles door te nemen als je twijfelt.

Geen collectieve verzekeringen en pensioen

Kun je ( een tijdje ) niet werken vanwege ziekte, zwangerschap of arbeidsongeschiktheid? Dan heb je als freelancer pech. Geen werk is geen inkomen. Vakantiedagen? Heb je niet. Je werk gaat met je mee. Als je tenminste geld hebt voor vakantie, want een vakantietoeslag zit er ook niet in. Voordeel is dan weer dat je op je werkdagen ook af en toe alvast van het heerlijke weer kunt genieten als je dat wilt, of bij die schooluitvoering van je kind kunt zijn.

Zelfstandig werken moet je kunnen

Niemand die 's morgens belt waar je blijft, of zegt dat je te laat bent. Het klinkt geweldig, maar je moet wel de nodige discipline bezitten om dan toch die enorme klus op tijd af te krijgen. Nog even de stad in met die vriendin die je belt, of even blijven hangen met die gezellige mensen die je net tegenkwam is heel verleidelijk als je je eigen tijd kunt indelen. Maar die deadline komt wel dichterbij, en je opdrachtgever is niet blij als jij niet hebt gedaan waar hij je voor betaalt.

Ja ik ga het doen!

Heb je over bovenstaande zaken goed nagedacht? Durf je hulp te vragen waar dat nodig is, vind je het geen enorm probleem dat je een wat onzekerder werkend leven hebt wat betreft werk en inkomsten? Denk je dat je zelfstandig kunt werken en de benodigde discipline bezit? Durf je te laten zien wie je bent en wat je kunt zodat je die klanten binnenhaalt waar jij op zit te wachten?

Ga ervoor! Ik wens je alvast heel veel succes.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie