5 tips voor een onderscheidende cv

Voordat je uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek, moet je vaak een CV opstellen. En je weet, er zijn vaak meerdere kandidaten die solliciteren op dezelfde functie. Dus dan wil je zorgen dat jouw cv niet onder op de stapel terecht komt. In deze blog zijn vijf tips te lezen hoe je zorgt dat jouw cv onderscheidend is.

5 tips voor een onderscheidende cv

Zo maak jij een onderscheidende cv

Het maken van een CV is niet moeilijk, maar om je te onderscheiden van de rest kan een lastige kwestie zijn. Deze vijf tips helpen je misschien in de juiste richting.

#1 Zorg alleen voor relevante inhoud

Allereerst is het belangrijk dat alle algemene punten in je CV staan. Zo dienen je voor- en achternaam, geboortedatum, woonplaats en telefoonnummer in je CV naar voren te komen. Daarnaast stel je jezelf voor d.m.v. een persoonlijk stukje. Vervolgens komen je werkervaring en opleidingen aan bod. Vergeet ook vooral relevante cursussen niet die je hebt opgedaan via je vorige baan of opleiding.

#2 Val meteen op, begin met een quote

“In the middle of difficulty lies opportunity” - Albert Einstein. Zodra je je persoonlijke stukje begint met een quote, heb je de aandacht van de lezer. Kies een quote uit die jou typeert en het ijs is gebroken. Je kunt er zelf één bedenken of “lenen” van iemand waar je tegenop kijkt. Op die manier leert het bedrijf je beter kennen en het is eens iets anders dan een standaard stukje. De quote kan ook humor bevatten, zolang je het maar toepasbaar is op jou.

#3 Een creatief CV werkt

Zoals verteld, zullen er hoogstwaarschijnlijk meerdere kandidaten zijn die solliciteren op de vacature. Daardoor moet de lezer zien dat jij veel tijd hebt gestoken in het maken van je CV. Het oog wil ook wat, dus laat je creativiteit de vrije loop. Trek er een halve dag voor uit en maak er wat moois van. Nadat je alle basiselementen erin hebt gezet, kun je je creativiteit inzetten. Zorg er wel voor dat alles duidelijk leesbaar blijft en dat de lezer niet hoeft te zoeken naar de tekst. Zo kun je met CV-templates spelen en je CV laten opvallen.

#4 Speel in op de vacaturetekst

Zodra je goed inspeelt op de vacaturetekst, zul je sneller uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Solliciteer je voor een baan als marketeer? Dan is het relevanter om een bijbaan als commercieel medewerker te benoemen dan een baantje in de afwas. Hetzelfde geldt voor opleidingen en cursussen. Zet alleen relevante opleidingen op je CV. Heb je een relevante minor gevolgd die relevant is aan de vacature? Vergeet die er vooral niet op te zetten.

#5 Maak een video-CV

Wil jij het anders aanpakken dan anderen? Maak dan een video-CV van maximaal twee minuten. Indien je een video-CV maakt, laat je zien dat geen dertien-in-een-dozijn bent. Je kunt ook direct laten zien wie je bent. Zodra het bedrijf je ziet, hebben ze een duidelijker beeld van jou dan wanneer je een tekst-CV maakt. Wil je je helemaal onderscheiden van de rest? Dan kun je zelf een sollicitatiebrief maken d.m.v. een video.

Dankzij de bovenstaande tips is de kans een stuk groter dat jouw CV bovenaan de stapel terecht komt. Een creatief CV zal het namelijk beter doen dan een standaard CV.

 

Dit artikel is aangeleverd door YoungCapital.

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie