15 Tips om carrière te maken

Hoe ga ik carrière maken? Dit vraag iedereen zichzelf wel eens af. Het antwoord erop is echter niet makkelijk te geven. Er is geen standaard recept voor een succesvolle carrière. Wel zijn er manieren om het carrière maken iets eenvoudiger te maken. In dit artikel staan vijftien tips voor jou op een rijtje gezet!

15 Tips om carrière te maken - Floris Geessinck

Tip 1: Wat doe ik nu?
Inventariseer eerst waar je nu staat. Je functietitel en je CV zeggen al wat over jou, maar neem een paar dagen de tijd om eens goed vast te leggen wat je nu allemaal precies doet. Start met de hoofdtaken van je functie en noteer dan alles wat je in je dagelijkse routine nog meer doet. Zet alle taken in lijstjes met bijv:  Leuk, Minder leuk, en Niet leuk. 

Tip 2: Wat wil ik gaan doen?
Als de eerste inventarisatie klaar is, is het tijd om te focussen op de zaken die je leuk vindt en die je iedere dag zou willen doen. Het lijkt misschien een tijdsverspilling, maar zie het als een onderzoek naar én voor jezelf. Weet wat je doel is. Mensen met een heldere richting, worden een soort magneet voor anderen. Men wil graag bij dat soort mensen in de buurt zijn.

Tip 3: Eerst 'wie', dan 'wat'.
Stel jezelf de vragen: wie kan mij helpen? Wie doet al wat ik wil doen? Wie werkt in een omgeving waar ik graag wil werken? Benader die mensen en omring je met hen.

Tip 4: Maak je CV op maat
Zorg dat je CV steeds op “maat” gemaakt is voor iedere functie dan wel potentiële werkgever. Zorg er voor dat je een basis CV hebt en pas deze dan steeds aan de functie en of werkgever waar je gaat solliciteren. Benadruk bij iedere nieuwe sollicitatie uw verschillende sterke punten afhankelijk van de functie en werkgever waar je solliciteert.

Tip 5: Match tussen CV en sollicitatiebrief
Zorg dat je sollicitatiebrief dezelfde look en feel heeft als je CV. Hierdoor maak je duidelijk dat je goed hebt nagedacht over je eigen “marketing”.

Tip 6: LinkedIn is je beste vriend
Weet je bij welke bedrijven en of organisaties je gaat solliciteren? Kijk dan via LinkedIn wie er bij dit bedrijf werkzaam is. Indien het iemand is uit je 1e cirkel, dan kun je hem of haar direct benaderen en vraag hem of haar bijv. naar:

  • Hoe zij het bedrijf ervaren?
  • Hoe de sfeer is?
  • Wat de kledingvoorschriften zijn?
  • Wie je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek is?

Tip 7: Google is je andere beste vriend
Door jezelf te googlen, weet je wat het bedrijf over jou kan vinden en inmiddels al weet, want iedere recruiter zal je googlen op internet. Als je negatieve zaken vindt, zorg dan dat je daar een antwoord op hebt.

Tip 8: Oefening baart kunst
Speel samen met een ander een sollicitatiegesprek. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld dé 10 vragen die je bij elke sollicitatie kunt verwachten. Het beste zou zijn als je het gesprek filmt. Het is niet per se nodig dat je alle antwoorden uit je hoofd leert, maar het gaat meer om een algemene strategie voor het beantwoorden van de vragen

Tip 9: Blijf positief
Blijf positief in je antwoorden op alle vragen. Blijf ook vooral positief over je vorige werkgevers en/of managers. Een negatief antwoord is eigenlijk een reflectie over JOUW oordeel en zakelijk inzicht, en niet over de vorige werkgever of manager.

Tip 10: Ontmoet je toekomstige team
Als je op het punt staat om een baan te accepteren, is het goed om je team te gaan ontmoeten. Vraag daarom aan je toekomstige manager wanneer je het team kan ontmoeten. Ook jouw toekomstige collega’s moeten de kans krijgen om je te ontmoeten en visa versa. Een goede manier om dat te doen, is met een kop koffie in een vergaderzaal, even weg van de werkvloer.

Tip 11: Word het eens over de prioriteiten
Accepteer je nieuwe baan niet, voordat je het eens bent geworden met je nieuwe baas over de korte en lange termijn prioriteiten. Maak een korte drie slides PowerPoint presentatie waarin jij voor de 30, 60 en 90 dagen termijn uitlegt hoe jij je nieuwe functie en de uitdagingen gaat aanpakken. Neem je nieuwe manager mee in je korte presentatie, zodat jullie samen op één lijn komen te zitten voor je de baan accepteert.

Tip 12: Hap niet te snel toe
Val niet in de verleiding om meteen “ja” te zeggen bij een aanbod. Het kan heel verleidelijk zijn om direct “ja” te zeggen. Maar bedenk dat je carrière, en niet in de laatste plaats ook je gezondheid, belangrijker zijn dan meteen een baan accepteren. Wees er van overtuigd dat deze baan ook de juiste voor JOU is.

Tip 13: Laat jezelf zien!
Communiceer plannen en de voortgang ervan naar je leidinggevende(n) en het team. Zorg dat ze je kennen als iemand die uitdagende doelen stelt en projecten op tijd en binnen budget afrondt.

Tip 14: Healthy!
Het klinkt misschien cliché, maar als jij gezond en energiek op je werk wilt zijn, is gezonde voeding essentieel. Carrière maken en gezond eten is voor velen lastig te combineren. Toch is het eenvoudiger dan je denkt.

Tip 15: Stop ermee om carrière te moeten maken
Dat is een buitengewoon egocentrisch en onaantrekkelijk doel. Begin ermee om waarde te willen leveren. Anderen te willen helpen. Mooie dingen te maken. Een leider te zijn op het gebied dat jou aan het hart gaat. Dan komt een carrière vanzelf en als dat niet gebeurt, is het ook goed.

Meer tips om carrière te maken?

Benieuwd naar welke carrière tips nog meer goed van pas komen? Neem dan eens een kijkje in deze blog van Lengersdorf. 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie