Tip #1 – Verbreed je horizon
Je hebt misschien meer geluk in een alumni groep op LinkedIn of een groep op Facebook voor startersbanen. Dat geeft soms meer kansen dan de jobsites.
Tip #2 – Altijd solliciteren
Een gouden tip van mij: altijd solliciteren!
Ook als het een stage betreft of als er minimaal zoveel jaar werkervaring wordt gevraagd. Je weet nooit wat het oplevert. Daarnaast kunnen open sollicitaties heus geen kwaad. Ik kreeg dit bericht laatst terug: 'Ik houd wel van dit soort acties. Heel goed dat je die stoute schoenen inderdaad aantrekt! Alleen hebben wij momenteel geen werk voor je.'
Tip #3 – Verdiep je in de branche
Zoek groepen op bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook die aansluiten bij je branche. Zo ben ik nu 'lid' van de volgende groepen: Marketing & Communicatie vacatures en Communicatie Online (allebei via LinkedIn). Hier probeer ik regelmatig te kijken voor vacatures en je kunt er zelf ook een oproep plaatsen. Daarnaast is het altijd handig om je te verdiepen in de branche waarin je komt te werken.
Tip #4 - Notificaties
Schakel e-mail notificaties aan. Zo krijg ik notificaties van LinkedIn binnen via m'n mail. Bijna elke dag (nee, het is echt geen spam), krijg ik een mail met daarin een lijst van vacatures die aansluiten op mijn criteria. Daarnaast kun je van veel bedrijven notificaties ontvangen. Denk aan Young Capital of Randstad.
Tip #5 – Niet op één paard wedden
Ik zeg altijd: niet op één paard wedden. En dat is ook zo. Sommige bedrijven geven pas antwoord op een mail na vier of vijf weken. Hierop kan je echt niet wachten. Blijf in de tussentijd gewoon solliciteren.
Tip #6 – Bedenk een quotum
Bedenk hoeveel sollicitaties je per dag wilt verzenden. Het geeft mij een voldaan gevoel, zodra dit mij gelukt is. En zo blijft solliciteren iets positiefs, ook als het niet direct het gewenste resultaat oplevert.
Tip #7 - Op zoek naar een functie onder je niveau
Lukt het nou echt niet om een baan te scoren op je eigen niveau? Kijk dan eens naar banen op een lager niveau. Wil je bijvoorbeeld fulltime werken, maar zijn deze banen niet beschikbaar? Zoek voor parttime banen. Indien je bij een bedrijf eenmaal binnen bent, doe je werkervaring op én heb je meteen nieuwe connecties.
Tip #8 – Houd een lijst bij
In een simpel Word documentje zet ik al m'n verstuurde sollicaties in een tabel met daarbij de datum waarop ik 'm verstuurd heb. Heb ik na een week nog niks gehoord (via mail of telefoon), dan stuur ik nog een mail uit. Hoor ik dáár niks op, dan bel ik na twee weken. Deze momenten zet ik ook in m'n tabel. Zo ziet mijn sollicitatielijst eruit:
Oh, en als ik een afwijzing heb gekregen, maak ik de rij rood. Zodoende weet ik dat ik hier niet meer naar hoef te kijken. Ik behoud wel alle informatie die in deze tabel staat, indien het nodig mocht zijn voor later. Deze contacten kun je wellicht gebruiken voor een volgende baan.
Tip #9 – één e-mailadres
Misschien voor de hand liggend, maar wel nuttig om te vermelden: gebruik één e-mailadres voor al je sollicitaties. Voorheen gebruikte ik mijn hotmail account met een ietwat gekke naam. Maar ik heb ervoor gekozen om mijn gmail account in te zetten.
Tip #10 – Wel of niet bluffen
'Bluffen mag', zei iemand laatst tegen mij. Ik ben mezelf bij sollicitaties en dus geef ik overal eerlijk antwoord op. Iemand uit mijn netwerk gaf aan dat ik te eerlijk ben en soms ook antwoorden moet geven tijdens het gesprek die beter passen bij wat het bedrijf wil horen. Dus eigenlijk moet ik een beetje meepraten, ook al ben ik het er niet mee eens. Oke...ik móet niks. Elk bedrijf is anders en elk gesprek is ook anders. Ik ben van mening dat een bedrijf mij moet nemen zoals ik ben. Mijn gevoel geeft aan of ik wel of niet een beetje kan bluffen tijdens een gesprek.
Heb jij zelf nog andere tips of ervaringen? Dan hoor ik ze graag!
Reacties (1)
Paula:
08 mei 2017 om 23:00
En denk eens out of the box, ofwel, out of the Internet: ga netwerken! De Broekriem bijvoorbeeld. Want na n hele dag internetten staan er de volgende dag niet ineens weer 20 nieuwe vacatures online (ik heb dan ook wat moeite met tip 6, zeker als je die combineert met tip 3; mij lukte een sollicitatie dan niet eens). Ben nu ZZP'er.
Plaats een reactie