Crisis? Risico's nemen en innoveren - column

De afgelopen jaren waren moeilijke jaren voor velen van ons. Werkgevers gingen bezuinigen en reorganiseren met vele ontslagen als gevolg. Maar terugkijkend op deze periode kun je ook stellen dat er ondanks de crisis veel (nieuwe) bedrijven juist succesvol zijn geworden. Het moment van crisis biedt blijkbaar voor veel personen juist ook mogelijkheden. Ondernemers en werknemers die creatief zijn en nieuwe middelen willen en kunnen toepassen, kunnen het verschil maken in mindere perioden.

Risico's nemen en innoveren - column Pascal Meulenbelt

"Alleen tegenwind brengt een vlieger omhoog"

Een aantal jaar geleden heb ik naar de spreker Adjiedj Bakas mogen luisteren. Adjiedj is een trendwatcher die bekend staat om de uitspraak: ‘Alleen tegenwind brengt een vlieger omhoog’. Deze uitspraak is mij altijd bij gebleven. Op het moment dat het altijd prima gaat, ga je niet bezig met innoveren en vernieuwen. Je hebt soms een tegenslag nodig om verder te groeien. Kijkend naar de economische lijn van de afgelopen 100 jaar is dat goed te zien. Structureel zie je een kleine stijgende lijn en na een x aantal jaar zie je een crisis en daardoor een flinke dalende lijn. Na deze dal stijgt de lijn hoger en sneller dan voorheen.

Wat wil ik hier mee zeggen? In moeilijke tijden is het lastig om positief te blijven. In moeilijke tijden is het lastig om jezelf of je bedrijf te vernieuwen of te innoveren. Toch is het belangrijk om jezelf niet te verliezen in de crisis maar om er energie uit te halen en een extra slag te slaan. Verdiep je in nieuwe trends, verbeter je goede punten en vermarkt jezelf nog beter.

Gebruik nieuwe (communicatie) ontwikkelingen

In het bedrijfsleven zie je dat de afgelopen jaren bedrijven populair zijn geworden die nieuwe media durven te gebruiken en inzetten. Een jaar geleden had niemand verwacht dat een van de meeste gebruikte social media, Whatsapp, ingezet zou worden als marketingmiddel. Toch zijn er een aantal bedrijven geweest die hier toekomst in zagen en het risico namen om het te gaan gebruiken. Risico’s nemen levert niet altijd succes op maar geen risico’s nemen zal nooit succes opleveren.

Ik ben ervan overtuigd dat communicatie essentieel is in het huidige bedrijfsleven. Reviews, blogs, klantencontact en nieuwe (social) media zijn naar mijn mening de nieuwe middelen van marketing. De informatietoevoer is niet meer eenzijdig (bedrijf naar klant), zoals vroeger. Tegenwoordig heeft de klant een stem en jij kan ervoor zorgen dat deze stem gehoord en gezien wordt. Geef de klant een podium en wees daar transparant in. Bang voor negatieve reacties? Nergens voor nodig! Je hebt nog nooit zo goedkoop goede feedback gekregen waar je iets mee kunt. Wanneer de persoon die een negatieve reactie plaats, bij zijn nieuwe aankoop merkt dat die irritatie er niet meer is zal de negatieve reactie omgezet worden in een positieve.

Ik vraag mij af wat voor (succesvolle)risico’s jij genomen hebt of zou willen nemen. Welke trend denk jij dat succesvol kan zijn?

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie