Remco van Buren
Connected business is sustainable business
Mensen zijn vanaf het begin af aan bezig om de wereld te veranderen. Niet om de verandering zelf, maar om het leven voor henzelf beter te maken. Bedrijven zitten in de bijzondere positie dat zij de wereld kunnen veranderen en het leven van mensen beter kunnen maken. De succesvolle bedrijven van de toekomst zijn de bedrijven die begrijpen dat zij die verandering kunnen en moeten initiëren. Zij opereren deels vanuit een "WHY", een "purpose", een intrensieke motivatie om iets bijzonders te doen. Dat is de enige basis waarop een bedrijf een verbinding met mensen aan kan gaan. En daarmee de basis van een duurzame toekomst. Connected business is sustainable business.
CVO Kittyhawk "Make change happen"
Dat is waar ik me vooral mee bezig hou. Ik wil bedrijven inspireren om het "anders" te doen, om te veranderen. Met mijn bedrijf Kittyhawk zijn we dagelijks met onze klanten bezig om ze te helpen veranderen in een connected business of social company. Daarbij focussen we op online en vanuit een heldere toekomstvisie en op basis van een duidelijke strategie. Ons motto is niet voor niets: Make Change Happen!
Oprichter van de community Marketing & Communicatievacatures
Maar ik ben niet alleen de oprichter en CVO van Kittyhawk. Ik mag zelf ook graag zelf initiatieven starten waarbij Making Chang Happen centraal staat. En zo ben ik ooit gestart met deze community van marketing & communicatie professionals. Enerzijds om hen te helpen bij het vinden van een nieuwe baan en vooral ook om mensen met elkaar te verbinden en elkaar te laten helpen. Met ideeën, kennis, netwerken, content, banen en meer. Anderzijds leek het met ook tijd dat de ouderwetse arbeidsmarkt met de vacaturesites, de recruiters en oude media wel eens wat vernieuwing kon gebruiken. En deze community is natuurlijk het bewijs dat die behoefte aan vernieuwing hoog is. Op dit platform ben ik vooral als community manager actief en deel ik regelmatig content. En zo nu en dan zal ik zelf ook bloggen over zowel carrière onderwerpen als ondwerpen die vooral op het vakgebied van Marketing & Communicatie te maken heeft.
Als je me iets wilt vragen, of wilt connecten, of als er iets anders is, let me know!
Make Change Happen!
Hartelijke groet,
Remco
Stel, je bent op zoek naar een baan in de creatieve sector en besluit een Video CV te maken om jezelf onder de aandacht te brengen en die video gaat ineens viraal, hoe gaaf is dat? Er zijn online tig sollicitatievideo's te vinden en laten we eerlijk zijn, het gros krijgt een handjevol kijkers. Maar de video die Pieter van Osch vorige week postte op LinkedIn is wel in no time viraal gegaan. En daarom deel ik hem graag ter inspiratie.
Ik hou ervan, van die sollicitaties die anders zijn dan de gemiddelde sollicitatie. Van die sollicitaties waarvan je merkt dat de maker echt even nagedacht heeft over wat hoe hij/zij zichzelf wil presenteren. Van die sollicitaties die zo creatief zijn dat ze gewoon opvallen en zorgen voor interacties op social media. En daarom gezien worden en (niet onbelangrijk voor de maker) ook echt bekeken worden. Ik kwam er laatst op LinkedIn weer zo eentje tegen en die wil ik graag even met jullie delen. Ter inspiratie natuurlijk, maar ook gewoon voor twee minuutjes vermaak. Enjoy!
Er is veel beweging in de marketingwereld. Niet alleen is er eindelijk weer een flinke groei in het aantal marketingvacatures te zien, ook is er een duidelijke verandering in functies waar bedrijven invulling voor zoeken. De 'traditionele' marketing- en communicatiebanen verdwijnen als sneeuw voor de zon en in plaats daarvan zijn bedrijven op zoek naar social media managers, influencer marketeers en SEA specialisten.
Het zal je niet verbazen, maar werkelijk iedereen kan een cv maken. Heel droog bekeken zijn het gewoon zo'n 2 A4'tjes met wat relevante informatie over jezelf. Eitje toch? Maar een cv maken die tot actie triggert bij de recruiters van bedrijven, dat is een ander verhaal. En daar gaat het wel om, want je bent waarschijnlijk niet de enige kandidaat. Afhankelijk van de functie waarop je hebt gesolliciteerd zijn er soms tientallen of misschien zelfs honderden sollicitaties. Recruiters hebben dus werkelijk stapels cv's te verwerken voor die ene vacature. Hoe zorg jij ervoor dat jouw cv op de stapel 'uitnodigen' komt te liggen?
Dat je, wanneer je solliciteert, moet opvallen tussen die stapels cv's en brieven behoeft geen uitleg. Maar hoe je dat kunt doen, dat is vaak een stuk lastiger. Daarom delen we op Marketing & Communicatie Vacatures regelmatig voorbeelden van creatieve, opvallende of eigenwijze sollicitaties als we die toevallig tegenkomen. Zoals deze, een sollicitatie met een LEGO poppetje.
We weten het allemaal, quotes van de grote namen uit de markt zijn ideale contentsnacks om je strategisch plan kracht bij te zetten of je presentatie op te leuken. Ze doen het ook vaak erg goed tijdens een brainstormsessie met de klant of tijdens een interne meeting met collega's. En ook tijdens sollicitatiegesprekken kunnen ze soms goed van pas komen. Zeker als ze over iets gaan dat hip & trending is in de markt kun je ze te pas en te onpas gebruiken. Daarom in dit artikel 35 inspirerende quotes over content marketing.
Misschien heb je het al een keer meegemaakt en anders is de kans groot dat je het ooit nog gaat meemaken; een assessment. Het is steeds vaker een onderdeel van een sollicitatieprocedure. Bedrijven proberen daarmee een beter gegronde keuze te maken tussen al de gegadigden die gesolliciteerd hebben. En waar een sollicitatiegesprek soms al zenuwslopend kan zijn, een assessment doet bij sommigen het angstzweet uitbreken. Dan is deze infographic wellicht handig zodat je goed voorbereid aan het assessment kunt beginnen.
Er wordt veel geschreven over creatief of opvallend solliciteren. Ook op Marketing & Communicatie Vacatures zijn al veel voorbeelden gegeven. Deze week ontstond er ineens een pareltje van een sollicitatieverhaal op LinkedIn door een de opvallende sollicitatie-oproep van Joey die het meer dan waard is om ter inspiratie te delen. Niet in de laatste plaats vanwege de reactie van Jumbo.
Je hoort de laatste tijd steeds vaker dat recruiters en bedrijven nieuwe vormen van sollicitatiegesprekken gebruiken. En misschien heb je er zelf ook al mee te maken gehad. Sollicitatiegesprekken via de telefoon, speeddating sessies of business cases oplossen in samenwerking met de andere kandidaten. Soms omdat het simpeler, goedkoper of eenvoudiger is, soms omdat het andere en betere inzichten kan opleveren. En bij die nieuwe methoden hoort ook zeker de inzet via Skype waar steeds meer recruiters gebruik van maken. Daarom in dit artikel 10 tips voor een goed sollicitatiegesprek via Skype. En als bonus ook nog een infographic met Skype tips.
Heb jij dat weleens meegemaakt? Dat je dacht dat stuk voor stuk goede antwoorden gaf op al die vragen uit het sollicitatiegesprek, maar dat de recruiter je desondanks toch afwees? Helemaal onterecht, niet? Maar misschien hoort de recruiter je heel iets anders zeggen dan het antwoord dat je geeft...
Solliciteren is dan misschien net een baan, maar je kunt moeilijk de hele dag bezig zijn met het zoeken naar vacatures, het schrijven van briljante motivatiebrieven, het oppimpen van je cv, het zoeken naar nieuwe creatieve sollicitatiemanieren en met het voeren van gesprekken met recruiters.
De baan van je dromen vinden, begint vaak met opvallen tijdens het solliciteren. En zo nu en dan kom je sollicitaties tegen die echt anders zijn en opvallen. Die gewoon leuk zijn om te bekijken of juist inspireren en je op nieuwe ideeën kunnen brengen. Zo ook deze sollicitatie van Angelique Koosman, die begin dit jaar solliciteerde op een functie van online community manager bij ROC Midden Nederland.
Een sollicitatiegesprek bestaat vaak voor meer dan 80% uit het beantwoorden van vragen van de werkgever of recruiter, die daarmee probeert een beeld te krijgen van wat voor vlees hij in de kuip heeft. Nu kun je natuurlijk de vragen lekker op je af laten komen en op het moment zelf antwoorden bedenken. Maar er zijn heel wat vragen die regelmatig door werkgevers of recruiters gebruikt worden en waar je je dus prima op voor kunt bereiden. In dit artikel 10 vragen die in vrijwel elke sollicitatie gesteld worden. En natuurlijk ook met een antwoord dat je kunt geven. Dan kun jij je voor je volgende sollicitatie nog beter voorbereiden.
Dat je zenuwachtig bent voor of tijdens een sollicitatie is helemaal niet raar natuurlijk. Hoe goed je je ook voorbereidt, zo'n uurtje lang jezelf van de beste kant laten zien terwijl je verrast wordt met onverwachte vragen en dan moeten overtuigen dat je geweldig goed bij het bedrijf past, zorgt bij menigeen voor klamme handjes. Maar als je dan ineens wordt uitgehoord door niemand minder dan Zlatan Ibrahimovic, dan kan zo'n jobinterview ineens echt zenuwslopend worden. Zoals bij deze jongeman...
Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent dat veel mensen hard bezig zijn om te proberen zich te houden aan hun goede voornemens. En werk blijkt een belangrijke rol te spelen bij de goede voornemens in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat het het vinden van een nieuwe uitdaging, een betere werk-privé balans en zelf ontplooiing in de top 10 staat.
Solliciteren is natuurlijk een uiterst serieuze bezigheid. Vacatures zoeken, sollicitatiebriefen schrijven, netwerken, opvallen, wachten op reacties die vaak niet eens komen en zo nu en dan een sollicitatiegesprek waarin je je staande moet zien te houden tegenover vaak doorgewinterde recruiters. En net als bij alle andere serieuze bezigheden is het soms goed om eens afstand te nemen met wat humor. En daarom deel ik graag deze video met jullie: "You passed the test!"., wie
In het derde kwartaal van 2015 zijn er online ruim 260.000 vacatures geplaatst door werkgevers (exclusief arbeidsbemiddelaars), aldus Jobdigger, een Nederlandse vacaturezoekmachine. En wat blijkt? Blijkbaar waren de directe werkgevers het meest op zoek naar marketeers. Heb jij er iets van gemerkt?
Dit voorbeeld van creatief solliciteren om een baan te vinden, is weliswaar al van een paar jaar geleden, maar het blijft een sterk voorbeeld van hoe je met een beetje kennis van online, inzicht in de ijdelheid van mensen, creativiteit, wat lef en een mediabudget van maar liefst 6 dollar aan een nieuwe baan kunt komen.
De afgelopen jaren is de vraag in Nederland naar communicatiestagiair(e)s enorm gestegen. Zo sterk zelfs dat de vraag in veel regio's inmiddels veel hoger is dan het aanbod. In de meeste gevallen gaat het om stages voor online communicatie en bijna uitsluitend om uitvoerde werkzaamheden, zoals het vullen van blogs, websites en sociale-mediakanalen met content. De Utrechtse Communicatiekring (UCK) signaleerde deze trend ook en deed een klein onderzoekje in de omgeving Utrecht.
Er is een nieuwe trend op het gebied van marketing bij bedrijven, het starten van een eigen (online) channel als onderdeel van de marketingmix. En dan niet het zoveelste blog, maar echt een marketingkanaal met een specifiek doel zoals bijvoorbeeld channels die gericht zijn op het verbeteren van de service aan klanten, of juist om een concrete dialoog met klanten en prospects aan te kunnen gaan of zelfs om hen producten en diensten te verkopen. Maar om een succesvol eigen channel te ontwikkelen, is een "channelstrategie" wel zo handig. Daarbij kan dit (gratis) whitepaper helpen.
Het draait online natuurlijk steeds meer om visuele content. En of het niet al lastig genoeg is om goede visuele content te (laten) creëren, het feit dat elk social media netwerk weer zijn eigen afmetingen hanteert maakt het er niet makkelijker op. Want je wilt natuurlijk wel dat je content optimaal getoond wordt op elk social netwerk dat je gebruikt. En of je nou met je bedrijf net eindelijk de eerste stapjes op social media gaat zetten, of een echte veelgebruiker, expert of social savvy bent, het blijft een hele opgave om de juiste afmetingen te gebruiken. Goed nieuws, deze infographic is een handig spiekbriefje voor de juiste afmetingen van jouw visuele content voor de belangrijkste social media netwerken!
De kans dat je als marcom professional een LinkedIn profiel hebt, is groot. En de kans dat je als baanzoekende marcom professional een LinkedIn profiel hebt, is zo'n beetje honderd procent. Het inrichten of up to date brengen van je LinkedIn profiel hoort tegenwoordig bij de basis van de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Maar daar blijft het voor velen ook bij. En dat is jammer...
Opvallen tijdens het solliciteren is lastig, dat weten we allemaal wel. Er wordt op dit blog dan ook vaak aandacht gegeven aan creatief solliciteren en worden regelmatig bijzondere voorbeelden getoond. Vandaag kwam ik deze opvallende sollicitatie van Jeremy Husmann tegen. Een open video sollicitatie op het liedje van Claudia de Breij "Mag ik dan bij jou?". Bijzonder en opvallend, daarom deel ik deze heel graag met jullie!
Gisteren werden de in het Nederlandse advertentielandschap wereldberoemde SAN-prijzen uitgereikt. Het jaarlijkse adverteerdersfeestje waar de grote adverteerders bij elkaar komen om waardering te krijgen voor eigen werk of waardering te laten blijken voor het werk van een ander. Maar dit jaar blijken ze daarnaast ook ongevraagd middelpunt te zijn geworden van een hele persoonlijke en zeg maar gerust intieme guerrilla actie.
Succesvol solliciteren betekent opvallen in de menigte. Met creatieve cv's, er uitspringende motivaties of bijvoorbeeld een video sollicitatie. En hoewel het in Nederland nog niet heel populair lijkt te zijn, zijn er online al heel wat opvallende en inspirerende voorbeelden van video sollicitaties te vinden.
De purpose van bedrijven en hun marketing leek jarenlang gericht op winstmaximalisatie. Aan marketeers de opdracht om daar optimaal aan bij te dragen. En daarvoor werd de basis van marketing denken en handelen een model uit de jaren 60 van de welbekende McArthur (toen al een oude man). Oftewel de bekende 4 P's waarmee marketing bijna een wetenschap leek te zijn en naadloos paste in bedrijfsculturen waarbij alles gebaseerd leek op targets, cijfertjes en doorberekeningen. Maar tijden veranderen en misschien nog nooit zo drastisch als nu. Tijd om de vier oude p's los te laten en te gaan denken vanuit een nieuwe "P"; de (echte) Purpose!
Als we een bijzondere, creatieve, vernieuwende of op een andere manier opvallende sollicitatie tegenkomen, dan is er maar een ding te doen: delen met jullie! Deze keer even jullie aandacht voor de (open) sollicitatie van Miguel Duaro.
We weten natuurlijk allemaal dat vrijwel elke werkgever of recruiter jouw LinkedIn profiel snel even checkt als je een sollicitatie hebt gestuurd. Dan is het wel zo fijn als je je LinkedIn profiel een beetje netjes op orde hebt. Daarom een makkelijke checklist om hem eenvoudig up to date te brengen.
Met zo'n 642.000 baanzoekenden in Nederland moet je aardig je best doen om op te vallen tussen al die andere kandidaten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar soms kom je een initiatief tegen dat echt anders is, dat opvalt door de uniekheid, of creativiteit. Dat zijn de voorbeelden die meer dan de moeite waard zijn om even bij stil te staan en te delen. Ter informatie en ter vermaak, zeg maar. Zoals bijvoorbeeld de manier waarop Jesse probeert een leuke nieuwe uitdaging te krijgen.
Maar liefst 93% van recruiters geeft aan dat zij social media gebruiken bij het werven van kandidaten. Niet alleen om de vacature kenbaar te maken, maar juist ook om een beeld van de kandidaten te krijgen. Sterker, maar liefst 55% van de recruiters geeft aan de aanname van een kandidaat heroverwogen te hebben door zijn/haar social media profiel.
Kom je eindelijk die ene vacature tegen waarvan je gewoon voelt dat ie precies tot in het kleinste detail op jouw en alleen jouw marketing & communicatie lijf is geschreven, en wat denk je? Honderd andere marketing & communicatie profs hadden precies datzelfde gevoel. Dan moet je proberen de eerste stap te winnen in de race om die baan door op te vallen in die stapel cv's.
We krijgen regelmatig oproepjes, content, vacatures, open sollicitaties aangeboden op onze social media kanalen. Super leuk natuurlijk, zijn we heel blij mee! Maar zo nu en dan komt er iets voorbij dat eens extra de aandacht trekt. Zoals deze post die op onze Facebook timeline werd geplaatst...
Voor werkzoekenden is het juiste gebruik social media belangrijk voor de juiste personal branding. Dat begint met een goede profielpagina, zeker op LinkedIn. Want 99% van de recruiters en potentiële werkgevers nemen daar zeker even een kijkje als je solliciteert. Daarom in dit artikel 10 tips om je LinkedIn profiel er professioneler en overtuigender eruit te laten zien.
In een wereld waarin social media en het delen van ervaringen steeds belangrijker wordt en waar "power to the people" niet alleen een mooie quote is maar de realiteit, heeft het voor organisaties steeds minder zin om lukraak te schreeuwen hoe geweldig zij en hun producten te zijn. Succesvolle bedrijven hebben in deze nieuwe realiteit een ding sowieso gemeen: zij hebben volgers omdat ze weten te inspireren. En dat doen ze met een ogenschijnlijk simpele houding: Start With Why.
Hoe staat het met jouw personal branding? Ben je er net als alle andere carrière tijgers continu mee bezig? Zijn je social media profielen op orde, heb je je eigen brandstory helder voor ogen en durf je te denken, praten en handelen vanuit je eigen persoonlijke "Why"? Ben je authentiek?
In mijn eerste "artikel" op dit platform heb ik een lijstje met acht vragen met jullie gedeeld die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek is de belangrijkste doelstelling voor de beide partijen om te bepalen of er een "fit" is. Pas jij bij het bedrijf, maar past het bedrijf ook bij jou? Dus vragen stellen om een goed beeld te krijgen is voor een sollicitant ook heel belangrijk.
Natuurlijk gaat degene waarmee je een sollicitatiegesprek hebt veel vragen aan je stellen om een goed beeld van je te krijgen. Maar het is net zo belangrijk dat je als sollicitant ook een goed beeld krijgt van het bedrijf en de functie tijdens het gesprek.