Carrière Blog
Verbinden en delen staan centraal in deze community en dus ook op dit platform. Op dit deel van de site vind je boeiende verhalen, tips & tricks, sollicitatie adviezen, praktische informatie én inspiratie om beter te solliciteren en je carrière verder te helpen. De artikelen zijn zowel van onze bloggers als artikelen die we elders hebben gevonden, maar graag met jullie delen. Veel inspiratie gewenst met de artikelen hieronder!
O ja, we zijn natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe bloggers !
Als serieuze marcom prof kun je niet altijd alleen maar met leuk en belangrijk werk bezig zijn. Je zult ook regelmatig je kennis moeten opvijzelen, leren van ervaringen van andere marcommers, gewoon eens sparren met vakgenoten. En ook niet onbelangrijk, zo nu en dan dat gewoon eens tijdens een gezellige borrel doen. En dat kan aanstaande donderdag bij de zomerborrel van Communicatieclub Brabant! Bij deze ben je van harte uitgenodigd.
Wat misschien nog zenuwslopender is dan een sollicitatiegesprek, is het wachten. Zittend in de wachtruimte en nog even je laatste notities over je sterke en zwakke punten doorlezen. Maar juist dit is de uitgelezen kans om ervoor te zorgen dat je zelfverzekerd overkomt in het gesprek. In deze blog wordt de truc uitgelegd die de wachttijd kan omtoveren tot een power hour. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is twee minuutjes.
Stel, je bent op zoek naar een baan in de creatieve sector en besluit een Video CV te maken om jezelf onder de aandacht te brengen en die video gaat ineens viraal, hoe gaaf is dat? Er zijn online tig sollicitatievideo's te vinden en laten we eerlijk zijn, het gros krijgt een handjevol kijkers. Maar de video die Pieter van Osch vorige week postte op LinkedIn is wel in no time viraal gegaan. En daarom deel ik hem graag ter inspiratie.
In de eerste video uit de reeks 'Hoe maak ik een sollicitatievideo?' heb ik verteld welke spullen je nodig hebt om een sollicitatievideo te maken. Maar met alleen de juiste spullen ben je er niet, je moet ook een goed verhaal hebben om te vertellen. Dus in dit tweede deel sta ik stil bij de vraag "Wat ga ik vertellen?".
Je wilt een sollicitatievideo of video cv maken om je te onderscheiden bij sollicitaties. Maar hoe doe je dat dan precies? In deze videoreeks geef ik antwoord op vragen als 'welke spullen heb ik nodig voor een sollicitatievideo?, 'Wat ga ik in de sollicitatievideo vertellen?, 'Hoe kan ik mijzelf het beste filmen?'.
De trend is duidelijk: strikte zakelijke kledingvoorschriften komen steeds minder vaak voor. Bij de meeste werkgevers volstaat tegenwoordig ‘een representatief overkomen’. Waarom hanteren steeds minder bedrijven en organisaties strikte kledingvoorschriften? En hoe kun je deze vrijheid in jouw voordeel laten werken?
Ik hou ervan, van die sollicitaties die anders zijn dan de gemiddelde sollicitatie. Van die sollicitaties waarvan je merkt dat de maker echt even nagedacht heeft over wat hoe hij/zij zichzelf wil presenteren. Van die sollicitaties die zo creatief zijn dat ze gewoon opvallen en zorgen voor interacties op social media. En daarom gezien worden en (niet onbelangrijk voor de maker) ook echt bekeken worden. Ik kwam er laatst op LinkedIn weer zo eentje tegen en die wil ik graag even met jullie delen. Ter inspiratie natuurlijk, maar ook gewoon voor twee minuutjes vermaak. Enjoy!
Als je op sollicitatiegesprek gaat, wil je er natuurlijk op je opperbest uitzien. Omdat je over het algemeen beter 'overdressed' dan 'underdressed' kunt zijn, kan het als man al snel een verstandig besluit zijn om jezelf in een goed pak te hijsen. Traditioneel gezien heb je twee soorten pakken om uit te kiezen: een Brits of een Italiaans pak. Maar wat zijn nu precies de verschillen? En hoe kies je het soort pak waarin je tijdens je sollicitatie het beste voor de dag zult komen?
De 32-jarige Rémon van de Laar uit Dronten heeft een gat in zijn cv. Hoe vind je dan een baan in het vak waar je een passie voor hebt? Dit is een herkenbaar probleem voor velen. Hoe val je op tussen de andere sollicitanten? Rémon vond het antwoord in zijn passie voor communicatie. “Als mijn cv het niet kan aantonen, dan toon ik het zelf wel aan”, dacht hij. Hij zette een sollicitatie campagne op om zichzelf onder de aandacht te brengen bij werkgevers.
Je hebt je droombaan gevonden binnen in het buitenland en bent bezig met de voorbereidingen voor het sollicitatiegesprek. Omdat zakelijke dresscodes per land behoorlijk kunnen verschillen geef ik in dit artikel een aantal tips om om je sollicitatie-outfit goed af te kunnen stemmen op zakelijke dresscodes in het land van bestemming.