11 signalen die antwoord geven op de vraag: "Should I stay or should I go?"

Je wordt al maanden iedere ochtend met pijn in je buik wakker. Omdat je weer naar je werk moet. En ’s avonds kom je uitgeblust thuis terwijl je je afvraagt wat je nou eigenlijk gedaan hebt die dag. Je speelt al een tijdje met de gedachte om verder te gaan kijken. Maar de stap zetten om ook daadwerkelijk te gaan solliciteren is groot.

Should I stay or should I go - Gertrud de Witte

Wanneer is het tijd om te veranderen van baan?

Want hoe weet je wanneer het echt tijd wordt om van baan te veranderen? Om je CV op te poetsen en eens wat rond te kijken op de vacaturesites? Of een voorzichtig eerste belletje te doen bij wat netwerkcontacten om te polsen of ze iets weten?

Bepalen of het tijd is geworden voor iets anders is vaak niet zo duidelijk. En dus niet gemakkelijk. Die keuze maken brengt grote twijfels met zich mee. Je weet wat je nu hebt, en ach, het is zo slecht nog niet, toch? En rationeel weet je ook dat het gras meestal groener is bij de buren. Maar ook: geef ik niet te snel op? Misschien wordt het wel beter als ik straks dat nieuwe project mag doen. Of als die nieuwe collega erbij komt.

Je kunt jezelf eindeloos in de impasse houden door het bedenken van dit soort excuses. Want vaak komen deze zelfrechtvaardiging neer op angst die je in je comfortzone houden. Angst om het oude bekende los te laten en in het diepe te springen. Niet weten waar je straks terecht komt. Misschien ben je zelfs bang of je überhaupt wel iets vindt en wil je jezelf behoeden voor de mogelijke afwijzingen.

11 signalen die zeggen dat het tijd is...

Tijd dus voor een ‘reality-check’. Wanneer weet je of je moet blijven of dat je moet gaan?

De volgende 11 signalen duiden er op dat het tijd is geworden om op zoek te gaan naar ander werk:

 1. Je staat regelmatig met buikpijn op
 2. Je kijkt ieder uur wel 3 keer op de klok om te bepalen hoe lang je nog moet
 3. Je wordt steeds kritischer op je werkgever, collega’s en klanten
 4. Zondagavond word je al chagrijnig omdat het weer bijna maandag is
 5. Je loonstrookje aan het eind van de maand is nog je enige drijfveer
 6. Je merkt dat je steeds onverschilliger of zelfs cynisch wordt
 7. Je begint klachten te krijgen; fysiek, mentaal en/of emotioneel
 8. Je kijkt af en toe al op vacaturesites om te kijken of er iets voor je bij zit
 9. Je komt steeds later binnen en om 5 uur ben jij als eerste weg
 10. Je gesprekken met vrienden gaan alleen nog maar over je onvrede op het werk
 11. Je begint je ongenoegen te delen op Facebook en Twitter

Herken je meer dan 3 van deze signalen? En is er geen duidelijk aanwijsbare reden voor je onvrede waarvan je weet dat deze binnenkort weer voorbij is? Denk aan een verhuizing, een project dat niet lekker loopt maar over twee weken afgerond is, of die vervelende manager die toch aan het eind van de maand naar een andere afdeling gaat? Dan zou ik nog even volhouden namelijk, want dit gaat voorbij.

Maar zijn deze redenen er niet en duren de signalen bij jou al langer dan een paar maanden? Wellicht dat je jezelf dan maar eens uit de luie stoel moeten hijsen om in actie te komen. Want blijven zitten waar je zit terwijl je ongelukkig bent zou geen optie voor je mogen zijn.

Daarvoor heb je teveel te bieden met je mooie diploma’s, werkervaring, talenten en ambities. En dat mag niet onbenut blijven!

 

Deel dit artikel via:
 • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie