7 sleutels voor het vinden van jouw marketingbaan

Op zoek naar een baan zijn, dat vond ik echt een vreselijke bezigheid. Ik had het gevoel, dat ik mezelf moest verkopen. Ook vond ik het lastig richting te geven aan het hele proces, omdat ik niet precies wist wat ik wilde en waar ik echt goed in was. En ik had veel interesses. Maar niets sprong er echt uit.

7 sleutels voor het vinden van jouw marketingbaan - Anne-Claire Leenen

Gericht op zoek naar de ideale baan

Je begrijpt, dat als je zó naar een baan op zoek bent, dat je kans van slagen niet echt groot is. Vroeger viel dat misschien nog wel mee, maar in de huidige arbeidsmarkt kom je op die manier echt niet aan een baan. Laat staan, dat je een baan vindt, waar je energie van krijgt en waar je voldoening uithaalt. En, misschien belangrijker nog, waar jij jouw talenten kunt inzetten, zodat je optimaal presteert. Ga maar eens na wat de invloed daarvan vervolgens is op je carrière op lange termijn.

Daarom geef ik je 7 sleutels waarmee je bij jezelf deuren kunt openen die vaak gesloten zijn, waardoor je gerichter op zoek kunt gaan naar jouw ideale baan en waarmee je jezelf duidelijker kunt gaan presenteren. Hierdoor val je eerder op en krijgen bedrijven eerder vertrouwen in jou. En ook leuk, de 7 sleutels kunnen jouw banenjacht veranderen van een worsteling in een leuke ontdekkingstocht.

1. Heb vertrouwen in jezelf

Er is niets fnuikender dan onzekerheid over jezelf of over je capaciteiten. Ieder mens is van waarde en heeft bij zijn geboorte zijn of haar talenten meegekregen. Maar als je je nog niet zo bewust bent van jouw talenten kun je je behoorlijk onzeker voelen. Deze onzekerheid spreekt door alles heen. Hierdoor ontkracht je jezelf enorm.

2. Ken jezelf

Weet waar jij voor warm loopt, wat jij belangrijk vindt. Wie ben je en wil je graag zijn? Wat zijn jouw innerlijke drijfveren en natuurlijke talenten?

3. Breng jouw competenties in kaart

Welke kennis en vaardigheden heb je geleerd? En welke talenten heb je daarin al ingezet. Welke talenten zijn nog onderbelicht in jouw competenties, maar kun je misschien gemakkelijk ontwikkelen?

4. Creëer jouw visie

Als je jezelf als onderneming zou zien, wat zou dan de visie van de onderneming zijn? Welke bijdrage wil jij graag leveren in de wereld?

5. Bepaal jouw doelgroep

Welke bedrijven passen bij jou? Bij welke bedrijven kun je jouw visie verwezenlijken? Komen hun waarden overeen met jouw waarden?

6. Omschrijf jouw functies

Wat wil je nu doen? Welke competenties zet je daarvoor in? En wat wil je op langere termijn doen? Welke competenties heb je daarvoor in huis en welke wil je nog verder ontwikkelen vanuit je talenten?

7. Maak jezelf zichtbaar

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, zorg dan dat je zoveel mogelijk zichtbaar wordt via LinkedIn, netwerken etc. Communiceer jouw onderscheidende en toegevoegde waarde.

Het vinden van de ideale baan is een ontdekkingstocht naar jezelf

Kortom, het vinden van jouw ideale marketingbaan begint met een ontdekkingstocht van jezelf en het onder woorden brengen van wie jij bent en waar je voor staat. Om met Simon Sinek te spreken, het begint met jouw “Why”. Dit is jouw “zijn”. Van daaruit ga je pas naar jouw “How” of jouw “kunnen”. Oftewel dan gaat het over jouw competenties. Pas als je deze elementen op een rij hebt, kun je goed aangeven wat je wil doen en waar je zou willen werken.

Bovendien ontstaat jouw Personal Branding als vanzelf. Het is dan ook gemakkelijker om jezelf in de markt te zetten en zichtbaar te blijven. In een sollicitatiegesprek heb je niet het gevoel, dat je jezelf moet verkopen. Er ontstaat veel meer gelijkheid in het gesprek. En dat maakt weer, dat de juiste energie vrij kan komen.

Succes met jouw eerste stappen op zoek naar de ideale nieuwe baan!

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie