Bedankt voor alle stoelen!

Solliciteren is méér dan alleen een goed curriculum vitae en een prettig voorkomen bij een persoonlijke presentatie. In de huidige tijd draait het vinden van een nieuwe baan vooral om netwerken. En dan vooral online. Zowel recruiters, werkgevers als sollicitanten profileren zich steeds meer via Social Media als Twitter, LinkedIn en Facebook. Solliciteren krijgt hiermee niet alleen een andere dimensie; het vraagt ook om een zorgvuldige personal branding.

Bedankt voor alle stoelen

(foto: Daniel Foster)

Solliciteren + personal branding = socialiteren

Deze synergie tussen solliciteren, personal branding en Social Media laat zich dan ook het beste omschrijven als ‘socialiteren’.
De tijd dat iemand urenlang op de achterkant van een pen zat te kluiven op zoek naar mooie volzinnen voor een handgeschreven sollicitatiebrief, is allang voorbij. Naast online solliciteren vormde netwerken een minstens zo belangrijk middel bij het vinden van
 een baan. Een nog steeds actueel feit, want met de enorme bloei van Social Media blijkt eens te meer dat netwerken dé manier is om een baan te vinden. Het inzetten van vrienden en kennissen op sites 
als LinkedIn, Facebook en Twitter is handig, maar jezelf presenteren is minstens zo belangrijk. Want zoals jij naar een nieuwe baan zoekt, zo zoeken recruiters en werkgevers jou ook.

Socialiteren hangt daarom heel sterk aan tegen personal branding. Door de vele Social Mediamogelijkheden is het veel gemakkelijker om jezelf te profileren: Wie ben ik? 
Wat kan ik? En wat zoek ik? Als je dit op een prettige manier voor het voetlicht kan brengen, heb je heel veel mensen die met je meekijken. En dat is belangrijk, want ruim zeventig procent van de vacatures worden ingevuld via het netwerk. En dat is veel. Mijn advies aan de mensen is dan ook altijd: zorg dat je op het netvlies zit bij anderen. Want opvallend genoeg gaan veel werkzoekenden er als vanzelfsprekend vanuit dat hun netwerk wel weet dat ze een nieuwe baan zoeken, maar vaak is dat helemaal niet zo. Het is dus wel zinvol om je netwerk op de hoogte te brengen. Dat betekent alleen niet dat je binnen je aangesloten vrienden en in hun tweedegraads netwerk iedereen moet gaan spammen of continu moet gaan schreeuwen dat je een nieuwe baan zoekt. Want dat werkt dan weer tegen je.

Personal branding: je eigen merk en je eigen ambassadeur

Personal branding; het lijkt zo gemakkelijk, maar het blijkt nog een hele toer te zijn. Lang niet iedereen kan zichzelf in het juiste perspectief zien of loopt over van zelfkennis. Vragen aan anderen hoe zij jou zien kan relevante informatie opleveren. Toch blijft het noodzakelijk om jezelf zo helder en onbevooroordeeld te zien. Mensen vergeten vaak dat ze hun eigen merk zijn binnen Social Media. Maar als ze eenmaal weten wie ze zijn, hoe ze in elkaar steken en wat hun sterke kanten zijn, is daar alweer een volgende valkuil. Want weten wie je bent is mooi, maar dan moet je dit ook doorvoeren in je communicatie: in wat je zegt en wat je doet. Dat betekent niet dat je jezelf moet forceren in iets wat je niet bent, maar wel dat je moet opletten op datgene wat je doet wel bij je merk past. Je bent als het ware je eigen ambassadeur.

Van een Albert Heijn advertentie tot een eigen bedrijfje

 Zo bood ik mijn WW-uitkering aan via een advertentie kaartje van de Albert Heijn: deze werd ruim1.500 keer “geliked’ en gedeeld op Linkedi. Ik kreeg er veel media aandacht door. Maar helaas heeft het me nog geen nieuwe baan opgeleverd. Omdat deze advertentie wel leuke projecten heeft opgeleverd ben ik voor mezelf begonnen en heb ik Trefpunt Marketing opgericht.

Ik heb tientallen sollicitatiegesprekken gevoerd (en ik ben écht heel blij dat ik überhaupt uitgenodigd word) maar helaas heeft het nog niet zo mogen zijn.

 Bij deze wil ik bedanken voor alle stoelen, maar mag ik dan nu weer een baan?

Groet,

Hanneke

21 sep 2014 6712 Hanneke Loermans 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie