3 Tips voor de ideale vacature voor jongeren

Jongeren scannen online teksten, kijken eigenlijk liever filmpjes en prikken dwars door mooie praatjes heen. Hoe stel je met deze wetenschap de ideale vacature voor jongeren op? Volgens experts van YoungCapital moet de vacature voldoen aan drie eisen: overzichtelijk, visueel en concreet.

3 Tips voor de ideale vacature voor jongeren

Maak vacatures scanbaar

Maak je vacatures eenvoudig te scannen voor jongeren, adviseert marketing director Margriet de Kroon van YoungCapital. "Te veel vacatures worden nog geschreven met een breed computerscherm in het achterhoofd, terwijl jongeren ze op hun smartphone lezen. Optimaliseer jouw vacature dus voor mobiel. Jongeren hebben een korte aandachtsspanne. Gebruik daarom bulletpoints en korte zinnen, zodat je vacaturetekst eenvoudig te scannen is. Begin je vacature met de belangrijkste info voor jongeren: het salaris, de doorgroeimogelijkheden, het aantal werkuren per week en de indeling van die uren. In aparte alinea's kun je vervolgens vertellen hoe een werkdag bij jouw bedrijf eruit ziet, naar wie je precies op zoek bent en wat het werk inhoudt."

Laat jezelf zien

Jongeren willen zich letterlijk een beeld vormen van jouw organisatie, weet marketingmanager Deni Barisic. "Niet alleen het werk telt, kandidaten willen ook hun toekomstige team en werkomgeving zien. Vergroot de kans op een goede match door ze vooraf met een video en fotografie een goed beeld te geven. Vraag jouw doelgroep wat zij willen weten. Zo kwamen wij er tijdens een gesprek met kandidaten voor een mechatronica functie achter dat zij graag hun toekomstige werkplek willen zien." 

'Salestopper'? Wees concreet!

Vermijd containerbegrippen en richt je bij vacatures op concrete inhoud, adviseert contentmanager Eveline Praal. "'Je bent een echte spin in het web met een hands-on mentaliteit' Wat betekent dat nou eigenlijk? En wie voelt zich hierdoor aangesproken? Jongeren in ieder geval niet. Schrappen dus, die clichés. Gebruik de ruimte om de vragen te beantwoorden die jouw sollicitanten hebben. Behalve wat ze gaan verdienen, willen jongeren weten wat de functie precies inhoudt. Niet hoog over, niet vaag, maar concreet. Met voorbeelden."

Volgens Eveline Praal willen jongeren weten hoe hun baan in hun leven past. "Wat zijn de werkdagen- en tijden? Hebben ze zelf inspraak in het rooster? Ook belangrijk is de vraag: pas ik daar wel? Beschrijf dus de sfeer of - nog beter - laat in de hele vacaturetekst het karakter van je bedrijf doorsijpelen," aldus Praal.

Dus, wil jij de ideale vacature maken? Zorg er dan allereerst voor je vacatures eenvoudig te scannen zijn voor jongeren. Creëer daarnaast een duidelijk beeld van jouw organisatie. Vermijd als laatste containerbegrippen en richt je bij vacatures op concrete inhoud. Met deze drie tips moet het een fluitje van een cent zijn om talenten te werven.

 

Dit artikel is aangeleverd door YoungCapital.

11 sep 2019 2547 Redactie 0
Channels: Arbeidsmarkt
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie