10 tips (en een infographic) voor een goed sollicitatiegesprek via Skype

Je hoort de laatste tijd steeds vaker dat recruiters en bedrijven nieuwe vormen van sollicitatiegesprekken gebruiken. En misschien heb je er zelf ook al mee te maken gehad. Sollicitatiegesprekken via de telefoon, speeddating sessies of business cases oplossen in samenwerking met de andere kandidaten. Soms omdat het simpeler, goedkoper of eenvoudiger is, soms omdat het andere en betere inzichten kan opleveren. En bij die nieuwe methoden hoort ook zeker de inzet via Skype waar steeds meer recruiters gebruik van maken. Daarom in dit artikel 10 tips voor een goed sollicitatiegesprek via Skype. En als bonus ook nog een infographic met Skype tips.

10 tips (en een infographic) voor een goed sollicitatiegesprek via Skype

Tips voor solliciteren via Skype

1. Test altijd vooraf de techniek. Is de verbinding goed? Werkt het geluid? Ben je er zeker van dat je Wifi verbinding goed blijft werken?

2. De eerste indruk is belangrijk. En het eerste wat een recruiter van jou te zien krijgt is je gebruikersnaam op Skype en profielfoto. Je kunt je voorstellen dat je eigen naam en een professionele profielfoto beter werkt dan Partydude1984 en een carnavalsfoto van jezelf.

3. Zorg voor een goede ruimte. Het liefst waar je geen omgevingsgeluiden hebt en met een rustige, neutrale uitstraling. En ga liever niet voor een raam zitten in verband met tegenlicht. Anders ben je straks gewoon een zwarte pratende vlek omgeven door fel wit licht op het scherm. 

4. Voorkom dat zaken waar je mee bezig was op je computer het gesprek kan verstoren. Sluit dus altijd even alle andere programma’s op jouw computer zodat je niet onverwacht hier meldingen van krijgt.

5. Als je al eens geskypt hebt, dan weet je dat je ook jezelf altijd ziet. Grappig om jezelf te zien natuurlijk, maar je moet oogcontact maken met de recruiter. Niet naar kijken dus, maar gewoon direct de camera inkijken. Vind je jezelf toch echt voor te veel afleiding zorgen, plak er dan even iets overheen.

6. Grote kans dat je normaal bij een face-to-face gesprek rekening houdt met je kledingkeuze. En dat moet je bij een Skype gesprek ook gewoon doen. Van top tot teen.

7. Huisgenoten of huisdieren in huis? Zorg vooral dat ze je niet onverwacht storen met harde muziek, ineens de kamer binnenstormt of op je schoot springt. Bij die laatste gaat het natuurlijk om je huisdier..

8. Luister actief en laat dat ook merken. Je kunt minder met je lichaamstaal doen, dus maak ook regelmatig 'luistergeluiden' als de andere persoon praat.

9. Als je tijdens zo'n Skype interview toch achter je computer zit, dan kan het misschien weleens uitnodigend zijn om aantekeningen gewoon tijdens het gesprek te typen. Maar weet je hoe irritant dat geluid van het tikken op het toetsenbord kan zijn tijdens een gesprek? Niet doen dus, gewoon aantekeningen op een schrijfblok bijhouden.

10. Een hoop dingen om rekening mee te houden. En grote kans dat als je eenmaal bezig bent de technologie je wat afleidt. Maar wat je ondanks alles niet mag vergeten: (glim)lachen! 

Bonus: infographic 'het perfecte skype sollicitatiegesprek'

En als afsluiting nog deze infographic voor het perfecte skype sollicitatiegesprek. Met dank aan Viking Direct.

Infographic 'Het perfecte Skype sollicitatiegesprek'

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie