6 tips om efficiënter te werken

“Hey, hoe is het?” – “Ja, wel prima, druk. En met jou?” – “Ja, ook goed. En druk ook. Maar ja, wie niet hé?” Klinkt dit je bekend in de oren? Ongetwijfeld. Want we zijn allemaal druk.

6 tips om efficiënter te werken

Druk, druk, druk...

Je herkent ze wel, die weken dat je met de dag leeft, omdat je eigenlijk niet wilt denken aan wat je voor morgen allemaal nog van je takenlijst af moet vinken. Of dat je zo druk bent, dat je het overzicht überhaupt helemaal kwijt bent. Je bent prikkelbaar, moe en bovenal niet efficiënt of productief. Hoe kunnen we daar verandering in brengen? Nou, minder druk zijn. Klinkt dat makkelijker dan het is? Ja.

Helaas wel. Want ‘druk zijn’ zit er nou eenmaal ingebakken. Het is iets wat van ons verwacht wordt en wat we onszelf toestaan. Waar het vroeger nog enigszins gênant was om druk te zijn en het als het meest slecht gebruikte excuus werd ervaren, is druk zijn tegenwoordig een must. Ben je niet druk, dan hoor je er ook niet echt bij. Want, wat doe jij met je leven als je niet druk bent? Druk zijn bereikt in deze tijd zelfs een opschepperige flair: “Zullen we deze week wat leuks gaan doen?” – “Nee, ik kan niet. Ik ben zo druk, heel de week.” Druk zijn zegt iets over ons leven en maakt het daarmee dus onderdeel van onze identiteit. 

Minder druk met deze zes tips

Maar hoe zorg je er dan voor dat je minder druk bent? Dat vergt toch wel een verandering in je mindset. Maar, omdat het niet onmogelijk is, hier een paar handvatten die je moet helpen om het heft weer in eigen hand te nemen:

1. Set your priorities straight.
Het klinkt heel cliché, maar veelal zijn we helemaal niet te druk om alles te doen wat we willen doen. Als onderdeel van dat ‘alles’ wat je wilt doen ook werkelijk prioriteit is.

2. Jezelf uitdagen om zo min mogelijk je tijd in te richten met actieve luiheid.
Think about it, veel van onze tijd vullen we met actieve luiheid: het uitvoeren van taken die niet essentieel zijn om zo een gevoel van ‘druk zijn’ en verantwoordelijkheid te creëren. Deze activiteiten vergen verder weinig denkvermogen van ons. We zijn dus wel druk, maar putten onszelf niet uit.

3. Leer vaker ‘nee’ zeggen.
Echt, doe het. En als we het nu allemaal doen, geeft het misschien ook nog een positieve boost aan de werkgelegenheid. Activiteiten die 60 uur vergen kan je nu eenmaal niet in een 40-urige werkweek proppen.

4. Don’t let stress take over.
We voelen ons drukker zodra stress toeslaat. Kom los van de chaos in je hoofd, maar pak de dingen one thing at a time aan. We kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk. Tenzij je een vrouw bent, dan kan je twee dingen tegelijk, zeggen ze.

5. Sta stil bij waarom je die drukte, die rush voelt.
Druk zijn is inmiddels a way of life. Het wegwerken van mailtjes, het checken van Facebook. Het is allemaal onderdeel van ons ‘drukke bestaan’. Toch heb ik nog nooit een gesprek gehad waarin ik iemand vroeg om wat leuks te gaan doen, waarop de ander dan zei “Nee, sorry, ik heb heel de dag mijn social media nog niet gecheckt, dus ik moet nog een heel eind scrollen op Facebook en Instagram”. Toch zijn we ook hier allemaal druk mee.

6. Daag jezelf uit en verander gewoontes.
Pak het eens anders aan en kom uit die sleur. Sta een halfuur eerder op dan normaal of pak eens het openbaar vervoer in plaats van de auto. Je zult merken dat als je, je ‘sleur’ anders inricht, je daar veel meer kracht en rust uit haalt.

Dus. Ja. Het kan best cool zijn om te zeggen dat je druk bent. Maar controle over je leven is wat mij betreft veel cooler. Werk efficiënter, lever beter werk af, wees meer gefocust en voel je beter!

Succes. Laat je me weten of het je lukt? 

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (4)

 1. Sabine:
  06 dec 2014 om 11:14

  Je blogonderwerp heeft me getriggerd, dus ik heb ff tijd vrij gemaakt je blog te lezen

 2. Scarlett van Kakerken:
  07 dec 2014 om 18:36

  Leuk Sabine, dat is nog eens prioriteiten stellen :-)!

 3. Ingrid:
  06 jan 2015 om 10:39

  Goed artikel, nu nog zien toe te passen ;)

 4. Scarlett van Kakerken:
  06 jan 2015 om 16:42

  Dank je wel, Ingrid! Inderdaad soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel bewuster leef met dit in het achterhoofd, maar het kan niet altijd voorkomen dat je weer een dagje (of weekje met de feestdagen achter de rug) in de sleur van de rush valt. Ga je het zelf ook proberen? Zo ja, laat me weten hoe het jou afgaat en hoe jij het ervaart :-)!


Plaats een reactie