2 halen, 1 betalen: allrounders gevraagd

Op zoek naar interessante interim opdrachten en freelance mogelijkheden baan ik mij een weg door de Marketing- en Communicatievacatures. Al spoedig ontdek ik een duidelijke trend binnen het aanbod. Één die mij verbaast. Ik weet uit ervaring dat je als marketing- en communicatiemedewerker van veel markten thuis moet zijn, maar tegenwoordig vraagt men echte alleskunners.

2 halen, 1 betalen: allrounders gevraagd! - Debbie Grijpink

De alles-in-één marketeer

Naast de ‘gebruikelijke’ werkzaamheden op strategisch niveau (analyseren, plannen, bedenken van campagnes) en operationeel vlak (uitrollen van de campagnes, contact met uitvoerende partijen en media) wordt er nog meer gevraagd. ‘Schrijven van wervende teksten’: logisch. ‘Deze zelf plaatsen op de website en in nieuwsbrieven’: geen probleem. ‘En eigenhandig verwerken in een grafisch ontwerp’: wat? Ik lees verder. ‘Ervaring met Photoshop, InDesign en Illustrator is een pré’. En dit was een vacature voor een Marketing Manager... De volgende die ik tegenkom vraagt daarbij ook nog om kennis van html. Nu alleen nog een gave voor fotografie erbij en je hebt een volledige Marketingafdeling in één. Dan zijn het reclamebureau en de webdesigner meteen ook overbodig. Wel zo makkelijk. 

Bestonden hier niet verschillende functies voor?

Vanuit werkgeversperspectief gezien is deze wens begrijpelijk, maar is het ook realistisch? Voor zover ik weet is een communicatiemedewerker niet per definitie een grafisch ontwerper, een webdesigner geen tekstschrijver en vice versa. Er bestaat toch ook nog zoiets als een specialisatie.

Dat betekent uiteraard niet dat ik geen voorstander ben van het uitbreiden van je kennis en kunde. Sterker nog, met een achtergrond in de Marketing en Communicatie ben ik mijzelf ook meer gaan verdiepen in de wereld van het grafisch ontwerp. Omdat ik een eigen onderneming heb op dit vlak, gevoel heb voor compositie en mijn ideeën ook graag zelf wil kunnen uitwerken. Maar dat dit nu een vereiste lijkt om in aanmerking te komen voor een functie binnen een Marketing- of Communicatieafdeling, is voor mij een verrassing.

Zijn de opleidingen op deze vraag voorbereid?

De vraag is allereerst welke opleiding je nu zou moeten volgen voor het vervullen van een dergelijke functie. Een Marketing-opleiding vind je veelal in de vorm van Commerciële Economie en is puur strategisch en conceptueel gericht. Dit geldt ook voor een Communicatie-variant, welke binnen de openstaande vacatures veelal wordt vereist. Deze is wel breder van opzet en bevat soms ook een basis in de creatieve vakken, echter ligt hier niet de focus. De Hogeschool van Amsterdam meld bij de specialisatie ‘Concept en Creatie’ zelfs: “Je leert hoe je met concepten in woord en beeld waarde voor een onderneming kunt creëren. Nee, dit is niet een plak en knip specialisatie waar je met Illustrator aan de gang gaat. Dit gaat over het met grondige analyses onderbouwd uitbrengen van een strategisch communicatieadvies.”

Binnen deze opleidingen zijn de uitvoerende, creatieve werkzaamheden dus ondergeschikt. Kunnen we vanaf de andere kant wel een goede match vinden? Ik vooralsnog niet. De informatie over de opleidingen binnen de creatieve industrie, zoals het Grafisch Lyceum, laat zien dat deze geen aandacht hebben voor de strategische kant en tekstuele vaardigheden die binnen bijvoorbeeld een Communicatieopleiding wel aan bod komen. Al met al lijkt de huidige wens van de werkgevers niet eenvoudig te vervullen.

Heb jij net dat streepje voor?

Dus, ben jij die werkzoekende die net (of bijna) is afgestudeerd en heb jij de juiste mix van strategische, operationele, communicatieve én creatieve vaardigheden? Gefeliciteerd! Jij lijkt al een streepje voor te hebben op je concurrenten. Nu natuurlijk nog als persoon geweldig, origineel en enthousiast overkomen bij potentiële werkgevers, maar dat is weer een ander verhaal. Daar zijn op deze community gelukkig genoeg tips over te vinden.

Ik ben op mijn beurt blij dat ik een compagnon heb met een geweldige gave voor vormgeving. Op deze manier kan het ook: 2 halen, 1 betalen.

Wat vind jij van deze trend in het eisenpakket voor Marketing- en Communicatiefuncties? Heb jij wel die perfecte mix van vaardigheden? Ik ben benieuwd naar de wijze waarop je dit hebt verwezenlijkt. En opleidingsinstanties die wél het gouden ei bieden voor het vervullen van de huidige vraag, ook jullie nodig ik van harte uit om hier een berichtje achter te laten. 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (10)

  1. Eric Pennings:
    17 sep 2015 om 22:40

    Laat ze maar bellen: 06-13272815

  2. Kolja Urban:
    17 sep 2015 om 22:41

    Trend??? Verschilt volgens mij per context, bedrijf etc. Ben je het ene moment de allround generalist, het volgende moment de specialist

  3. Varinia:
    17 sep 2015 om 23:39

    Als vers afgestudeerde starter vind ik dit een erg interessant artikel! Tijdens het laatste jaar van mijn studie was er namelijk vaak de discussie of onze opleiding, International Media & Entertainment Management, NHTV Breda, té breed was ja / nee.
    (Pas) vanaf het 3e jaar heb je de mogelijkheid om je te specialiseren in Marketing, dus heb je feite maar 2 jaar over om gerichte marketing kennis te vergaren. Hier tegenover staat wel we ook kennis hebben van design (Photoshop, Indesign, Illustrator) webdesign (Dreamweaver, WordPress) en videoproductie.
    Of dit nou beter is?
    Zelf ben ik van mening dat een brede opleiding een erg goede basis legt. Je kan overweg met de design programma's en begrijpt het videoproductie team tijdens bijvoorbeeld commercial opnamens. Maar het betekent ook dat je minder specifiek op marketing gericht bent en daar dus wat minder in te bieden hebt. Dit lijkt me een afweging die bedrijven moeten maken voordat ze extra punten aan vacatures toevoegen.
    Verder ben ik van mening dat kennis komt met ervaring & interesse in het vakgebied, dus hiermee probeer ik persoonlijk mijn slag te slaan om meer en nog specifieker over marketing te leren. Op deze manier hoop ik zowel breed als specifiek op marketing inzetbaar te zijn.


  4. Cindrea Limburg:
    18 sep 2015 om 05:14

    Ze mogen mij ook bellen...tekst, beeld, strategie, concepten...no problem!

  5. Debbie Grijpink:
    18 sep 2015 om 16:38

    Beste Kolja Urban,
    Bedankt voor je reactie. Uiteraard verschilt de vraag en invulling van een functie per organisatie. Het geldt dan ook zeker niet voor iedere openstaande vacature. Ook specialisten worden nog steeds gevraagd. Het begrip trend is er door mij aan gehangen omdat het een ontwikkeling is die mij opviel binnen de vele vacatures die ik inmiddels voorbij heb zien komen.

  6. Debbie Grijpink:
    18 sep 2015 om 16:57

    Beste Varinia,
    Bedankt voor het delen van jouw ervaring over dit onderwerp. Ik herken dit zelf ook van mijn studie. Breed georiënteerd (wat ik nog steeds als positief ervaar), maar te weinig creatieve vakken, waardoor je verdieping op dit vlak echt zelf moet initiëren door bijvoorbeeld een vervolgstudie of cursussen.

    Met jouw opinie wat betreft een breed pakket aan vaardigheden ben ik het volledig eens. Het biedt een goede basis om de andere vakgebieden beter te begrijpen, de boodschap beter te kunnen vertalen en daardoor tot een beter product te komen. Maar hoe breder jouw takenpakket, hoe groter het gevaar voor 'half werk'.
    Er bestaan niet voor niets verschillende vakgebieden en het lijkt niet realistisch om dit alles in een enkele persoon te verwachten.

  7. Tessa:
    21 sep 2015 om 21:14

    Ik ben zo'n alles-kunner. Strategisch en vormgever en met roots in online dus html kan ik dromen. Goed, ik snap dat niet iedereen dat niet iedereen zó breed is onderlegd, maar dat veel com-adviseurs nog geen webpagina kunnen inrichten of plaatje in Powerpoint kunnen plakken vind ik toch ook wel schandalig.

  8. Elke Naudts:
    29 sep 2015 om 15:55

    Bovenstaande ontwikkelingen plaats ik in het licht van het snel veranderende medialandschap en de daarmee verschuivende communicatielijnen. Om producten/diensten effectief te vermarkten moeten bedrijven en organisaties een diversiteit aan kennis en ervaring in huis hebben. Als communicatiebureau Mix&Match.com begeleiden wij diverse studenten op het gebied van marketingcommunciatie. Een alles-in-een opleiding? Die zijn wij nog niet tegengekomen. Daarom bieden wij, samen met 8 netwerkpartners en studenten, onze klanten een ideale, flexibele oplossing. Meer weten? Bel mij via: 06-38917610

  9. Ingrid:
    07 jan 2016 om 16:00

    'Alles' is natuurlijk een groot woord maar marketingcommunicatie is een werkveld dat varieert van online tot offline, van techniek (ontwikkeling websites, mailingprogramma's e.d.) tot inhoud. Een opleiding kan je een basis geven, maar een echte allrounder wordt je pas door jaren ervaring, continue opleidingen een een open mind. Zeker voor middelgrote organisaties is het belangrijk een allrounder in huis te hebben. Iemand die connecties kan leggen en specialisten kan inhuren waar dat nodig is maar zelf in staat is om externe adviezen te beoordelen en de eenheid in communicatie over de diverse kanalen en diverse projecten te overzien. Ben je op zoek naar een allrounder in de regio Limburg-Zuid? Neem dan contact met me op via https://nl.linkedin.com/in/ingridbuchem of 06 33 007 047.

  10. Laurine:
    02 nov 2016 om 07:36

    Helemaal mee eens. Je moet ondertussen een hele waslijst aan kwaliteiten bezitten. Begrijpelijk vanuit de werkgever, maar realistisch is het niet altijd.
    Ik ben 6 jaar geleden afgestudeerd en geloof het of niet, maar meer dan een paar lesjes e-business heb ik niet gehad op het gebied van online. Voor mij was dat al een interesse gebied en soort van hobby, maar de afgelopen jaren heb ik daar zelf al enorm veel tijd (en geld in opleiding) aan besteed om op dat vlak goed mee te kunnen komen. Ik ben ook goed met commerciële teksten en heb ervaring met de offline kant van media campagnes. Maar om nou ook nog een pro in indesign of photoshop te zijn.... Ik doe mn best om een beetje bij te spijkeren, maar designer ga ik nooit worden. Gezien wat ik aan kennis heb opgedaan tijdens mijn opleiding vind Ik dat ik al heel veel extra heb bijgeleerd op eigen houtje.
    Ik vind dus ook dat soms net iets te veel wordt gevraagd, en dat als je iemand in dienst neemt die heel breed is, dat dit niet perse betekent dat diegene ook diepgaande kennis heeft op alle gebieden.


Plaats een reactie