Een Brits of Italiaans pak?

Als je op sollicitatiegesprek gaat, wil je er natuurlijk op je opperbest uitzien. Omdat je over het algemeen beter 'overdressed' dan 'underdressed' kunt zijn, kan het als man al snel een verstandig besluit zijn om jezelf in een goed pak te hijsen. Traditioneel gezien heb je twee soorten pakken om uit te kiezen: een Brits of een Italiaans pak. Maar wat zijn nu precies de verschillen? En hoe kies je het soort pak waarin je tijdens je sollicitatie het beste voor de dag zult komen?

Een Brits of Italiaans pak? - Robin Hendriks van Schulte Herenmode

Welke stijl past bij jou?

Een Italiaans pak oogt over het algemeen wat flamboyanter dan een Brits pak. Dit komt vooral doordat de stof van een Italiaans pak traditioneel gezien wat glanzender is, terwijl Britse pakken meestal juist gemaakt zijn van een ruwere, mattere stof. Ook de verfijnde afwerkingen van Italiaanse pakken, die in contrast staan met de stoerdere afwerkingen van Britse pakken, dragen bij aan dit flamboyante overkomen.

Als je tijdens je sollicitatie vooral een zakelijke indruk wil maken, zul je wellicht denken dat je beste voor een Brits pak kunt kiezen. Maar dit gaat niet helemaal op, want om in pak goed voor de dag te komen, is vooral een perfecte pasvorm essentieel. En ook op dat gebied zitten er flinke verschillen tussen een pak van Britse of van Italiaanse komaf.

Welke pasvorm past bij jou?

Ben je vrij breed en/of corpulent gebouwd? Dan is een Brits pak waarschijnlijk de beste keus, omdat deze wat wijder valt en doordat de hogere knoopsluiting meer ruimte rondom de buik biedt. Houd er ook rekening mee dat de pantalons van Italiaanse pakken smallere pijpen hebben. Voel je je ongemakkelijk als je skinny jeans draagt? Dan voel je je hoogstwaarschijnlijk het lekkerst in een pak van Britse komaf.

Ben je vrij smal en/of slank gebouwd? Dan is een Italiaans pak over het algemeen juist de beste keus, omdat de rechte en strakke pasvorm bij jouw lichaamsbouw het beste tot zijn recht komt.

Infographic: de verschillen tussen een Brits en Italiaans pak

De onderstaande infographic van Schulte Herenmode geeft een overzicht van de belangrijkste, traditionele verschillen tussen Britse en Italiaanse stijl pakken.

Verschillen tussen Brits en Italiaans pak - infographic

Waar voel jij je het beste bij?

Het kiezen van jouw beste pak hangt uiteindelijk het meeste af van je eigen gevoel. Een goed pak moet jouw beste kanten versterken en je een gevoel van zelfvertrouwen geven. In andere woorden: doe wat voor jou goed voelt, want dat komt je uitstraling ten goede. Bovenstaande tips kun je gebruiken als leidraad om dat ene perfecte pak te vinden. Laatste tip: breek niet je kop over dat pak. Kleren maken de man, maar nog niet een succesvol sollicitatiegesprek.

Robin Hendriks, Schulte Herenmode.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie