5 tips waarmee LinkedIn leuk wordt

LinkedIn. Als iemand dat noemt spring ik niet direct vol enthousiasme op omdat ik dat o zo fantastisch vind. Want – even heel eerlijk – ik heb een LinkedIn profiel aangemaakt omdat het ‘hoort’. Zonder profiel deelnemen aan de arbeidsmarkt voelde echt als een no go. Dus ja. Een LinkedIn-profiel dus. Maar wat is daar nou zo handig aan en wat kun je er eigenlijk mee? Toen ik werd uitgenodigd voor een workshop op het LinkedIn kantoor in Amsterdam sprong ik een gat in de lucht. Eindelijk antwoorden én ultieme LinkedIn tips die ik vandaag allemaal met je ga delen!

5 tips waarmee LinkedIn leuk wordt - Melle Bouwhuis

Ik – degene die dus niet zo bewust met LinkedIn bezig is – heeft via LinkedIn een baan gevonden. HA! Wie weet het nog? In het kort. Half december werd ik via LinkedIn benaderd door een detacheringsbedrijf. Voordat ik het wist zat ik daar op gesprek, zat ik bij de opdrachtgever op gesprek en had ik een baan. WIEHOO! Dat was echt magisch en zó leuk! Het bestaat dus gewoon, wie had dat gedacht. (Wil je meer lezen over mijn banenzoektocht, check dan even deze blogpost mét gifje! )

Je eerste indruk is digitaal

Je sollicitatiebrief een gelukskus meegeven voordat je hem in de brievenbus gooit, is zo ouderwets en iemand online screenen is de nieuwe standaard. Wist je dat als je iemand googled, vaak LinkedIn als eerste in de zoekresultaten komt? Dat is me een partijtje handig! Dat is namelijk iets wat je helemaal zelf kunt inrichten zoals jij dat wilt. Ofwel, je hebt je digitale indruk hartstikke zelf in de hand.

De workshop op het LinkedIn hoofdkantoor werd gegeven door Anoek Eckhart. Zij is Senior Corporate Communications Manager bij LinkedIn en kon ons dus werkelijk álles vertellen over LinkedIn. Dit waren haar tips!

Tip 1: stel je profielfoto open voor iedereen

Als je op LinkedIn een profiel hebt aangemaakt, betekent dat dat je gevonden wilt worden. Toch? Ik moest er even over nadenken maar ik vind wel dat ze gelijk heeft. Daarnaast heb je immers zelf in de hand wat je erop zet. Als eerste tip gaf Anoek mee dat je in ieder geval je foto voor iedereen zichtbaar kunt maken. Goed idee maar ik dacht, dat heeft iedereen toch al? Boy I was wrong! Het was even zoeken maar ja, ook ik was schuldig. De workshop was niet compleet zonder een mooie profielfoto van mezelf door een professionele fotograaf – YAY! – dus die heb ik direct geupload én openbaar gezet.

Zo beheer je je openbare profiel

  • Ga met je muis rechts boven over je foto. Er verschijnt een klein menu.
  • Kies voor privacy en instellingen en klik op beheren.
  • Je komt in een nieuw menu waar je bovenaan, drie – soort van – tabjes ziet: account, privacy en communicatie. kies voor privacy.
  • Klik op uw openbare profiel bewerken.
  • Je ziet nu hoe jouw profiel wordt getoond als iemand je heeft gevonden vanuit bijvoorbeeld Google.
  • Rechts zie je een aantal opties die je kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de url van jouw profiel (ook handig om bijvoorbeeld op je cv te zetten) maar ook wat je wilt laten zien. Alles is afzonderlijk van elkaar aan te vinken. Dus ook de foto.
  • Klik onderaan de checklist op opslaan om je wijzigingen te bewaren

Tip 2: pas je headline aan

De headline – je weet wel, dat soort van ‘ondertitel’ onder je naam – is vaak je functietitel. Maar waarom eigenlijk? Anoek vertelde dat je natuurlijk kunt vertellen wat je doet in een functienaam maar ook letterlijk; wat je doet! Vergeet de functietitel en ga voor zoiets als sharing the LinkedIn story in Europe, Middle East and Africa regionSenior Corporate Communications Manager.

Tip 3: je samenvatting is het moment om te stralen

Alles wat je hebt ondernomen, waar je ervaring in hebt opgedaan en je studies zijn hartstikke leuk. Het maakt je wie je bent. Maar: het is allemaal al geweest. De samenvatting is bij uitstek dé plek om te vertellen wat je zou willen doen. Het kan van alles zijn. Van een missie, visie, ideaalbeeld tot een concrete functie. Nog een leuke bijkomstigheid, als je dat goed invult, kan het zijn dat je op die manier dus ook in de zoekresultaten naar voren komt wanneer recruiters aan het scouten zijn.

Tip 4: werkervaring? Laat het zien!

Ik persoonlijk vind het lastig om trots te zijn en het te laten zien. Maar aan de andere kant is het toch supertof dat als jij op een LinkedIn-profiel aan het kijken bent, je direct kan zien wat diegene allemaal heeft gedaan? Precies! Foto’s van een tof event dat je hebt georganiseerd, een persbericht van een mooie samenwerking die je hebt geregeld of artikelen die je hebt geschreven. Het kan niet op. Deel maar gewoon.

Tip 5: show off your skills

Die vaardigheden. Ja, die kun je dus onderaan je profielpagina invullen. En het wordt leuker want mensen kunnen namelijk aangeven of ze dat inderdaad vinden dat jij dat goed kunt. En dan wordt het nóg leuker. Deze vaardigheden doen ook mee in de zoekresultaten. Als je dus niet weet wat je precies kunt invullen, kun je misschien denken aan vaardigheden waarop jij zou zoeken als je voor een bepaalde functie die jij wilt/hebt zou zoeken.

Zo veel inspiratie! Voel je al iets? Mocht je nu zo enthousiast zijn en tijdens het verbeteren van je profiel toch nog wat hulp kunnen gebruiken, dan is LinkedIn Help je grote vriend.

Welke LinkedIn tip sprak jou het meeste aan? En wat dacht je van een connectie op LinkedIn? Jij en ik :)

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie