Het huisstijlhandboek, essentieel voor elke organisatie

Visitekaartje zus, brochure zo... Met andere woorden: geen consistentie in de huisstijl. Terwijl consistentie er juist voor zorgt dat alle uitingen elkaar, het totaalbeeld en de uitstraling van je bedrijf versterken.

Het huisstijlhandboek, essentieel voor elke organisatie - Naomi van Putten

Hoe? Wat? En waarom een huisstijlhandboek?

In een huisstijlhandboek staan regels en richtlijnen voor het toepassen van de huisstijl bij verschillende marketing- en communicatie-uitingen. Zo’n handboek is geen statisch document, maar juist het tegenovergestelde. Het is een organisch document dat in de loop van de tijd steeds verder wordt aangevuld of zelfs wordt gestroomlijnd. In feite groeit een huisstijlhandboek met een organisatie mee, zeker in het geval van een startende onderneming.

Geschikt √

Er zijn steeds meer starters in mijn (online) omgeving. Het is mij opgevallen dat 9 van de 10 uit deze groep geen goed beeld hebben van hun eigen huisstijl, laat staan dat zij weten wat een huisstijlhandboek is. Eigenlijk is dat best vreemd want als je een eigen bedrijf begint wordt verwacht dat je bepaalde zaken op orde hebt, zoals je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, een bedrijfsplan en natuurlijk een passende bedrijfsnaam. Maar een eigen huisstijl...

Het minimale totaalplaatje van je huisstijl...

Een huisstijlhandboek kan zo uitgebreid mogelijk worden gemaakt met talloze voorbeelden. Dat is natuurlijk niet nodig, zeker niet als je net start of wanneer je een eenmansbedrijf bent. Ondanks dat is het toch verstandig om wat zaken op papier te zetten over je gewenste stijl. De belangrijkste onderdelen in het handboek zijn het logo, de kleuren, de typografie en de toepassing met een aantal ondersteunende visuals. De meest gebruikelijke voorbeelden zijn een visitekaartje, een @mailhandtekening en een folder/brochure. Onderschat daarnaast niet de waarde van je tone of voice. Het is belangrijk dat de manier waarop je schrijft, op bijvoorbeeld social media, ook consistent is. Schrijf bijvoorbeeld in één taal en denk erover na of je je publiek met “u” of “je” wilt aanspreken.

Insourcen versus outsourcen

Er zijn meerdere manieren waarop je een huisstijlhandboek kan (laten) maken. Zo staan er legio voorbeelden op het internet waar je inspiratie uit kan halen en waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Maar er zijn ook talloze aanbieders die een huisstijlhandboek voor je in elkaar kunnen zetten. Veelal is de laatstgenoemde optie natuurlijk wel tegen betaling, maar dat hoeft niet altijd duur te zijn. Zo kun je op Huisstijl starter al voor € 300,- een (nieuwe) huisstijl laten maken. En geeft dat teveel een "lolletje-logo" gevoel, dan zijn er heel wat goede en ervaren zzp-ers en bureau's die je kunnen helpen.

Een 13 in dozijn huisstijl

Als startende ondernemer is het logisch dat je niet teveel geld wilt uitgeven aan je huisstijl. Ondanks dat is het niet aan te raden om voor een “standaard” ontwerp te kiezen. Als (startende) ondernemer of ZZP’er is het juist belangrijk om op te vallen. De wereld wordt anno nu bedolven onder beeldmerken en andere uitingen, waarvan slechts 40% wordt onthouden. Van deze 40% wordt maar 40% aan het juiste merk gekoppeld, wat inhoudt dat 16% het gewenste effect bereikt… Dus hoe ga jij zorgen dat jouw merk bij die 16% gaat horen?

06 feb 2015 4540 Naomi van Putten 0
Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie