Enkele tips om op te vallen met solliciteren

Laten we eerlijk zijn… Werk zoeken is op zich al meer dan een deeltijdse bezigheid. Je moet vacatures in de gaten houden, sollicitatiebrieven schrijven, eventueel op gesprek gaan. Het gebeurt al eens dat je gefrustreerd raakt. Krijg je regelmatig een reactie op jouw sollicitatiebrief? Als je nooit een antwoord krijgt, dan kan een originelere aanpak zeker geen kwaad.

Opvallen met solliciteren

Solliciteer eens anders

Doe eens ‘gewaagd’. Solliciteer eens op een andere manier. Als je jezelf kandidaat stelt voor een job, dan wil je tenminste een uitnodiging voor een gesprek binnenhalen. Momenteel leven we in een periode waarbij er voor elke vacature gemiddeld tussen de 100 à 200 sollicitanten klaarstaan. Wil jij dan op een standaard manier meedingen naar een job? Best niet. Doe je best om op te vallen. 

Overdrijf niet

Jouw sollicitatie is het eerste uithangbord dat een bedrijf of organisatie te zien krijgt. Spring er dus uit, maar overdrijf niet! Kleurrijke infographics, video cv’s, Prezi’s… Er zijn veel mogelijkheden om op te vallen. Zorg er echter voor dat het uiteindelijke doel niet verloren gaat: jezelf op een zo duidelijk en goed mogelijke manier profileren. 

Durf te experimenteren

Ben je niet zo handig met video en presentaties? Geen probleem, je kunt ook gewoon een sollicitatiebrief en cv opsturen die nét ietsje anders is. Of maak een pagina aan op Facebook, Pinterest of Instagram om jezelf visueel te presenteren. Bied jezelf te koop aan via een webshop of een Google ad. Creatief solliciteren is voor iedereen geschikt. Onderzoek de mogelijkheden en je zult altijd wel een manier vinden om in het oog te springen. Vind je het moeilijk om een creatieve invalshoek te vinden? Vraag gerust om hulp.

Social updates

Bijna driekwart van de werkgevers (en vrijwel alle recruiters) zoekt bijkomende informatie over sollicitanten via social media. Je hebt er dus alle belang bij om jouw sociale profielen up to date te houden. Hou daarbij het volgende in de gaten:

  • Zorg ervoor dat jouw cv hetzelfde vertelt als jouw online profiel;
  • Probeer een positieve indruk te maken door negatieve commentaren, ongepaste foto's en smakeloze grappen te beperken;
  • Zet je capaciteiten in de verf;
  • Vraag jouw netwerk om referenties (bv. via LinkedIn).

Tot slot nog enkele tips 

  • Pas jouw sollicitatiebrief of -formule altijd aan! Het is aanlokkelijk om steeds hetzelfde document door te sturen, maar doe dit niet. Focus op datgene wat in elke vacature staat en pas vervolgens de inhoud van je sollicitatie aan.
  • Wanneer je voor meerdere jobs solliciteert, zorg er dan voor dat je het overzicht bewaart. Hou alle vacatures bij in een aparte map, zodat je niet uit de lucht komt vallen wanneer iemand jou contacteert voor een job (die je je niet meer herinnert…).
  • Mag je op gesprek? Bekijk dan tenminste de website van het bedrijf of de organisatie waarbij je aanklopt. Check eventueel ook Facebook-, Twitter- en LinkedIn-pagina’s.
  • Let op je kleding. In dit geval kan je maar één keer een eerste indruk maken…
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie