De tijd van de Carrièrebeurzen is weer aangebroken! Hoe waardevol is zo’n beurs eigenlijk?

De grootste Carrièrebeurzen van Nederland bestaan al zeker meer dan 15 jaar en trekken meerdere malen per jaar meer dan 10.000 bezoekers. Werkgevers en (toekomstige) werknemers komen hier bij elkaar, om kennis te maken en even aan elkaar te snuffelen. Passen wij bij elkaar? Voelen we een wederzijdse klik? Kunnen we iets voor elkaar betekenen? In mijn optiek zijn deze beurzen enorm waardevol en niet alléén om je nieuwe toekomstige werkgever te ontmoeten.

Tijd voor carrièrebeurzen

Investeren in een carrièrebeurs

Maar je zult hier wel een aantal ‘dingen’ in moeten steken, wil je hier ook daadwerkelijk iets uit kunnen halen:

 • Ten eerste is hier de tijd. Een carrièrebeurs is een fysieke aangelegenheid (voor de verandering) en je zult deze dus ook daadwerkelijk moeten gaan bezoeken. Dit betekent dus ook dat wanneer je buiten de plaats van de beurs woont, een stukje zult moeten reizen. Neem voor je bezoek zeker de tijd, het is zonde om naar de beurs te gaan voor een snel rondje, zonder echt kennis te maken met nieuwe mogelijkheden.

 • Energie is een tweede wat je hierin zult moeten stoppen. Bereid je zelf goed voor: welke werkgevers wil jij bezoeken, welke workshops wil je graag zien, welke sprekers zou je nog even persoonlijk willen spreken, wat is je doel van het bezoeken van een carrièrebeurs? Als je al deze dingen van te voren al voor jezelf duidelijk hebt, dan zul je veel gerichter en open minded de beurs bezoeken.

 • Je zult je enthousiasme moeten kunnen tonen gedurende de hele dag. Dit zal niet voor iedereen even makkelijk zijn, maar besef dat dit wel enorm belangrijk is. Kom jij enthousiast en positief over, met wie je ook praat, waar je ook staat, dan zul je sneller een positieve indruk achterlaten. Heb je even behoefte aan frisse lucht, een sigaret, koffie of een moment voor jezelf om je enthousiasme weer bij elkaar te rapen, doe dit dan ook vooral.

Wat je eruit kunt halen op een carrièrebeurs

Naast dat je er ‘dingen’ in moet stoppen, bezoek je een carrièrebeurs natuurlijk vooral om er iets uit te halen. Een eerste logische gedachte hierbij is “Ik wil er een baan aan overhouden”. En dit is inderdaad een eerste logische gedachte, maar er zijn nog een aantal andere belangrijke aspecten die jij uit een beurs kunt halen:

 • Nieuwe contacten! Zowel voor de korte- als de lange termijn kun je enorm veel waardevolle contacten op doen tijdens een carrièrebeurs. En niet alleen met de Recruiters, maar ook met de andere bezoekers, sprekers en eigenlijk iedereen die hier rond huppelt. Waarom?

  People who know people
  Who know people
  Who know people
  Are the most interesting people in your network

  Toon daarom interesse in iedereen met wie je in aanraking komt, ten eerste omdat dit je dag vele malen interessanter maakt en tweede: je weet nooit wat diegene doet of wie diegene kent. 
 • Ontwikkeling! Volgens professor Edgar Dale leren we 80% (!!) door wat we zien en horen. Benut je ogen en oren dus goed tijdens deze beurs, ga er open minded in en laat je verrassen. En onthoud: schrijf je op wat jij interessant en leuk vindt, dan zul je dit sneller onthouden (Zie hier ook mijn blog: de kracht van schrijven!).

 • Een nieuwe baan. Hier is hij dan, de nieuwe baan! Uiteraard kan dit je hoofdreden zijn om naar een carrièrebeurs te gaan en de kans is groot dat je een leuk bedrijf tegenkomt, met een nog leukere functie die ook nog eens open staat! Go for it, straal en laat zien wie jouw krachtigste jij is!

 • Nieuwe kennis. Geloof het of niet, maar de arbeidsmarkt is altijd in beweging. Trends en hypes spelen een grote rol bij het zoeken en vinden van de juiste personen. Voor jou een ideale gelegenheid om je via de beurs te oriënteren op deze trends en hypes, zodat je hier sneller, makkelijker en creatiever op kunt inspelen bij het solliciteren.

Nogmaals, vanuit mijn optiek zijn carrièrebeurzen enorm waardevol voor je carrière en je eigen ontwikkeling. Een leuke bijkomstigheid is ook nog eens dat je niet de hele dag naar een scherm hoeft te staren, maar daadwerkelijk een gesprek kunt voeren (soms eng, maar vooral heel waardevol!).

Een carrièrebeurs is tweerichtingsverkeer

Onthoud één ding heel goed mocht je de carrièrebeurs gaan bezoeken: Het is een tweerichtingsverkeer! Jij hoeft niet alles van jezelf te tonen, zonder hier iets voor terug te krijgen. Probeer ook de Recruiter en het bedrijf echt te leren kennen en toon je interesse in hun cultuur, werkwijze en sfeer.

 

Heel veel succes en plezier!

Ps. Cin in Carrière staat op de Nederlandse Carrièredagen om gratis CV’s te checken! Kom je langs om kennis te maken? 29 en 30 november in Jaarbeurs Utrecht.

Pps. Echt goed voorbereid naar de beurs gaan om hier alles, maar dan ook echt álles uit te halen? Mijn e-book ‘6 stappen om álles uit je beursbezoek te halen’ is nu hier te koop! 

05 nov 2014 4453 Cindy Stechweij 0
Channels: Een baan vinden
Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie