Ben je meer iemand van de inhoud? Laat dan je artikelen, presentaties, filmpjes in je LinkedIn profiel zien. Je kunt bij de samenvatting en per baan gemakkelijk bestanden opladen.
LinkedIn vernieuwt voortdurend. Standaard staat je profiel op Engels, maar grote kans dat je dit ooit omgezet hebt naar een Nederlands profiel. Check in dat geval regelmatig even of deze nog up to date is via de knop profiel Nederlands rechtsboven, want zo'n update kan je profiel overhoop halen. Met zo'n snelle check van een paar minuutjes voorkom je dat er geen verouderde informatie meer staat.
Waar zitten eigenlijk jouw potentiële opdrachtgevers of werkgevers? Op LinkedIn, Facebook of...? Doe eens een kort onderzoek welke kanalen zij op welke manieren gebruiken. En pas vervolgens de mix aan kanalen en je berichten daarop aan en laat de minder interessante kanalen even voor wat het is. Dat scheelt veel tijd en zorgt dat je je kunt focussen op de content en kanalen die het meeste effect kunnen sorteren.
Heb je mooie visuele voorbeelden van je werk? Denk dan ook eens aan Pinterest. Daar kun je prikborden maken waarmee je met je visuals een goed beeld kunt geven van jouw competenties en jezelf van verschillende kanten belichten. En omdat Pinterest niet met timelines, maar met borden werkt, heeft deze content een meer blijvend karakter. Dus je hoeft er niet elke week wat aan te doen. En wat ook leuk is, door het zoeken van de juiste foto’s en beelden komen vast en zeker herinneringen naar boven en zie je ineens dat je veel meer bijzondere dingen gedaan hebt dan je wellicht in eerste instantie dacht…
Tip: zoek je inspiratie hoe je cv eruit kan zien, type dan eens ´cv´ in de zoekmachine van Pinterest. En voor een mooi voorbeeld van solliciteren via Pinterest, bekijk dan het voorbeeld van Wanda 2.0 #ikzoekwerk.
Ben je een social media fanaat, een echte savvy? Pak het eens vernieuwender (en daarmee opvallender) aan en bedenk een personal branding-event op Snapchat. Een sociaal media kanaal, waar je content maar 24 uur zichtbaar is. Populair onder de jongste doelgroep maar dat verandert zeer snel.
Van tevoren maak je potentiële werkgevers nieuwsgierig via de andere kanalen en geef je tegelijkertijd de nodige uitleg over Snapchat. Op de dag zelf vertel je via filmpjes en foto’s jouw verhaal op Snapchat en laat je zien waarom ze voor jou moeten kiezen. Een beetje zoals een video-sollicitatie, maar dan via een nieuw booming social netwerk. Wedden dat ze (en zeker de bedrijven die innovatief zijn en/of graag in contact komen met millenials) je heel graag willen hebben, want Snapchat is booming! Maar de kennis bij bedrijven nog heel beperkt. En met zo'n sollicitatie campagne laat je direct zien dat je up to date bent en 'het' snapt.
Heb je een tip toegepast en kreeg je daarop positieve reacties? Of heb je zelf nog andere tips? Laat het me dan vooral horen.
Reacties (0)
Plaats een reactie