Jeugdsportfonds

Samen kunnen sporten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, zowel op het fysieke, mentale als sociale vlak. Het Jeugdsportfonds creëert sportkansen voor kinderen van 4 tot 18 jaar die opgroeien in gezinnen waar de financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en/of benodigde sportattributen.

Jeugdsportfonds

Sportkansen voor kinderen

Jeugdsportfonds geeft sportkansen aan kinderen vanaf 4 tot 18 jaar die leven in gezinnen waar niet genoeg geld aanwezig is om lid te worden van een sportvereniging. Voor die kinderen betaalt Jeugdsportfonds de contributie en in bepaalde gevallen de sportattributen.

Waarom Jeugdsportfonds nodig is

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien meer dan 380.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum (dat is 1 op 9 kinderen). Ca. 150.000 kinderen uit deze groep participeren helemaal niet. Omdat in deze gezinnen sporten niet bovenaan het lijstje staat bij het verdelen van het inkomende geld, lopen hun kinderen allerlei kansen mis die voor andere leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn. Terwijl sporten juist een heerlijke manier is om je energie kwijt te raken. En door te sporten kan een kind zich ontwikkelen op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin waarin het kind leeft.

Sporten is gezond

Met sporten komen kinderen in contact met andere kinderen en leren zo spelenderwijs, in een nieuwe sociale omgeving, andere regels en omgangsvormen. Regels die ze vaak thuis en op school niet meekrijgen. Investeren in sporten voor kinderen betekent voor hen een grotere kans op een goede toekomst en verkleint de kans op buiten de boot vallen en negatief gedrag. Daarnaast is sporten ook belangrijk om overgewicht tegen te gaan onder de jeugd in Nederland. 

Alle kinderen moeten kunnen sporten. 

Organisatie Jeugdsportfonds

Jeugdsportfonds is een organisatie met een klein landelijk bureau en stedelijke- en provinciale fondsen. Jeugdsportfonds is een fondsenwervende instelling met CBF-Keur en ANBI-status.

Landelijk

Jeugdsportfonds Nederland is een klein professioneel bureau gevestigd in Amsterdam. De stichting bouwt een netwerk op van stedelijke- en provinciale fondsen en ondersteunt en faciliteert deze lokale fondsen, werkt aan fondsenwerving, politieke lobby, marketing & communicatie en verzorgt de financiële administratie en rapportages. Jeugdsportfonds werkt samen met het Jeugdcultuurfonds. 

Voor contactgegevens landelijk bureau klik hier.

Lokaal

Door heel Nederland zijn er stedelijke- en provinciale fondsen (20 stedelijke- en 11 provinciale fondsen per 1 januari 2014) die een franchiseovereenkomst hebben afgesloten met Jeugdsportfonds Nederland. Bij een provinciaal fonds zijn meerdere gemeenten uit de provincie aangesloten. Momenteel hebben ruim 196 gemeenten zich bij Jeugdsportfonds aangesloten. Spin in het web bij ieder lokaal fonds is een coördinator die met ondersteuning van een bestuur zorgt voor:

  • Werving en behoud van de intermediairs 
  • Afhandeling van de aanvragen
  • Contacten met sportverenigingen en scholen
  • Fondsenwerving (regionaal)
  • Politieke lobby (bij gemeenten in eigen regio)
  • Transparante rapportages aan stakeholders in eigen regio)
  • Aansluiting nieuwe gemeenten (specifiek voor provinciaal fonds)

Voor contactgegevens lokale fondsen klik hier.

 

16 dec 2014 2097 Redactie 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+
Geef Jeugdsportfonds jouw rating
1 2 3 4 5