Uit een onderzoek van Joblift blijkt dat in 2017 het aantal marketingvacatures met maar liefst 15% is toegenomen tot bijna 17.000 vacatures. Meer dan een op de drie vacatures richtte zich op social media of influencer marketing, in 40 procent van de vacatures werd gezocht naar SEA of data-specialisten en in zo'n 6% van de functies ging het om contentmarketing. Bedrijven zijn dus steeds minder op zoek naar traditionele marketing professionals, maar hebben duidelijk een groeiende behoefte aan marketeers met kennis en ervaring op online gebied.
In een branch waar in korte tijd zoveel is veranderd en de veranderingen elkaar alleen maar in steeds grotere snelheid opvolgen, is stilstand funest voor een professional. Want voor je het weet, is de hele markt je mijlenver voorbij gestreefd. Voor de traditionele marketeers die een nieuwe uitdaging zoeken en kans willen maken op een toffe marketingbaan is het dan ook zaak om zich verder te ontwikkelen en zo snel mogelijk ervaring op te doen met bijvoorbeeld online marketing of social media en waar nodig kennis bijspijkeren met extra opleidingen.
Er is dus duidelijk een trend ingezet dat bedrijven op zoek zijn naar online specialisten. Logisch natuurlijk, want de mediaconsumptie van mensen is de afgelopen jaren compleet veranderd en bedrijven kunnen niet anders meer dan hun klanten volgen naar de kanalen en platforms waar zij actief zijn. Het is dus niet meer de vraag of bedrijven social media marketeers nodig hebben, maar de vraag is wel of bedrijven weten wat ze van hen moeten verwachten.
In vacatureteksten wordt vooral gevraagd naar kennis en ervaring over de 'oudere' social media platforms Facebook en Twitter en niet of nauwelijks over de andere platforms die sneller groeien en soms zelfs meer gebruiker hebben. Facebook is met 18 procent van de vacatures het meest genoemde platform, maar volgens onderzoeksbureau Newcom keren steeds meer gebruikers (met name jongeren) het platform de rug toe. Snapchat werd daarentegen in slechts 1 procent van de vacatures voor social mediamarkerteers genoemed, terwijl het in 2017 met maar liefst 77 procent groeide. Of wat te denken van het feit dat Twitter in vacatures dubbel zo vaak genoemd wordt dan Instagram, terwijl Instagram zowel in groei als aantal gebruikers Twitter overstijgt. En dan hebben we het nog niet over upcoming media zoals bijvoorbeeld Cribber (het sociaal platform voor studenten dat in 2017 het aantal gebruikers zag verdrievoudigen en daarmee het snelstgroeiende platform in Nederland is).
Willen Nederlandse marketingbedrijven het maximale uit social media halen, dan zullen ze in 2018 dus beter op dit snel veranderende landschap in moeten spelen. Ervan uitgaande dat bedrijven hun doelgroepen uiteindelijk volgen naar de platformen waar zij actief zijn, kunnen we verwachten dat de vraag naar social media marketeers met kennis van platformen als Snapchat, Instagram en Cribber de komense tijd sterk zal toenemen.
Reacties (0)
Plaats een reactie