De brug tussen recruitment en marketing

Eigenlijk heb ik al geblogd, maar dat heb ik vooral gedaan vanuit mijn functie als Recruiter en vanuit het vakgebied waarin ik bemiddel. Dit lukt prima. Maar bloggen vanuit mijzelf en mijn 'verhaal' delen vind ik toch een beetje spannend. Dus voor mijn gevoel begin ik onderaan de ladder, maar hé, je moet ergens beginnen! :)

Recruitment is veel meer...

Het kruispunt op mijn carrièrepad

Ik ben vooral getriggerd om te gaan schrijven vanwege het kruispunt waar ik op ben beland vanuit mijn opleidingsachtergrond en mijn werkervaring daarna. Ik ben vanuit een creatieve hoek begonnen. Eerst een grafische opleiding gevolgd en daarna gekozen om verder te gaan met een HBO opleiding Communicatiesystemen (net even anders dan een standaard Communicatie opleiding maar met een 'technisch' randje heb ik altijd gezegd). Tijdens mijn studie, de stages en bijbaan had ik altijd te maken met Marketing en Communicatie in de breedste zin, dus het leek me logisch om bij mijn vervolgopleiding met communicatie verder te gaan. En na de specialisatie Brand- & Designmanagement heb gedaan, was ik helemaal om. Want hoe gaaf is het om een merk (product of dienst) succesvol in de markt te zetten en te zorgen dat mensen bij jou terecht komen!? Vanuit mijn grafische opleiding kende ik het verhaal van "de voorkant" (huisstijl, logo, website ontwerp, campagnes bedenken vanuit mijn grafische opleiding) en na de specialisatie op mijn HBO opleiding ook het verhaal wat erachter schuil gaat (de psychologie waarom mensen voor een bepaald merk gaan in de supermarkt of bijvoorbeeld voor een bepaald werkgeversmerk kiezen).

Recruitment meets marketing (en communicatie)

Zoals overal te zien is, is het online marketing wereldje ontzettend hard gegroeid en dat zie je dan ook aan de enorme groei van specialistische vacatures. En die sterke online ontwikkelingen zie je natuurlijk ook in andere branches. Ik ben zelf na mijn studie in een ander wereldje ben beland, recruitment i.p.v. marketing/communicatie, en zie daar ook veel veranderen. Online recruitment is natuurlijk sowieso niet meer weg te denken tegenwoordig. Maar de arbeidsmarkt is nu ook ontzettend anders dan een paar jaar geleden tijdens de crisis. De tijd van een vacature online plaatsen op een paar jobboards en tig reacties krijgen is voorbij. Je ziet nu ook de noodzaak dat organisaties moeten veranderen. Want als je het juiste personeel wil vinden moeten werkgevers meer tijd investeren in zaken zoals Employer Branding, maar ook online marketing/vindbaarheid, social media, wervende (vacature)teksten etc om maar te zorgen dat sollicitanten je vinden, een goed beeld bij je krijgen en dus bij jouw bedrijf en niet bij de concurrent gaan solliciteren. 

Brug slaan tussen recruimtent en marketing

Ik zie de werelden van marketing, communicatie en recruitment steeds meer samen komen. En waar ontzettend veel kansen en mogelijkheden liggen in het kader van recruitment marketing, arbeidsmarktcommunicatie en Employer Branding. En ik merk tegelijkertijd dat steeds meer bedrijven aan het zoeken zijn om dit op juiste wijze in te zetten. Maar meestal zie je nog dat er veel verschillende afdelingen zijn waar iedereen zijn eigen ding doet terwijl je volgens mij juist een brug kunt of moet slaan tussen de afdelingen HR, recruiment en marketing en/of communicatie. En wat is er nou leuker dan echt kunnen nadenken over marketing- en communicatiestrategieën waarmee je op creatieve wijze nieuw personeel kan werven. Net even een stapje verder dan alleen maar de 'Recruiter' zijn. Bedrijven moeten gaan nadenken over functies als de Recruitment Marketeer of Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie. En vergeet niet te denken aan zaken als Employer Branding en referral marketing met huidige en oud personeel.

Ik hoop een brug te kunnen gaan slaan tussen deze werelden; recruitment waar ik ervaring in heb en communicatie waar ik blij van word! 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie