Video solliciteren, wordt dit de nieuwe hype? En hoe doe je dit eigenlijk? Thuis aan de keukentafel of moet je direct denken aan flinke uitgaven? En wat ga je zeggen tijdens zo'n video? Kun je dit überhaupt wel?
Hoi! Mijn naam is Cindy Stechweij, eigenaar van Cin in Carrière en tevens blogger, spreker en trainer. Mijn missie is om anderen (en mezelf) te coachen om carrière te maken vanuit je hart en je niet te laten beïnvloeden door externe factoren als geld, macht en status. Ken jij je eigen innerlijke krachten en weet je wat jou drijft, dan pas kun je echt geluk vinden in je leven, inclusief hierop aansluitend successen en carrière.
De afgelopen 6 jaar heb ik mezelf ontwikkeld binnen de arbeidsmarktcommunicatie, sales, ondernemen, communicatie en eigenlijk alles omtrent solliciteren. Het geven van webinars, trainingen en workshops en spreken is iets wat ik zelf enorm leuk vindt om te doen. Zo heb ik voor mijn vorige werkgever veel webinars gegeven over verschillende onderwerpen, ik heb workshops gegeven op onder andere de carrièrebeurs en ik geef incompany trainingen. En op aankomende carrièrebeurs sta ik twee dagen met een stand om gratis CV's te checken.
Schrijven is ook iets wat ik enorm graag doe, vandaar dat ik hier af en toe een (hopelijk) leuke blog ga plaatsen. Op mijn eigen website blog ik zo goed als dagelijks, ik heb twee e-books geschreven (download hier gratis mijn eerste e-boek 7 strategieën voor een perfect sollicitatiegesprek) en ik houd interviews met inspirerende personen over hun carrière. Ook bied ik hier verschillende producten aan (cv checken + solliciatiebrief opmaken, Carrière Happiness VIP dag, consulting, trainingen).
Video solliciteren, wordt dit de nieuwe hype? En hoe doe je dit eigenlijk? Thuis aan de keukentafel of moet je direct denken aan flinke uitgaven? En wat ga je zeggen tijdens zo'n video? Kun je dit überhaupt wel?
Je kent het vast wel: Je ziet een vacature, een leuke vacature wel te verstaan, en je gaat reageren. Je zoekt je CV, past waar nodig je motivatie aan en hop, sollicitatie is gedaan. Ik durf te wedden dat 6 op de 10 personen op deze manier solliciteren.
Wat ik heel erg merk aan het voor jezelf werken, is dat je vrij weinig feedback krijgt. Of laten we het maar gewoon zeggen, nagenoeg geen feedback. Geen positieve feedback en geen opbouwende feedback. En dat is best lastig soms. Niet altijd, want het is ook wel heerlijk dat je gewoon je eigen weg kunt volgen, zonder dat er anderen op je neus zitten met allerlei opmerkingen. Ja eerlijk is eerlijk, je kunt volledig je eigen dingen doen, zonder commentaar van die ene irritante collega, je baas die weer iets van je wilt of wat dan ook. Maar wegen deze (en heus nog wel wat andere) voordelen zwaarder dan het krijgen van feedback? En hoe kun je überhaupt het beste met feedback omgaan?
Werktijden, een veel besproken discussie op de werkvloer. De één heeft geen werktijden, de ander heeft hele strikte werktijden, de één functioneert beter met ritme, de ander met vrijheid... we zijn allemaal verschillende personen, met verschillende behoeftes, verschillende ritmes, verschillende manier om te werken, hoe kun je er dan als werkgever vanuit gaan, dat je allemaal goed functioneert tussen, laten we zeggen, 8.00 uur en 19.00 uur?
Superstar, ben jij er eentje? Ruim een jaar geleden had ik nog nooit van het woord A Player gehoord in de context met solliciteren. Zou je aan mij vragen of ik een Superstar ben, dan zou ik je raar aankijken. Maar even zonder gekheid, heb jij wel eens gehoord van termen als superstar en A-player? En ken jij de eigenschappen van deze personen? Voor werkgevers gaat het bij deze termen vaak om één ding en dat is dat ze de beste willen hebben. Maar wat zijn de eigenschappen van ‘de beste zijn’ en wie beoordeelt dit?
Recruiters, vaak ontzettend sociale, intelligente personen met hart voor de zaak. Maar laten we eerlijk wezen, veel hebben er wat ‘vreemde’ eigenschappen aan overgehouden. Niet erg, want volgens mij is elk normaal persoon een beetje gek, maar wel handig om te weten wat deze eigenschappen zijn en hoe je hiermee kunt omgaan tijdens je sollicitatiegesprek. Over welke eigenschappen heb ik het?
De grootste Carrièrebeurzen van Nederland bestaan al zeker meer dan 15 jaar en trekken meerdere malen per jaar meer dan 10.000 bezoekers. Werkgevers en (toekomstige) werknemers komen hier bij elkaar, om kennis te maken en even aan elkaar te snuffelen. Passen wij bij elkaar? Voelen we een wederzijdse klik? Kunnen we iets voor elkaar betekenen? In mijn optiek zijn deze beurzen enorm waardevol en niet alléén om je nieuwe toekomstige werkgever te ontmoeten.