De veiligste kleuren voor je sollicitatie outfit

Je hebt veel tijd en moeite gestopt in het schrijven van een mooie sollicitatiebrief. Vervolgens ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als je eenmaal zover bent gekomen, wil je natuurlijk een goede indruk maken. Een eerste indruk maak je maar één keer. Daarom is het erg belangrijk dat je goed let op de kleding die je draagt. Let daarbij ook op de kleuren. Kleuren zeggen namelijk veel over je persoonlijkheid en iedereen maakt onbewust associaties met kleuren. Gelukkig is het eenvoudig om de juiste kleur te vinden!

Kleuren en solliciteren - Robin Hendriks

Verdiep je in de organisatie

Denk eerst goed na over het bedrijf waar je (hopelijk) gaat werken. Bij bedrijven met een formeel imago (denk aan een bank) draagt men meer conservatieve kleding (lees: een kostuum met stropdas) dan bij een creatief marketingbureau. Bij de laatstgenoemde is een spijkerbroek en een t-shirt bijvoorbeeld gebruikelijk.

Verdiep je daarom zo goed mogelijk in het bedrijf waar je naartoe gaat. Om een goed beeld van het bedrijf te krijgen kun je van tevoren de website bekijken. Zoek daarnaast op internet naar recente nieuwsuitingen van het bedrijf in kwestie. Hieraan kun je vaak goed zien hoe het bedrijf in kwestie zich opstelt. Spreken ze lezers bijvoorbeeld aan met u, of met je/jij? Maken ze gebruik van afkortingen en Engelse termen, of hanteren ze een formele schrijfstijl?

Bepaal welke eigenschappen je wilt uitlichten

Bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je jezelf bent. Doe je niet anders voor dan je bent. Recruiters prikken daar namelijk snel doorheen. Denk wel na over welke persoonlijke eigenschappen je wilt uitlichten. Welke eigenschappen dit precies zijn hangt van het bedrijf af waarbij je solliciteert.

Veilige kleuren
Er zijn een aantal kleuren waarmee je niet fout kunt gaan; veilige kleuren. Denk hierbij aan (donker)blauw en (donker)grijs. Deze kleuren worden doorgaans gedragen bij bedrijven met een formeel imago. Men associeert deze veilige kleuren veelal met betrouwbaarheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. Door het dragen van deze kleuren maak je een goede indruk, maar je zult niet snel uitblinken op het gebied van kleding.

Redelijk veilige kleuren
Als je meer wilt opvallen met je kleding, kun je kiezen voor kleuren die meer opvallen, zoals groen, rood en diverse bruintinten. Met deze kleuren onderscheid je jezelf sneller van andere sollicitanten op het gebied van kleding.

De kleur groen wordt doorgaans geassocieerd met eerlijkheid, stabiliteit en jeugdigheid. Bruin wordt gezien als een mannelijke, degelijke en toegankelijke kleur. De kleur rood associeert men met energie, passie en kracht. Het nadeel van rood is dat deze kleur ook wordt geassocieerd met agressie. Draag daarom niet te veel rode kleding naar je sollicitatiegesprek.

Onveilige kleuren
Natuurlijk zijn er ook kleuren die je beter kunt vermijden. Deze kleuren kunnen weliswaar positieve eigenschappen kenmerken, maar zorgen ook voor veel negatieve associaties.

Met de kleur paars benadruk je namelijk je creativiteit. Maar de kleur kan ook als shockerend overkomen. Met oranje kleding maak je een stimulerende en enthousiaste indruk, maar kom je tegelijkertijd schreeuwerig over. Geel staat voor intelligent en communicatief, maar ook voor sarcasme en nervositeit. Met de kleur roze kom je zachtaardig over. Op zich is dit niet negatief, maar voor sales functies bijvoorbeeld, is zachtaardigheid niet een eigenschap waarmee je geassocieerd wilt worden. (hoort rood niet hier?)

Kleurenassociaties in één overzicht

In de onderstaande afbeelding van Schulte Herenmode zijn alle kleurassociaties in een overzicht verzameld.

Overzicht kleurenassociaties - Schulte Herenmodee

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie