Communicatie is abstracte kunst

"Maar ik ben helemaal niet zo creatief. En niet iedereen in het communicatievak is creatief. Sommige communicatiedeskundigen zijn goed in het analyseren van doelgroepen en het ontwikkelen van strategieën." Verontwaardigd reageer ik op de trainer Media Innovation die zojuist vertelde dat je als communicatiedeskundige creatief móet zijn. Hoewel ik communicatie als kunst beschouw, zie ik alle communicatiedeskundigen absoluut niet als creatieveling. Hoe verklaar je dat?

Communicatie is abstracte kunst - Chanel Lodik

Once upon a time

Was alles niet beter, maar wel een stuk simpeler. Vroeger bestond een advertentie uit een simpele boodschap met mooi beeld. Die boodschap - hoe ongeloofwaardig die nu ook lijkt - nam men klakkeloos aan. Reclame code commissies bestonden niet en alles kon. Tandartsen die sigaretten aanbevelen, advertenties voor sigaretten met baby's erop, alles kon.

Hoewel de reclamemakers van tegenwoordig nog een aantal trucs uit de oude doos gebruiken - aanbevolen door tandartsen - is het gros van de reclames toch anders. Van korte, ongecompliceerde boodschappen gingen we naar ingewikkelde, lange verhalen. Ook wel storystelling genoemd.

Met storytelling word je in een sprookje getrokken waarin je maar al te graag gelooft. Het is geen reclame, maar een ervaring, een belevenis. Een eenvoudig product zoals een elektrische tandenborstel verwijdert niet alleen tandplak, maar ook twijfel. Ja, je leest het goed: een elektrische tandenborstel die twijfel verwijdert!

De functionele eigenschap - het schoonmaken van je tanden - is tegenwoordig niet voldoende. Alle elektrische tandenborstels verwijderen tandplak. Wat doet het nog meer? Twijfel wegnemen dus. Dit is de (psychosociale) toegevoegde waarde van deze tandenborstel. Persoonlijk vind ik het nogal overdreven, maar over smaak valt niet te twisten.

De kunst van de perfecte formule

In de reclame van de elektrische tandenborstel wordt de psychosociale waarde letterlijk benoemd. Dat vind ik niet bijzonder. Wat is opmerkelijker: een schilderij dat de realiteit evenaart, of een foto? De kunst van communicatie is de klant dit juist zelf te laten ontdekken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Met wiskunde! Voordat een creatieveling aan de slag kan, is er een heel team actief geweest om de formule voor een perfecte reclame in te vullen:

  1. onderzoek doen naar consument, product en merk +
  2. de communicatiedoelgroep bepalen +
  3. de communicatiedoelstelling bepalen +
  4. met het budget een strategie maken +
  5. kiezen welke instrumenten je in gaat zetten =

Zonder al deze stappen kan de creatieveling niet aan de slag. Het perfecte pakket wat deze teamleden aanleveren, zorgt ervoor dat de creatieveling zijn werk kan doen. Als je de formule goed invult, is het niet eens nodig om psychosociale waarden aan je product toe te voegen. Dan zijn de functionele eigenschappen genoeg.

Communicatie is net als abstracte kunst. Kunst met een simpele boodschap waarin meerdere betekenissen in verborgen zitten. 

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (0)


Plaats een reactie