AIDA en het dagelijkse leven, online marketing en solliciteren

Een van mijn meest favoriete marketingmodellen is toch wel het AIDA model. Simpelweg omdat het werkelijk overal op toegepast kan worden. Het model stamt uit 1925 en is voor het eerst genoemd in het boek Theories of Selling van E.K. Strong. Nog steeds wordt het veelvuldig gebruikt in reclame/verkoop campagnes. Wanneer je gaat zoeken op internet naar de AIDA formule vindt je ook altijd de uitleg bij de verkoop van producten of diensten.

AIDA voor marketing en sollicitaties -Davina Jacobs

AIDA kort uitgelegd

AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Dit zijn de stappen die een consument moet doorlopen.

  1. Attention: Er zal eerst aandacht moeten zijn voor het te verkopen product. Als iemand je product niet kent zal hij het ook nooit kopen.
  2. Interest:  Als de aandacht verkregen is zal je ervoor moeten zorgen dat er ook interesse komt in je product.
  3. Desire: Als de interesse er is moet dit omgezet worden naar een behoefte.
  4. Action: De laatste stap is dan Actie die ondernomen wordt om het product aan te schaffen.

AIDA onbewust in het dagelijkse leven

Behalve dat dit model dus toepasbaar is op het verkopen van een product is het ook toepasbaar op het dagelijkse leven. Sterker nog we hebben het allemaal al eens toegepast zonder daar erg in te hebben of überhaupt af te weten van dit model. Ga even een paar jaar terug in de tijd. Die leuke jongen in de klas of in het café (of meisje natuurlijk). Je loopt langs, stoot hem per ongelijk aan, je probeert eerst de aandacht te krijgen. Zodra je die aandacht hebt, probeer je ook zijn interesse te wekken door een praatje aan te gaan, je regelt een date. Tijdens die  date doe je er alles aan om de behoefte te creëren dat hij nog een keer met je uit wil en uiteindelijk moet hij actie ondernemen om ‘verkering’ aan je te vragen.

AIDA in online marketing

Het AIDA model is dus overal op toepasbaar, ook op websites, waardoor het van origine traditionele marketingmodel ook in de online marketing gebruikt kan worden.

Aandacht voor je website krijg je door bovenaan in de zoekresultaten te komen of door advertenties, banners en verwijzingen. In eerste instantie moet je dus gezien worden. Vervolgens is het zaak dat je je omschrijving, banner of advertentie zo gemaakt hebt zodat de interesse gewekt wordt om door te klikken naar je website. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat iemand direct op je website terecht komt door het intypen van een domeinnaam. Niet alleen een banner of advertentie moet dus interesse wekken, ook je homepage. De verdere content op je website zorgt voor behoefte. Of dit nu behoefte naar een bepaald product of bepaalde dienst is of naar meer informatie, het blijft behoefte. Behoefte creëer je door je interessante, juiste en volledige content te plaatsen.  Uiteindelijk wil je ook dat iemand tot actie over gaat. Je wilt dat ze informatie aanvragen, inschrijven op een nieuwsbrief, een product kopen of welke actie dan ook. Je moet er wel voor zorgen dat het heel duidelijk is hoe iemand actie kan ondernemen. Duidelijke contactgegevens, bestel of aanvraag buttons helpen hier zeker aan mee. Laat iemand vooral niet zoeken hoe actie te ondernemen. 

AIDA toegepast op sollicitaties

Behalve dat het model van toepassing is op reclame-uitingen, verkoop van producten en diensten, ons dagelijks leven en websites kun je het ook toepassen op sollicitaties.

Ook bij een sollicitatie zal je de aandacht moeten trekken. Zeker nu met het grote aantal werkzoekenden. Volgens Intemarketing zijn er verschillende manieren om aandacht te krijgen van de consument bij reclame-uitingen. Een ervan is het hanteren van opvallende kleuren. Helemaal geen slecht idee om ook  je CV een beetje op te pimpen zodat hij opvalt tussen al die anderen. Voor  reclame-uitingen zijn mooie mensen in het verleden ook erg succesvol gebleken. Afgaand op het artikel van Elsevier van 10 december jl. blijkt ook dit te werken bij sollicitaties. Dus zoek je mooiste foto op en plak hem op je CV, LinkedIn enzovoorts. Een pakkende titel boven je CV kan er ook voor zorgen dat je de aandacht trekt.

Interesse wek je vervolgens met je eerste alinea. Probeer een originele aanhef te verzinnen waardoor je de interesse wekt om door te lezen. In de volgende paragraven ga je behoefte creëren om er voor te zorgen dat je uitgenodigd wordt. Voor producten geldt dat je in dit stadium de  positieve aspecten en de unique selling points benoemt. Voor jezelf doe je precies hetzelfde. Je zorgt dat jou kwaliteiten en eigenschappen die nodig zijn voor de functie goed uitkomen in je brief. Uiteraard zorg je ervoor dat je contactgegevens duidelijk zichtbaar zijn zodat ze gemakkelijk tot actie over kunnen gaan om je uit te nodigen voor een gesprek.

Je kunt dit uiteraard ook weer verder toepassen op een sollicitatiegesprek. De aandacht heb je dan al getrokken door je brief. Ook tijdens het gesprek zal je interesse  moeten wekken en uiteindelijk de behoefte moeten creëren om je nog een keer uit te nodigen voor een tweede gesprek. Tot slot wil je dat er tot actie overgegaan wordt en je een voorstel wordt gedaan. Zoals bedrijven met concurrenten te maken hebben, heb jij dat ook. Je zal niet de enige zijn die solliciteert. Daarom kun je een sollicitatie net zo aanpakken als je zou doen bij de verkoop van een product, alleen dan verkoop je jezelf.

AIDA voor meer dan alleen verkoop 

Zo zie je Dat AIDA dus op veel meer toepasbaar is dan alleen op de verkoop van producten of diensten. In veel gevallen gaat het nu eenmaal eerst om dat je de aandacht krijgt. Aandacht moet omgezet worden naar interesse van waaruit behoefte ontstaat die er uiteindelijk voor zorgt dat er actie ondernomen wordt. (In sommige gevallen is de volgorde net iets anders en begin je met behoefte).

Misschien is het dus een idee om AIDA ook eens bewust toe te passen op je sollicitatie of website.  Wie weet haal je er zo wel meer uit. Het is in ieder geval altijd het proberen waard, toch?!

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie