Rotterdamse Schouwburg

In de Rotterdamse Schouwburg werken ongeveer 85 mensen die ervoor zorgen dat jaarlijks meer dan 500 toneel-, dans- en operavoorstellingen kunnen plaatsvinden in de Grote en de Kleine Zaal en de Krijn Boon Studio op de vierde etage. De schouwburg biedt ook onderdak aan festivals als GDMW, het International Film Festival Rotterdam en Poetry International en produceert ook zelf voorstellingen onder de noemer Productiehuis Rotterdam.

Rotterdamse Schouwburg

De Rotterdamse Schouwburg

Vijfentwintig jaar geleden ging de Rotterdamse Schouwburg open aan het Schouwburgplein. In oktober 2010 begon het gebouw van architect Wim Quist aan een nieuwe fase in zijn bestaan: door de verbouwing van de publieksruimte beneden tot grand café kan iedereen er dagelijks terecht vanaf elf uur. De schouwburg is na de verbouwing nog meer een stedelijke ontmoetingsplek. Intussen blijft het theater gewoon doen waar het voor is: dans, toneel en muziektheater programmeren voor een breed publiek – van de allerkleinsten tot en met de meest doorgewinterde operaliefhebber. Het eigen Productiehuis produceert zelf voorstellingen. De schouwburg kiest voor kwaliteit, inspiratie en avontuur. U kunt dat elke dag meemaken.

Missie Rotterdamse Schouwburg

De Rotterdamse Schouwburg is een vitaal stadstheater met een (inter)nationale uitstraling dat zich richt op het versterken van het maatschappelijke en publieke draagvlak voor kwaliteitspodiumkunsten in Rotterdam door het tonen en (co)produceren van geïnspireerde en inspirerende kwaliteitsvoorstellingen en projecten voor een breed en divers publiek.

Ongeveer 85 mensen werken jaarlijks aan 500 voorstellingen, die kunnen variëren van klassiek ballet tot experimenteel multimediatheater. De schouwburg beschikt over 3 verschillende zalen, de Grote Zaal, Kleine Zaal en de Krijn Boon Studio. Alle belangrijke Nederlandse toneel-, dans,- en operagezelschappen zijn hier te zien. Rotterdamse gezelschappen zoals het Ro Theater, Scapino Ballet Rotterdam en Dance Works Rotterdam hebben hier vaak hun première.

Rotterdamse Schouwburg gevel

Verder is de Rotterdamse Schouwburg één van de weinige schouwburgen in Nederland met een structurele internationale programmering. Regelmatig zijn belangwekkende buitenlandse gezelschappen te gast. Traditioneel staat de maand september in het teken van De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, een mooi festival om het seizoen te openen. Naast de Internationale Keuze biedt de Rotterdamse Schouwburg ook onderdak aan andere festivals zoals: GDMW, het Internationale Film Festival Rotterdam en Poetry International.

De Rotterdamse Schouwburg is ook actief als producent. Onder de noemer Productiehuis Rotterdam steunt de Rotterdamse Schouwburg theatermakers die grenzen verleggen en zich laten voeden door andere kunstdisciplines.

17 dec 2014 3405 Redactie 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+
Geef Rotterdamse Schouwburg jouw rating
1 2 3 4 5