Net afgestudeerd en nu op zoek naar een baan? Opvallend solliciteren doe je zo!

Stel, je bent net afgestudeerd en op zoek naar een baan. Wat doe je dan? Niks, de recruiters bellen je vanzelf. Of je begint met het zoeken naar passende vacatures en schrijft een motivatiebrief met je CV. Voorbeelden hiervan zijn terug te vinden op internet met als gevolg dat je een standaard sollicitatie hebt en de ene na de andere afwijzing ontvangt. Recruiters krijgen, afhankelijk van de functie, rond de 100 tot 150 brieven per vacature. Gemiddeld kijkt een recruiter 6 seconden naar je CV. Creatief solliciteren helpt je om bovenop de stapel te komen bij die recruiters.

Creatief solliciteren doe je zo! - Michelle Bonten

Maak een orginele CV

Begin met het maken van een orginele CV! Zorg voor een andere opmaak met kleuren bijvoorbeeld of zet je persoonlijke ambitie erin. Je CV mag uit maximaal 2 A4-tjes bestaan. Ben je pas afgestudeerd als timmerman, kies er dan bijvoorbeeld voor om je CV op een houten bord te timmeren. Ben je pas afgestudeerd in de richting van marketing? Maak dan een unieke, persoonlijke advertentie. Of giet je CV bijvoorbeeld in een opvallende infographic (ter illustratie is een voorbeeld van een infographic-CV onderaan dit artikel toegevoegd) of creëer je eigen website om jezelf te presenteren.

Heb je een geschikte vacature gevonden? Bel dan naar de contactpersoon van deze vacature en vraag naar de bedrijfscultuur, de werkzaamheden van de functie en hoe het sollicitatieproces eruit ziet. Houd vervolgens je CV en motivatiebrief paraat en mail de recruiter direct na het telefoongesprek. Op deze manier word je sneller onthouden.

Schrijf een goede motivatiebrief

Je CV is af, nu volgt die fantastische motivatiebrief. Onthoud dat je brief een middel is om jezelf te verkopen. Maak gebruik van de AIDA-methode (attention, interest, desire en action). Begin met de aanleiding voor je solliciatie, licht daarna toe waarom je voor de organisatie wilt werken, waarom je geschikt bent voor deze functie en eindig met je competenties en een ludieke afsluiting. Zorg voor een pakkende eerste alinea en vertel waarom jij de geschikte kandidaat bent. Een beetje humor doet ook wonderen. Ook hier werk je weer met een mooie lay-out. Voorkom dat je motivatiebrief een samenvatting wordt van je CV.

Aandacht trekken

Heb je je brief en CV verstuurd? Breng jezelf dan onder de aandacht door de recruiters bijvoorbeeld een persoonlijke attentie te bezorgen. Een fles wijn met een gepersonaliseerd wijnetiket, een stuk chocolade met een orginele tekst of een video waarin je jezelf voorstelt. Bij mij heeft het in veel gevallen geleid tot een succesvol sollicitatiegesprek en waren recruiters erg enthousiast.

Ga voorbereid op gesprek

De grote dag is aangebroken. Je mag op gesprek! Een goede voorbereiding is het halve werk. Google de persoon waar je het gesprek mee hebt en verdiep je in zowel het bedrijf als de functie. Weet wat je kwaliteiten en valkuilen zijn (dit kan door middel van een SWOT-analyse) en bereid vragen voor die zij eventueel aan jou kunnen stellen. Een SWOT-analyse is een model waarin je sterke kanten, uitdagingen, valkuilen en allergieën in kaart worden gebracht. Zorg er daarnaast voor dat je de antwoorden SMART formuleert. Dit staat voor specifieke, meetbare, acceptabele, realistische en tijdsgbebonden voorbeelden. Aan het eind van het gesprek vragen recruiters meestal of je nog vragen hebt. En ja, die heb je! Vraag bijvoorbeeld waarom de recruiters voor deze functie hebben gekozen, hoe de bedrijfscultuur eruit ziet en wat zowel de leuke als minder leuke kanten van de functie zijn. Een interessante vraag die goed werkt: Wat is uw eerste indruk van mij? Hoe vond u het gesprek gaan? Op deze manier stel je je kwetsbaar op en sta je open voor feedback.

Steek je nek uit

Hoe zorg je ervoor dat je ook opvalt met de inhoud van je CV? Dit kun je al doen door ervoor te zorgen dat je ook tijdens je studie boven het maaiveld uitsteekt. Ontplooi je naast het studentenleven ook met bijvoorbeeld een bestuursjaar zoals Integrand of Unipartners. Hier krijg je trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling en werk je aan je competenties. Volg een stage of studie in het buitenland en zorg ervoor dat je een netwerk opbouwt via LinkedIn.

Ga ervoor!

Solliciteren = willen x kunnen. Wil je de functie en kun je het? Bereid je goed voor en ga er gewoon voor!

Ter inspiratie: een CV-infographic

Tot slot een voorbeeld van een CV in de vorm van een infographic, waarmee je eigenlijk met simpele vormgeving en kleurgebruik de standaard CV een stuk opvallender maakt.

Net afgestudeerd en nu solliciteren? Opvallend solliciteren doe je zo - Michelle Bonten

Deel dit artikel via:
  • Share on Google+

Reacties (2)

  1. Martinique:
    12 aug 2015 om 07:01

    Leuke CV! Wel een puntje van kritiek: je foto. Ik zou een iets professionelere foto plaatsen. Dit is in mijn ogen een gezellig uitgaanskiekje. De foto valt uit de toon bij je CV.

  2. Michelle:
    12 aug 2015 om 08:54

    Hoi Martinique, dankjewel! Ja klopt! Ik heb toevallig gisteren professionele foto's laten maken omdat er een fotograaf langs kwam i.v.m. het artikel. Helaas geen tijd meer gehad om dit in de infographic toe te passen. Heb het inmiddels wel aangepast!


Plaats een reactie