6 tips om actief te werken aan je netwerk
Een kleine drie maanden geleden heb ik eindelijk de sprong gewaagd: ik ben als freelance tekstschrijver aan de slag gegaan. Sindsdien houd ik me – naast schrijven natuurlijk – voornamelijk bezig met twee dingen. Eén: naamsbekendheid opbouwen. Twee: opdrachten verkrijgen / acquisitie plegen. En laten die twee zaken nauw met elkaar verbonden zijn. Mensen, bedrijven, organisaties moeten mij gaan leren kennen voordat ik opdrachten ga krijgen. Weten wie ik ben, waar ik voor sta, wat mij onderscheid ten opzichte van al die andere tekstschrijvers die hier rondlopen en hoe ik het verschil kan maken met mijn spitsvondige teksten. Maar hoe bereik je dat? Juist, met netwerken!

Er is altijd een netwerkclub die bij je past
Tegenwoordig is netwerken dé manier om jezelf te laten zien aan de wereld. Dat kan online via bijvoorbeeld LinkedIn, en ‘offline’ via netwerkbijeenkomsten. Er zijn veel verschillende netwerkclubs waar je jezelf (vaak onder bepaalde voorwaarden) bij kan aansluiten. Zoals BNI, Brabants Genoegen en Business Open.
Een concept wat net wat meer laagdrempelig is, is het Open Coffee Café. In veel verschillende steden worden wekelijks deze ontspannen bijeenkomsten georganiseerd. Het idee? Onder het genot van een kopje koffie andere ondernemers ontmoeten. Voor werkzoekenden kan dit echter ook een goede plaats zijn om nieuwe contacten op te doen. Wie weet dat net die ene ondernemer iemand zoals jou zoekt of dat één van zijn klanten nog een passende vacature open heeft staan. Je weet maar nooit.
6 tips voor succesvol netwerken
Ik heb de afgelopen tijd via het netwerken en door het volgen van webinars en workshops een aantal tips verzameld waardoor je succesvoller kunt netwerken. Mijn zes tips voor jou zijn:
- Netwerken is tweerichtingsverkeer, het is geven en nemen. Als je iemand uit je netwerk kan aanbevelen, altijd doen! Niet alleen maar suggesties ontvangen, maar vooral ook geven.
- Wees oprecht geïnteresseerd in wat je gesprekspartner te vertellen heeft. Goed luisteren, onthouden, eventueel opschrijven. Kom je diegene later nog een keer tegen, dan kan je refereren aan het gesprek wat je eerder hebt gehad. Dat wordt altijd gewaardeerd.
- Wees proactief in het onderhouden van je contacten. Laat af en toe wat van je horen en niet alleen als je zelf wat nodig hebt. Een interessant artikel in de vakpers, een mogelijke opening voor een opdracht? Geef het door, dan laat je zien dat je hem of haar niet vergeten bent.
- Vind je het lastig om iemand te benaderen? Wat mij heeft geholpen is om op tijd naar een bijeenkomst te gaan, de gastheer of –vrouw aan te spreken en te vragen of diegene mij kon introduceren. Dat komt het gesprek wat makkelijker op gang.
- Zorg dat je een (soort van) elevator pitch paraat hebt. Mensen vragen altijd ‘En, wat doe jij voor werk?’ Dan is het handig als je kort en bondig kan vertellen wat je doet en wat jou onderscheid ten opzichte van de grote massa.
- En als laatste, blijven doen. Regelmatig je gezicht laten zien, praatje maken, zorg dat mensen jou gaan leren kennen. Veel opdrachten worden vergeven op basis van de ‘gunfactor’. Als ze jou als persoon kennen, wordt de kans groter dat ze je ook een opdracht ‘gunnen’.
Er zullen er vast en zeker nog meer zijn. Dus mocht je nog de ‘gouden tip’ hebben, laat je het me dan weten?
21 nov 2014
5833
Corina Kuijlen 0
Reacties (0)
Plaats een reactie