Carrière Blog
Verbinden en delen staan centraal in deze community en dus ook op dit platform. Op dit deel van de site vind je boeiende verhalen, tips & tricks, sollicitatie adviezen, praktische informatie én inspiratie om beter te solliciteren en je carrière verder te helpen. De artikelen zijn zowel van onze bloggers als artikelen die we elders hebben gevonden, maar graag met jullie delen. Veel inspiratie gewenst met de artikelen hieronder!
O ja, we zijn natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe bloggers !
Velen zien er tegenop; solliciteren... Terwijl het vaak een ontzettend fijn gesprek kan zijn. Wat hoort er precies bij het sollicitatieproces? Het sollicitatieproces heeft drie onderdelen; een CV maken, een sollicitatiebrief opstellen en het houden van een sollicitatiegesprek . In deze blog staan de beste tips om het sollicitatieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
In dit artikel heb ik enkele tips of ervaringen gebundeld die ik heb opgedaan tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Ze zullen misschien niet voor iedereen allemaal even relevant zijn, maar wie weet zitten er een of twee tips tussen waar jij ook iets aan hebt.
Sollicitanten, begin het jaar goed. Aan het begin van dit nieuwe jaar geen goede voornemens, maar een lijst met slechte gewoontes waar sollicitanten beter mee stoppen!
Social media heeft onze levens drastisch veranderd. Iedereen is een nieuwsbron en deelt zinloze en -volle informatie met vrienden en vreemden terwijl men bang is zijn of haar privacy kwijt te raken. En iedereen lijkt beschikbaar of in ieder geval benaderbaar voor een nieuwe of betere baan! LinkedIn vaart er wel bij.
Net afgestudeerden kennen het gevoel: je studiejaren zitten erop, je hebt je papiertje op zak en je bent klaar om je op je droombaan te storten. Eén probleem: hoe krijg je die? Inderdaad, solliciteren. En dus bestaan je dagen uit het speuren naar vacatures, het opleuken van je cv en het schrijven van de meest originele, enthousiaste sollicitatiebrieven.
Solliciteren is volgens mij nooit een super leuke aangelegenheid, helemaal niet als je niet meteen een (nieuwe) baan vindt. Er komt veel meer bij kijken dan even snel een brief schrijven en je CV in elkaar draaien. Solliciteren in 2016 blijft een hele nieuwe uitdaging en de allergrootste vraag is uiteraard: hoe val je op tussen de vele andere sollicitanten? Hoe zorg je er voor dat juist jij wordt uitgekozen voor een kennismakingsgesprek?
‘Mijn werkervaring sluit perfect aan op de functiebeschrijving’. Die zin komt vaak voorbij in sollicitatiebrieven die wij als bureau ontvangen. Mijn eerste reactie daarop? Dat bepalen wij wel. En daarna? Dat zegt niets. Dat klinkt misschien hard, maar de realiteit is: een bureau heeft weinig tijd en krijgt meestal veel reacties op een vacature. Daarom, 5 tips en 1 bonustip over hoe je wél scoort met je sollicitatie bij een marketingcommunicatiebureau.
Stel, je bent net afgestudeerd en op zoek naar een baan. Wat doe je dan? Niks, de recruiters bellen je vanzelf. Of je begint met het zoeken naar passende vacatures en schrijft een motivatiebrief met je CV. Voorbeelden hiervan zijn terug te vinden op internet met als gevolg dat je een standaard sollicitatie hebt en de ene na de andere afwijzing ontvangt. Recruiters krijgen, afhankelijk van de functie, rond de 100 tot 150 brieven per vacature. Gemiddeld kijkt een recruiter 6 seconden naar je CV. Creatief solliciteren helpt je om bovenop de stapel te komen bij die recruiters.
Wie kan zich nog een wereld voorstellen zonder smartphone? Zonder camera? Zonder selfie? Wie heeft er niet een op zijn smartphone staan? Het maken van een foto is eenvoudiger dan een brief schrijven. Of het cv maken.
Ben je al even op zoek naar een job? In economisch slechte tijden is het natuurlijk niet makkelijk om de geschikte job te vinden. Te veel sollicitanten? Te weinig interessante vacatures? Of ligt het misschien ook een beetje aan jezelf dat je die perfecte job niet vindt?
Laten we eerlijk zijn… Werk zoeken is op zich al meer dan een deeltijdse bezigheid. Je moet vacatures in de gaten houden, sollicitatiebrieven schrijven, eventueel op gesprek gaan. Het gebeurt al eens dat je gefrustreerd raakt. Krijg je regelmatig een reactie op jouw sollicitatiebrief? Als je nooit een antwoord krijgt, dan kan een originelere aanpak zeker geen kwaad.