5 tips en 2 extra supertips waar jouw cv zeker aan moet voldoen

Het zal je niet verbazen, maar werkelijk iedereen kan een cv maken. Heel droog bekeken zijn het gewoon zo'n 2 A4'tjes met wat relevante informatie over jezelf. Eitje toch? Maar een cv maken die tot actie triggert bij de recruiters van bedrijven, dat is een ander verhaal. En daar gaat het wel om, want je bent waarschijnlijk niet de enige kandidaat. Afhankelijk van de functie waarop je hebt gesolliciteerd zijn er soms tientallen of misschien zelfs honderden sollicitaties. Recruiters hebben dus werkelijk stapels cv's te verwerken voor die ene vacature. Hoe zorg jij ervoor dat jouw cv op de stapel 'uitnodigen' komt te liggen?

5 tips en 2 supertips waar jouw cv zeker aan moet voldoen - photo designed by Freepik

Scoren met je eerste indruk

Bij de wat grotere bedrijven zijn het vaak (ingehuurde) recruiters of HR professionals die een eerste selectie maken van alle binnengekomen sollicitaties. En zeker bij een populaire vacature heb je dan maar weinig tijd om indruk te maken met jouw cv. Binnen 6 seconden heeft de recruiter je CV gescand en de keuze gemaakt of je op de stapel 'potentie' of de stapel 'afwijzen' komt te liggen. En binnen het MKB is dat overigens niet veel anders. Het zijn hier weliswaar vaak nog de ondernemers zelf die de CV's als eerste beoordelen, maar vaak met dezelfde criteria als de HR professionals. Je hebt dus maar een paar seconden om met je cv indruk te maken, dus je moet een cv maken waarmee je direct met de eerste indruk scoort.

De 5 basispunten om bij je cv rekening mee te houden

Wat kan jij eraan doen om je kansen te vergroten om op een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden? Natuurlijk sowieso de basis van je cv op orde hebben. En daarom zijn in dit artikel een aantal basispunten voor je cv verzameld. Ze lijken misschien voor de hand te liggen, no brainers of open deuren, maar worden vaak toch over het hoofd gezien. Dus doe hier sowieso je voordeel mee.

1. Zorg dat je cv aansluit bij je eigen kennis, ervaring en vaardigheden 
Een opvallende en creatieve cv heeft geen enkel effect als je naar een functie solliciteert waarbij kwaliteiten worden gevraagd die te ver afstaan van je kennis, ervaring en vaardigheden. Het lijkt misschien een no-brainer maar het komt vaak voor. Meer dan de helft van de sollicitanten dikt zijn of haar cv aan om meer kans te maken op die ene functie. Dan kan varieren van een klein leugentje over bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid die je gehad hebt of het upgraden van een functietitel tot het vermelden van grote onwaarheden als het toevoegen van opleidingen, functies of titels. Bij grote onwaarheden is de kans groot dat de recruiter of werkgever er tijdens het sollicitatiegesprek zo doorheen prikt als je een lichtgewicht bent voor de functie. En sowieso moet je je afvragen of een 'leugentje voor bestwil op je cv' ethisch verantwoord is. Je cv kan de start van een relatie zijn en zou je zelf een relatie willen beginnen die gebaseerd is op een of meerdere leugens? Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wenst te worden. Wees gewoon eerlijk in je cv en bij je sollicitaties.

2. Zorg dat je cv alleen voor de functie relevante zaken vermeldt of uitlicht
Het is natuurlijk geweldig als je tijdens je studentenbaan 'Koning Cocktailshaker' was, maar tenzij je weer solliciteert op een baan in een cocktailbar, kun je deze informatie misschien beter achterwege laten. Vermeld een werkervaring uit het verre verleden die niet direct relevant is voor de functie, alleen als je hiermee een extra vaardigheid laat zien die past bij de positie waar je naar solliciteert. Hetzelfde geldt trouwens voor hobby's, in veel gevallen is niemand geïnteresseerd hierin. Dus tenzij het relevant voor de baan is, is het puur verspilling van ruimte op je cv en tijd van de recruiter.

3. Focus op relevante werkervaring uit de afgelopen 15 jaar
Ben je al wat langer actief op de arbeidsmarkt, beperk je dan in je cv tot de meest relevante werkervaring van de afgelopen 15 jaar. Ga je je banen uit de vorige eeuw opsommen, dan verlies je echt de aandacht van de recruiter of werkgever. Heb je 20 werkgevers gehad in verschillende branches? Beschrijf dan ook enkel de relevante werkervaringen. En banen waar je het maar heel kort hebt gewerkt (zeker als je de functie niet leuk vond of na heel korte tijd al werd ontslagen), die kun je sowieso beter achterwege laten.

Voor opleidingen, certificaten en diploma's geldt overigens hetzelfde, zijn ze ouder dan 10 of 15 jaar, laat de datum dan maar gewoon achterwege.

4. Zorg voor een cv (en sollicitatiebrief) zonder spelfouten
Nog zo'n open deur, zorg dat er geen spelfouten in je cv of sollicitatiebrief zitten. Het is simpelweg niet nodig, maar geeft ook de indruk dat je onvoldoende aandacht hebt besteed aan je cv (wil je die baan dan echt wel?!) of gewoon slordig bent. Gebruik gewoon je spellingschecker en laat een vriend, je partner of een familielid je cv eens nalezen.

5. Zorg dat je eenvoudig en professioneel bereikbaar bent
Stel dat een recruiter geïnteresseerd is geraakt door je cv, dan wil je uiteraard dat hij/zij makkelijk contact met je kan opnemen. En jij wilt natuurlijk ook eenvoudig overzicht houden van alle contactpogingen die er geweest zijn. Gebruik dus maar een (mobiel) telefoonnummer in je cv. En zorg direct dat je voicemailbericht professioneel overkomt voor het geval je niet kunt opnemen. Niemand zit erop te wachten om een semigrappigbedoeld berichtje eerst af te moeten luisteren. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je bereikbaarheid via mail. Een emailadres is voldoende en zorg dat die een beetje professioneel overkomt. Je oude mailadres met DungeonMaster226@msn.com kun je inmiddels wel inwisselen voor een gmail-account met je voor en achternaam. En o ja, recruiters gaan je tegenwoordig echt geen brief meer sturen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, dus je adresgegevens zijn echt niet meer nodig. Gebruik die ruimte in je cv voor zinnige informatie.

De 2 extra supertips voor jouw cv

Met de bovenstaande 5 punten heb je de basis van je cv op orde. Maar daarmee nog zeker geen garantie dat je door de eerste snelle cv-selectie van werkgevers en recruiters heen komt. Om op het stapeltje met 'uitnodigen' te komen te liggen, moet jouw cv de 'zes seconden test' van recruiters doorstaan. 

De 6 seconden cv scan

Het is eerder al gesteld in dit artikel, uit onderzoek is gebleken dat het recruiters gemiddeld genomen maar zes seconden kost voordat ze een eerste ‘fit/no fit’ beslissing nemen. En van die luttele seconden werd 80% van de tijd besteed aan het bekijken van:

  • de naam van de kandidaat
  • de huidige functie, werkgever en start- en einddatum
  • de vorige functie, werkgever en start- en einddatum
  • Opleidingen

Naast deze punten doen recruiters volgens het onderzoek niet heel veel meer dan scannen op keywords, die betrekking hebben op de openstaande functie. Uitgebreide lappen tekst om uitleg te geven over een bepaalde werkervaring of veel detailinformatie worden dus simpelweg overgeslagen en hebben geen enkele invloed op die eerste 'fit/no fit' beslissing. 

Hieronder volgen twee supertips die je kunnen helpen om met je cv na die eerste 6 seconden positief door die eerste selectie te komen.

Maak een CV die wel werkt

 

6. Zorg dat je cv eenvoudig leesbaar en scanbaar is

  1. Zorg voor een strakke en consistente lay-out. De lay-out moet de recruiter helpen bij het lezen van de bovenstaande 4 punten en de keywords laten opvallen die passen bij de functie.
  2. Zorg voor een duidelijke visuele hiërarchie in je cv die aansluit bij het 6 seconden scannen van de recruiters. Denk aan hoe je zelf een krantenbericht of magazine leest, die lees je niet maar scan je.
  3. Zorg voor korte, puntsgewijze informatie. Oftewel, vermijd veel tekst. Je cv mag maximaal 2 A4'tjes lang zijn. Moet je daarvoor regelafstand 1 gebruiken en een lettertypegrootte van 8, dan probeer je er veel te vel tekst in te proppen. Zorg juist voor veel witruimte en voldoende marge. 
  4. Veel bullets zorgen niet voor een grotere leesbaarheid. Je zou kunnen denken dat je grote lappen tekst kunt vermijden door veel opsommingen te gebruiken. Maar het veelvuldig gebruik van bullet points en lange bullet lists, hebben hetzelfde effect als grote lappen tekst. Die worden overgeslagen...
  5. Zorg dat keywords duidelijk zichtbaar (of vindbaar of scanbaar) zijn.
  6. En zorg dat de keywords aansluiten bij de keywords die de recruiter waarschijnlijk gebruikt. Die kun je vaak eenvoudig uit de vacaturetekst opmaken. 
  7. Clichés zijn geen goede keywords. Sommige mensen stoppen hun cv vol met (vaak irritante) clichés, als 'out of the box', 'salestijger', 'mensenmens' en 'geen negen tot vijf mentaliteit'. Dit soort termen kun je gewoon beter vermijden. Recruiters en werkgevers kijken eerder naar keywords als 'bereikt', 'opgelost', 'gerealiseerd' en 'gelanceerd'.
  8. Pas jargon aan de functie én het bedrijf aan. Zorg dat je alleen termen gebruikt die het bedrijf, de werkgever en de recruiter ook (her)kent.
  9. Gebruik standaard lettertypen zoals Arial of Verdana. Laat de oude lettertypes zoals Times New Roman of de gekke lettertypes met allerlei krullen gewoon achterwege. Kan er misschien leuk, origineel of grappig uitzien, maar maakt het cv slechter leesbaar. 

7. Zorg voor een cv die opvalt

Voordat je cv gescand gaat worden door een recruiter of werkgever is er nog een horde te nemen. Zeker bij populaire functies waar soms meer dan honder sollicitaties op binnenkomen. Dan wordt de eerste schifting niet persé gedaan op scanbaarheid maar vooral in hoeverre de cv positief opvalt. En dan heb ik het niet over allerlei toeters en bellen, maar of de cv uitstraalt dat je voldoende tijd en moeite hebt gestopt in jouw presentatie. Een eerste indruk die laat zien dat je gemotiveerd bent zeg maar.

Het overgrote deel van de cv's die werkgevers, recruiters en managers ontvangen zijn nog gewoon door de sollicitanten zelf in elkaar 'geflanst' in Word. Twee witte pagina's vol met zwarte letters, wat kopregels en misschien lijntjes en een verkeerd geplaatste pasfoto. Je kunt je voorstellen dat je met de juiste opmaak, een goed gebruik van de indeling van de pagina, het gebruik van een of misschien twee steunkleuren en dergelijke een hele andere eerste indruk kunt maken tussen al die zwart witte Word cv's. Welke cv denk je dat meer uitnodigd om 6 seconden gescand te gaan worden? 

Investeren in je cv vergroot je kansen

De twee laatste punten, een goed scanbare en opvallende cv, vergt waarschijnlijk een extra investering. Of in tijd als je zelf over de skills bezit om een goed scanbare, opvallende en professionele cv te maken, of in geld als je dit moet of wilt uitbesteden. Of natuurlijk een combinatie van beide als je gebruik maakt van een online cv-maker. Maar die investering is het meer dan waard en vergroot daadwerkelijk je kansen! Uit hetzelfde onderzoek als de 6 seconden cv regel is namelijk gebleken dat een professionele cv-opmaak op het gebied van gebruiksgemak voor recruiters en werkgevers maar liefts gemiddeld een 8,9 scoort terwijl een ouderwetse cv in Word op gebruiksgemak gemiddeld een 5,6 scoort. En qua organisatie (layout) en visuele hiërarchie scoort een professionele cv-opmaak bij recruiters en werkgevers gemiddeld een 8,0 ten opzichte van gemiddeld een 5,7 voor een ouderwetse cv. 

Investeren in je cv om hem te laten opvallen en goed leesbaar en scanbaar te maken vergroot dus echt je kans om uitgenodigd te worden voor dat eerste gesprek. Dus heb jij nog een ouderwetse cv, dan is het hoog tijd om er mee aan de slag te gaan! En vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan met het vormgeven van een professioneel en goed scanbare cv, voor minder dan vijf euro maak je in drie eenvoudige stappen een professioneel cv via de cv-maker app van CV5

CV5 cv maker

Heel erg veel succes met het maken van je cv!

 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie