In eerste instantie heeft de tijd die je moet reizen voor je bij je werk aankomt, te maken met waar je woont. Voor de meeste mensen geldt dat hun werkplek buiten de woonplaats ligt. Woon je in de Randstad dan is de kans groter dat je een baan dichtbij huis kunt vinden. Dat geldt overigens ook voor Noord-Brabant. Maar de meeste mensen hebben toch een aanzienlijke reistijd voor de boeg voordat ze op hun werk aankomen. Daarom verhuizen veel mensen naar hun werk toe. Want verhuizen spreekt mensen over het algemeen méér aan, dan heel lang onderweg te moeten zijn elke dag. Best begrijpelijk natuurlijk als je die toffe baan hebt gekregen, maar soms wel een grote stap! Over toffe banen en woonplaatsen gesproken, Amsterdam is nog steeds koploper als het gaat om marketing vacatures, maar regio’s Eindhoven en Rotterdam zijn ook flink in de lift.
Daarbij is het natuurlijk ook nog eens zo dat niet voor iedereen de werkplek een vaststaand gegeven is. Zo worden ICT’ers bijvoorbeeld regelmatig gedetacheerd bij opdrachtgevers op het kantoor. En ben je ZZP’er, dan is het weer een heel ander verhaal. Misschien werk je wel vanuit huis of een koffietentje. Of je doorkruist juist het hele land om je opdrachtgevers te ontmoeten, dat kan natuurlijk ook. Het CBS heeft deze groep buiten beschouwing gelaten in de cijfers.
Door de jaren heen is er regelmatig onderzoek gedaan door onder meer het CBS om een schatting te maken van wat wij in ons land zoal aan kilometers afleggen naar werk. De gemiddelde woon-werkafstand blijkt 22,6 km te zijn. Van al deze kilometers woon-werkverkeer, wordt driekwart per auto afgelegd en zijn mensen gemiddeld zo’n 34 minuten onderweg. Eén tiende van ons land stapt elke morgen in de trein en maar 6% stapt elke ochtend op de fiets! Dat mag best wat meer eigenlijk in een fietsland als Nederland.
Tussen 1985 en 2008 is de gemiddelde woon- werkafstand volgens de cijfers van het CBS toegenomen van 15 km naar 22 km. Daarna is de groei nagenoeg gestagneerd. De reden? Deze toename lijkt vooral te maken te hebben met de opkomst van de leaseauto. De dure ritten zijn daarmee betaalbaarder geworden. Dat het sinds die tijd niet meer zoveel toegenomen is, is óók te verklaren. Kennelijk vinden we het simpelweg niet acceptabel om heel veel langer onderweg te zijn. Verkeerspsycholoog Tertoolen noemt dit: ‘de wet van behoud van reistijd’. Die stelt dat we 70-90 minuten echt de max vinden om onderweg te zijn op een dag. En dan gaat het niet alleen over de tijd die je kwijt bent onderweg naar en terug van je werk, maar álle tijd die je op een dag onderweg bent. Dus boodschappen doen, naar de kroeg, spotschool of bioscoop; het moet allemaal binnen die 90 minuten. Red jij dat elke dag?
Hoe je het ook wendt of keert: het gaat natuurlijk vooral om hoe gelukkig je je voelt met je reistijd. En wat je overhebt voor je droombaan als die verder van huis is dan je had gehoopt. Ga je verhuizen of kies je er toch voor om de files te trotseren? Misschien staat er zelfs een prachtige reiskostenvergoeding tegenover die je loonstrookje aardig opleukt. Of kun je juist in de trein mooi de laatste hand leggen aan die presentatie die je nog af moest maken en komt dat eigenlijk steeds perfect uit. Kortom: hoe je je erbij voelt, is eigenlijk het belangrijkste.
De meeste mensen vinden de tijd die ze op een dag kwijt zijn naar werk, prima te doen. 60% is tevreden over de woon-werkafstand en 30% zelfs héél tevreden. De groep die overblijft, bestaat dan weer vooral uit ICT’ers. Zij zijn het minst tevreden over de afstand die ze moeten overbruggen. Van de marketing- en communicatieprofessionals daarentegen, is ruim 35% bereid meer dan een uur te reizen. Zo blijkt uit het Beroepen- en Arbeidsmarkt Survey (BAS). Terwijl dat aandeel bij de gemiddelde professional slechts 27% is. De groep MarCom-medewerkers hecht dan wél weer bovengemiddeld veel waarde aan thuiswerkmogelijkheden.
De arbeidsmarkt is weer flink aan het aantrekken , dus ben jij niet happy met altijd maar on the road zijn? Of ben jij ook op zoek naar meer mogelijkheden om vanuit huis te werken? Kijk eens om je heen naar nieuwe mogelijkheden! Wie weet wandel jij straks ook elke dag naar je werk – of hoef je zelfs helemaal de deur niet uit!
Reacties (0)
Plaats een reactie