Yvonne Smitz

Yvonne Smitz

Yvonne Smitz

Communicatietrainer en coach persoonlijke ontwikkeling bij Bon Sens effectief communiceren

yvonnesmitz@bon-sens.nl

http://www.bonsenseffectiefcommuniceren.nl

Ken jezelf. Wees jezelf. Profileer jezelf.

De hele dag door zijn wij met elkaar in gesprek en toch wordt in het bedrijfsleven en onderwijs zelden training gegeven in hoe we onze boodschap zo over kunnen brengen, dat de ander ons daadwerkelijk begrijpt. Laat staan dat we leren hoe het is als wij echt naar elkaar luisteren.

Na mijn opleiding tot psychosociaal counselor wist ik alles over de drijfveren van menselijk gedrag. Waarom doen we wat we doen. Advies geven, wist ik, helpt niet. Wij als mens vinden onze eigen oplossing meestal beter dan het advies dat we, vaak zonder er naar te vragen, van de ander krijgen. Je hebt het zelf vast wel mee gemaakt. Je vertelt jouw verhaal en je gesprekspartner komt met een oplossing voor dat stuk van het verhaal, wat voor jou nog helemaal geen probleem was. Ondanks dat je weet dat het advies goed bedoeld is, voel je toch lichte ergernis.

In mijn communicatietrainingen en coaching ga ik uit van de grondgedachte dat jijzelf goed in staat bent eigen oplossingen te vinden. Wat ik doe is oprecht luisteren naar het verhaal dat jij aan mij vertelt. Onbevooroordeeld vragend: wat speelt hier precies, hoe is het als er niets verandert, wat is er al veranderd?En af en toe stel ik prikkelende vragen.Ik loop als het ware een stukje met de je mee op jouw pad en stimuleer in een positieve sfeer, een open houding waardoor er ruimte ontstaat voor zelfreflectie en groei.Groei, doordat jij jezelf beter leert kennen, hierdoor anders tegen jezelf en jouw omgeving aan gaat kijken en leert om te durven oefenen met ander gedrag. Ook al is dat gedrag niet direct perfect. Imperfectie in onze maatschappij vergt moed, althans zo voelt dat voor velen.

In feite bestaat tekortschieten niet. Elk gedrag geeft namelijk een terugkoppeling: blijf ik op deze manier reageren of zijn er ook andere manieren om mijn gewenste resultaat te bereiken?

Wil jij ook een betere professional worden door effectief te communiceren? ✆ 06-52553412  

Vorige keer schreef ik in een blog hoe een kritisch zelfbeeld de marcommer kan hinderen om zich voluit te profileren in het sollicitatiegesprek. Sommige mensen zijn nou eenmaal introvert en wat rustiger. Dat lijkt vaak nog lastiger als ze een (te) extraverte recruiter tegenover zich hebben. Mogelijk houden ze niet zo van al dat gepraat en vinden zij het minder prettig om zichzelf te verkopen en bevraagd te worden of ze wel goed genoeg zijn voor de vacature.

08 dec 2016 4776 Yvonne Smitz 0

Een echte professional ben je, een creatieve kanjer die helemaal opgaat in het oplossen van marketing vraagstukken en precies weet hoe de boodschap vertaald moet worden. Maar hoe komt het dan toch dat jij als marcommer tijdens een sollicitatiegesprek jouw vaardigheden en persoonlijke eigenschappen niet over het voetlicht kan brengen? Je onzeker voelt en aarzelend jouw verhaal doet?

23 nov 2016 5776 Yvonne Smitz 2