8 vragen die je NIET moet stellen tijdens je eerste sollicitatiegesprek!

In mijn eerste "artikel" op dit platform heb ik een lijstje met acht vragen met jullie gedeeld die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek is de belangrijkste doelstelling voor de beide partijen om te bepalen of er een "fit" is. Pas jij bij het bedrijf, maar past het bedrijf ook bij jou? Dus vragen stellen om een goed beeld te krijgen is voor een sollicitant ook heel belangrijk.

Acht vragen die je niet moet stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Deze vragen stel je niet tijdens een eerste sollicitatiegesprek

Maar er zijn natuurlijk ook vragen die je beter niet kunt stellen tijdens je eerste kennismakingsgesprek met een bedrijf. Gewoon omdat het je kansen op de baan aanzienlijk kan verlagen. Hieronder 8 vragen die volgens gerenommeerde recruiters not done zijn.

 1. Wat doet jullie bedrijf precies? Logisch natuurlijk, een werkgever wil graag zien dat je niet alleen over de juiste kwalificaties beschikt, maar ook echt graag wilt. En dan zul je toch precies weten wat het bedrijf doet.
 2. Hoeveel ga ik verdienen? Tuurlijk, er komt een moment waarop gesproken gaat worden over de beloningen. Maar focus er niet op in je eerste kennismakingsgesprek.
 3. Moet ik tot laat doorwerken? Ach, in vrijwel elke vacaturetekst staat "geen 9 tot 5 mentaliteit". Dat is volgens mij niet zo zeer omdat er dagelijks veel overgewerkt moet worden, maar omdat werkgevers op zoek zijn naar mensen die er voor willen gaan. Dan is "doorwerken" niet de meest relevante vraag...
 4. Wanneer kom ik in aanmerking voor een loonsverhoging? Iedereen zal het ridicule van de vraag inzien. Eerst maar eens de baan binnenhalen, dan jezelf bewijzen en dan eens na gaan denken of die loonsverhoging verdiend is. 
 5. Hoe snel kan ik op een promotie rekenen? Loonsverhoging, promotie... Natuurlijk hetzelfde verhaal.
 6. Wat gebeurt er als ik de baan of mijn collega's niet leuk vind? Bij de sollicitatie al rekening houden met het feit dat het niet leuk gaat worden, dat is gewoon niet zo handig... En het antwoord is eigenlijk ook heel simpel: dan moet je gewoon snel, heel snel, opstappen.
 7. Kun je iets heel persoonlijks over je leven vertellen? Euh, nee... we zitten nog kennis te maken tijdens een eerste sollicitatiegesprek. Goed natuurlijk als je je een beetje wilt inleven in je gesprekspartner, maar "iets heel persoonlijks vertellen"?!
 8. Gaan jullie mijn achtergrond nog checken? Euh... na zo'n vraag natuurlijk wel. Of nee, eigenlijk niet. Volgende kandidaat!

De belangrijke boodschap is natuurlijk dat je in het eerste gesprek geen vragen moet stellen die kunnen lijken alsof je alleen maar bezig bent met jezelf en eigenlijk niet zo zeer met het bedrijf of de collega's. Komt nogal egocentrisch over... En voor een groot deel van deze soort vragen is ruimte genoeg tijdens de onderhandelingen!

Ben je benieuwd naar nog meer vragen die je tijdens je eerste sollicitatiegesprek beter niet kunt stellen? Lees dan hier in Intermediair het volledige artikel met 16 vragen die je niet moet stellen. 

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (2)

 1. Lineke:
  11 nov 2014 om 18:16

  What not to do ...

 2. tom schreurs:
  30 aug 2016 om 10:19

  nummer 2. je werkt voor je geld, nergens anders voor. dus waarom zou je het niet mogen vragen . tegenwoordig moet je door verschillende voorrondes komen. en dan pas gaan vragen wat het verdiend , is een verspilling van tijd .


Plaats een reactie